1
Hallo, is een upgrade van mijn 5-6 jaar oude laptop aan te bevelen of is aankoop van een nieuwe (snellere) laptop beter?
Laptop fabr Asus R510C, 8 GB ram (uitgebreid van 4 naar 8).
Indien wenselijk kan ik de speccy txt gegevens als bestand toevoegen.
Wat is het advies, wat vervangen door wat? Ik dacht aan een SSD ipv de aanwezige HDD.
Met belangstelling zie ik uw advies en tips tegemoet, alvast bedankt!
2
Ik vermoed dat jij de Asus R510CC-XX439H hebt. Dan staan hier de specificaties: https://tweakers.net/pricewatch/347107/ ... ificaties/

Er zit een Intel i7 processor van de derde generatie in. Die moet nog voldoen, naar mijn idee. Het ligt er aan wat jij met die laptop doet.
Het werkgeheugen heb je zelf al uitgebreid van 4 GB naar 8 GB. Daarmee zit je nu aan de maximale hoeveelheid werkgeheugen. Wanneer je niet aan zware videobewerking doet, moet 8 GB werkgeheugen voldoende zijn.
Het enige wat je nu inderdaad nog zou kunnen doen is de HDD vervangen door een SSD.
Je HDD heeft een opslagcapaciteit van 500 GB. Heb je daar voldoende aan? Kijk zelf even hoeveel GB van die 500 GB nog vrij zijn.
Wat voor SSD zou je kunnen kiezen?
Een topper is deze Samsung 860 EVO 500 GB: https://tweakers.net/pricewatch/1131813 ... 500gb.html
Wil je wat minder besteden, dan kun je kiezen voor de goedkopere Crucial MX500: https://tweakers.net/pricewatch/1126239 ... 500gb.html

Heb je nu van de 500 GB nog zo'n 400 GB over, dan zou je kunnen kiezen voor een kleinere SSD van slechts 250 GB. Maar kleinere SSD's zijn relatief (per GB) duurder dan grotere.
1. De Samsung 860 EVO 250 GB: https://tweakers.net/pricewatch/1131809 ... 250gb.html
2. De goedkopere Crucial MX500 250 GB: https://tweakers.net/pricewatch/1126235 ... 250gb.html

Als ik een harde schijf vervang door een SSD, dan kies ik bij voorkeur voor een schone installatie van Windows 10 en niet voor klonen van de HDD naar de SSD. Dan weet ik zeker dat er geen fouten mee gekopieerd worden. Bovendien installeer ik daarna alleen de programma's die ik ook echt gebruik.
Wil je toch gaan klonen, dan zullen andere helpers wel kunnen aangeven hoe je dat moet uitvoeren.

