1
Onlangs is het van origine Chinese Qihoo 360 Internet Security pakket getest door onder andere AV-Comparatives en AV-TEST waarbij het in beide testen goede scores heeft weten te behalen. Maar dit is eigenlijk niet verwonderlijk aangezien "Qihoo 360 Internet Security" gebruik maakt van de database met virusdefinities van Bitdefender, met daarnaast de 360 Cloud Engine en de QVM II Engine die niet standaard staat ingeschakeld en daarmee real-time bescherming biedt.

Het eerste wat direct opvallend is aan dit beveiligingspakket is de gebruikte naamgeving, want als we spreken over een "Internet Security pakket" verwachten we eigenlijk een uitgebreid beveiligingspakket met minimaal een firewall, extra bescherming voor het online bankieren en winkelen en dat ontbreekt bij Qihoo 360 Internet Security en dan zijn de overige functies zoals back-upmogelijkheden en ouderlijk toezicht even buiten beschouwing gelaten.

Qihoo 360 Internet Security is echter geheel gratis, en heeft in de reeds genoemde testen goede scores weten te behalen en maakt daarbij gebruik van de virusdefinities van Bitdefender. Zo op het eerste gezicht geschikte beveiligingssoftware in de categorie "gratis virusscanners". Maar naast het bieden van bescherming voor uw computer speelt de algehele betrouwbaarheid van de software zelf natuurlijk ook een belangrijke rol, en op dat gebied spelen er toch wel bedenkelijke zaken rondom om het Chinese antivirusbedrijf Qihoo.

In 2013 is het bedrijf namelijk beticht van het achterhalen van persoonlijke gegevens van de computers van de eindgebruikers, en in februari dit jaar kwam Qihoo wederom negatief in het nieuws omtrent oneerlijke concurrentie, bij de onderstaande links treft u de artikelen met de algehele achtergrondinformatie over deze incidenten omtrent het Chinese antivirusbedrijf Qihoo. Ondanks deze negatieve berichtgevingen en de bedenkelijke reputatie van deze beveiligingssoftware is het toch wel interessant om Qihoo 360 Internet Security eens verder onder de loep te nemen. Want zijn de goede scores die behaald zijn bij de testen van AV-Comparatives en AV-TEST nu vanwege de integratie van de Bitdefender engine of is het de combinatie met de 360 Cloud Engine en de aanwezige QVM II Engine? Maar daar komen we later in het artikel even op terug bij de "Qihoo 360 Internet Security - test", allereerst doorlopen we Qihoo 360 Internet Security eens op de werking en mogelijke configuratiemogelijkheden en beschermingsfuncties.

Gebruikersinterface Qihoo 360 Internet Security
De gebruikersinterface (GUI) van Qihoo 360 Internet Security ziet er netjes en overzichtelijk uit, maar het pakket is echter wel geheel Engelstalig. Vanuit het hoofdscherm zijn direct de belangrijkste onderdelen van het beveiligingspakket te benaderen, en kunt u direct een snelle, volledige en of een aangepaste scan uitvoeren van uw computer. Verder is de gebruikersinterface erg basic, maar veel gebruikers vinden dat vaak alleen maar een voordeel ten opzichte van de geavanceerde beveiligingssoftware qua instellingen en configuratie mogelijkheden.

De onderstaande afbeeldingen zijn verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

ImageImageImage
Instellingen en beschermingsfuncties
Net zoals het hoofdscherm van Qihoo 360 Internet Security is ook het scherm met de mogelijke instellingen beperkt, en standaard staat na de installatie enkel het scannen van applicaties en documenten ingeschakeld en niet de optie waarbij alle bestanden worden gecontroleerd. Ook het scannen op "rootkits" is standaard niet actief. Bij de real-time protection staat de QVM II engine standaard niet ingeschakeld, en wellicht om de reden van de overactief getoonde pop-ups die worden weergegeven.

Bij het tabblad "Antivirus" is na de installatie de bescherming op "Medium" ingesteld, alleen wanneer deze op "High is ingesteld zullen alle bestanden gecontroleerd worden. En daarbij staat echter wel vermeld dat het impact kan hebben op de algehele performance van de computer. Bij "Monitored File Types" staat deze optie ingesteld op, Software and document files only en niet op All files en dat is eigenlijk toch wel redelijke opmerkelijke voor een beveiligingspakket aangezien je toch het gehele systeem wilt beschermen.