De schone installatie van Windows 10 is eenvoudig uit te voeren. Daarvoor gebruik je het MediaCreationTool van Microsoft: https://www.microsoft.com/nl-nl/softwar ... /windows10. Je kiest dan voor het maken van een installatiemedium voor een andere pc. En je kunt zelf kiezen of je een opstartbare dvd maakt of een opstartbare USB stick. Zelf kies ik altijd voor een dvd, omdat die maar 30 à 40 cent kost.
3
Bedankt voor je snelle reactie. Het betreft inderdaad de R510C-XX439H.
C schijf:
gebruikt 36,7 GB
beschikbaar 148 GB
capaciteit 185 GB
D schijf:
gebruikt 510 MB
beschikbaar 257 GB
capaciteit 258 GB
Grafische adapter Nvidia Geforce 720M (2 GB)
Is na installatie van een SSD fotobewerking en videobewerking mogelijk?
4
Er staat bijna niets op je laptop en Zo te zien gebruik jij de D partitie helemaal niet. Meestal wordt de C partitie gebruikt voor Windows en alle programma’s en de D partitie voor het opslaan van persoonlijke bestanden.
Je zou kunnen volstaan met een SSD van 250 GB. Maar zelf zou ik toch kiezen voor een SSD van 500 GB, wanneer je later aan videobewerking zou willen gaan doen. Videobestanden nemen veel ruimte in.
Wat is het voordeel van een SSD? Windows en je programma’s zullen dan sneller opstarten. Ook updates zijn sneller geïnstalleerd. Office programma’s zullen niet sneller werken en je gaat er ook niet sneller van typen.
Het is niet zo dat na installatie van een SSD je computer opeens beter geschikt is voor foto- of videobewerking. 
Het programma zal sneller openen, dat wel. 
Met wat voor programma zou jij video’s willen gaan bewerken? Hier vind je bijvoorbeeld de vereisten voor Pinnacle Studio 22: https://www.pinnaclesys.com/nl/products/studio/#system-requirements
Voor serieuze videobewerking geldt: hoe meer werkgeheugen, des te beter, anders duurt het renderen erg lang.
Over het algemeen voldoet jouw laptop aan de vereisten, alleen voor sommige soorten van videobewerking zou je een nieuwere processor nodig hebben: 
  • Intel Core i7 4e generatie of hoger of AMD Athlon A10 of hoger voor UHD, het bewerken van opnamen van meerdere camera's of 360°-video
Het is echter niet mogelijk om de processor in de laptop te vervangen door een processor van een nieuwere generatie. 
5
Bedankt voor je reply! Ook mij lijkt me een 500 GB SSD beter gelet op mijn intentie om ook videobewerking in de naaste toekomst te gaan doen. Welke software voor videobewerking ik voor ga is nog niet bepaald. Bedankt voor je link naar Pinnacle Studio! Goede tip! Hoe kan ik bepalen welke interne ssd geschikt is qua ruimte en aansluiting(en) voor mijn laptop?
Is vervanging veel werk? Dat laat ik overigens uitvoeren door iemand anders.
6
In je laptop zal nu een standaard 2,5 inch harde schijf zitten. Iedere 2,5 inch SSD zal passen. Het is een kwestie van HDD eruit en SSD erin. De SSD heeft namelijk dezelfde afmetingen en aansluitingen als de HDD. Je zou een van de 500 GB SSD’s kunnen kiezen die ik genoemd heb: die van Samsung of die van Crucial.
Bij de ene laptop is het wat makkelijker om de harde schijf te verwisselen voor een SSD dan bij een andere. Doorgaans is het niet veel werk.
Je hebt wel het juiste gereedschap nodig: meestal fijne kruiskopschroevendraaiers.
Ik heb een tijdje geleden de laptop van mijn zus voorzien van een SSD. Het lastigst vond ik nog het beetpakken van die piepkleine schroefjes. Daar had ik een pincet voor nodig. 
10
Waarschijnlijk vraag je dat naar aanleiding van de reactie van pearl. Die twee regels over Speccy in de reactie van pearl zijn onderdeel van de vaste 'handtekening' van pearl. Ze staan dus onder iedere reactie van pearl.
De meeste informatie over jouw laptop staat al op deze website: https://tweakers.net/pricewatch/347107/ ... ificaties/
Je mag best de weblink van Speccy hier neerzetten, maar dat voegt weinig toe.
Denk eraan dat je geen tekstbestand moet plaatsen, maar enkel de weblink; dat is de url naar het speccy rapport.
12
In jouw laptop zit nu deze traditionele/gewone HDD: Hitachi Travelstar Z5K500 (500 GB). Dat Windows geen 500 GB laat zien, maar slechts 465 GB, is normaal. Dat komt doordat fabrikanten van harde schijven een andere rekeneenheid gebruiken dan Windows.
Je harde schijf draait op een toerental van 5.400 toeren per minuut. Dat zie je vaak in laptops. Harde schijven in desktops pc's draaien meestal sneller: 7.200 toeren per minuut.

Wanneer je die harde schijf zou vervangen door een SSD, dan zal je laptop sneller aanvoelen, omdat Windows daarna sneller zal opstarten en programma's ook sneller geopend zullen worden.
Daarmee is het echter niet meteen een moderne laptop geworden. Hedendaagse 15 inch laptops hebben meestal een beeldscherm met full HD resolutie: 1920 x 1080 pixels. Bij jouw laptop is de resolutie lager: 1366 x 768. Dat betekent dat je minder informatie op het beeldscherm kwijt kunt. Een voordeel van die lage resolutie is dat de letters groter zijn, dus makkelijker leesbaar.
Je hebt een zuinige i7 processor: Intel Core i7 3537U. Die U achteraan betekent dat deze processor weinig stroom trekt en daardoor ook niet zo snel warm wordt. Dat is een voordeel bij een laptop, omdat je de accu dan minder snel leegtrekt. Die U betekent echter ook dat de processor iets minder krachtig is.

Modernere laptops hebben een nieuwer type processor. Die nieuwe processors zijn ook zuinig, maar ze presteren beter dan jouw wat oudere processor.
Tja, hoever wil je gaan? Misschien ben jij al tevreden wanneer je laptop sneller aanvoelt na het monteren van een SSD en het opnieuw installeren van Windows.
Maar als je een laptop wilt die helemaal up to date is, dan valt een nieuwe aan te raden, waarbij je dan meestal direct de beschikking hebt over een SSD (met daarnaast liefst ook een HDD voor je persoonlijke bestanden) en een moderne beter presterende processor, die toch ook zuinig is wat stroomverbruik betreft.

En over de keuze van de SSD: pearl gaf je in post #8 al een link. Als je op die link klikt dan krijg je een lijstje van 17 SSD's waaruit je kunt kiezen.
De twee 500 GB SSD's van Crucial en Samsung die ik jou aanraadde in post #2 staan ook in dat lijstje van pearl.
13
Bedankt @porrelaar voor je reactie. Nu moet ik overwegen wat doe ik. Welke laptops adviseer jij voor foto- en/of videobewerking? In eerste instantie voor fotobewerking.
Welk formaat 15,6 vind ik best wel fors, is er ook iets verkrijgbaar in kleiner formaat, bijv. 13,3 of 14?
Wachten op de komst van Xiaomi eind maart?

 
14
Wachten op de komst van Xiaomi eind maart?
Xiaomi is een producent van (onder andere) smartphones. Producten van Xiaomi komen binnenkort ook beschikbaar in Nederland:

1. https://nl.hardware.info/nieuws/63891/x ... x-te-komen
2. https://nl.hardware.info/nieuws/63985/x ... voor-e-999

Maar je bent toch zeker niet van plan om op een smartphone aan video- en fotobewerking te gaan doen?
Ik doe zelf niet heel veel aan fotobewerking, maar als ik aan fotobewerking doe, dan doe ik dat liefst niet op een van mijn laptops. Dan kies ik juist een zo groot mogelijk scherm (het 24 inch scherm van mijn desktop pc), omdat fotobewerking vaak gepriegel op de millimeter is. En dan geldt: hoe groter het scherm, hoe comfortabeler je kunt werken.

Maar als jij je laptop vaak meeneemt, dan kan ik me voorstellen dat je graag kleiner wilt dan 15,6 inch.
Hier een aantal laptops die geschikt zouden zijn voor fotobewerking: https://bestelaptops.nl/beste-laptop-fo ... king-2018/
De meeste zijn kleiner dan 15,6 inch.

Hier nog wat informatie over waar je op moet letten bij de aanschaf van een laptop voor fotobewerking: Laptops voor videobewerking: Met je huidige laptop kun je ook al aan foto- en videobewerking doen. Nadelen van je huidige laptop:
  • Een vrij lage resolutie van 1366 x 768.
  • Volgens een reviewer heeft jouw laptop: "een spiegelend scherm met een vrij lage helderheid en matige kijkhoeken". Voor fotobewerking wordt een IPS paneel (monitor) aangeraden, waardoor de kijkhoeken groter zijn. Bij goedkopere schermen zijn de kleuren niet vanuit elke hoek hetzelfde, en dat is juist belangrijk bij fotobewerking.
Plaats reactie

Terug naar “Aankoopadvies voor nieuwe computers, laptops en overige hardware”

ComputerComputer