De actie die Qihoo 360 Internet Security neemt bij gedetecteerde bedreigingen staat zo ingesteld dat deze automatisch in quarantaine worden geplaatst, op dit gebied is er geen interactie van de gebruiker benodigd. Maar er zal ook geen onderscheid zijn in de detectie van malware en mogelijk schadelijke software afhankelijke van de keuze van de eindgebruiker.
Afbeelding Proactive defense
Onder het tabblad "Proactive defense" treffen we een aantal aanvullende beschermingslagen met betrekking tot processen, bestanden, het register, drivers en netwerk. Het is echter niet geheel duidelijke op welke activiteiten er zal worden gecontroleerd zoals bijvoorbeeld, het injecteren van kwaadaardige code in een toepassing, mogelijke backdoor activiteiten of programma's die een verborgen proces gebruiken. Maar ook essentiële functies zoals de bescherming tegen het installeren van services en drivers, en de controle op programma's die een uitvoerbaar bestand wijzigen (patchen) zijn niet af te leiden uit enkel en alleen de "Proactive defense" instellingen. Het enige wat hieraan gekoppeld is, is het automatisch verwijderen van items uit de whitelist die zijn gewijzigd.

Bij de "Whitelist" kunnen bestanden en bestandsextensies worden uitgesloten van de bescherming maar zoals reeds vermeld staat dit zo ingesteld dat deze automatisch verwijderd worden van de whitelist, en dat is op zich een handige feature zodat geïnfecteerde of gemodificeerde bestanden niet buiten de radar van Qihoo 360 Internet Security blijven en zo schade aan het systeem kunnen aanbrengen.

Verder beschikt Qihoo 360 Internet Security over een zogenaamde "Do Not Disturb mode" waarbij het beveiligingsniveau op "low" zal worden ingesteld, en zullen er geen pop-ups worden getoond, maar echter ook geen automatische updates plaatsvinden voor het bijwerken van de databases van de gebruikte antivirus-engines.

Qihoo 360 Internet Security - test
Om een goed beeld te krijgen van de geboden bescherming van Qihoo 360 Internet Security is een test met de standaard instellingen waarbij de Bitdefender engine is ingeschakeld, en een test waarbij de Bitdefender engine is uitgeschakeld een redelijke effectieve methode om de basisbescherming van Qihoo 360 Internet Security te testen. Ook alleen een scan met de 360 Cloud Engine en een scan zonder actieve internetverbindingen is er uitgevoerd om de uiteindelijke detectie te meten van de 1600 willekeurige samples van de afgelopen twee maanden.
  • Test 1 met de standaard instellingen - 1554 van de 1600 samples gedetecteerd
  • Test 2 Bitdefender engine uitgeschakeld - 1528 van de 1600 samples gedetecteerd
  • Test 3 QVM II engine uitgeschakeld - 1528 van de 1600 samples gedetecteerd
  • Test 4 Zonder actieve internetverbinding 106 van de 1600 samples gedetecteerd
Het opmerkelijke van deze test is dat er maar een gering verschil in detectie is bij een on-demand scan wanneer zowel de Bitdefender als de QVM II engine zijn uitgeschakeld. Een verklaring zou kunnen zijn dat de Bitdefender engine ook via de 360 Cloud Engine actief is, of dat deze engine niet geheel kan worden uitgeschakeld. De eerste verklaring zal het meest logische zijn aangezien er zonder internetverbinding maar een zeer lage detectie is met 106 van de 1600 gebruikte samples. In de onderstaande video zijn deze vier testen terug te zien.



Qua detectie scoort Qihoo 360 Internet Security goed, maar dat is vooral te wijten aan de Bitdefender engine die zoals het lijkt ook via de 360 Cloud Engine actief is aangezien er zonder actieve internetverbinding maar een geringe detectie is. Met betrekking tot de real-time bescherming is het pakket redelijk pro-actief en zeker wanneer de de QVM II engine is ingeschakeld. Ook bij het downloaden van bestanden zoals NSIS installers is Qihoo 360 Internet Security prominent aanwezig en kent het redelijk wat "false positives".

Conclusie
In principe is Qihoo 360 Internet Security in de categorie gratis virusscanners helemaal geen slecht beveiligingspakket, maar of dat op het vlak van privacy en betrouwbaarheid van toepassing is valt natuurlijk te betwisten. Zeker aangezien de reeds eerder vermelde incidenten, en in de Privacy Policy van Qihoo 360 Internet Security is ook na te lezen dat er redelijk veel persoonlijke gegevens worden verstuurd, waarvan hieronder een beknopt overzicht.

1. Information we get from your use of our Services and Software.
We may collect information about the Services and Software that you use and how you use them. This information may include, for instance, information about your device, details about your usage patterns, details about your Internet usage, computer files and risks such as malware, and information that may be included in a virus or malware sample that we collect from your computer for review.

2. Device information.
We may collect device-specific information, including your operating system version, system language, and IMEI number.

3. URL information.
URLs of websites that you visit will be uploaded to 360 Cloud Security Center servers for phishing and online fraud analysis. Any Personal User Information will be removed from the URLs before they are uploaded. The information is processed with encryption before the upload.

4. Local storage.
We may collect and store information (including personal information) locally on your device using mechanisms such as browser web storage (including HTML 5) and application data caches. Such information includes: user settings, file whitelist and blacklist used to accelerate file scanning.
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Beveiligingssoftware (algemeen)”