1
HEEEEEEEELP
Ik ben mijn data kwijt.......

Allereerst.
Shame on you! ;)
Zorg ervoor dat je altijd een backup hebt van je belangrijke data! Externe harde schijven kosten een appel en een ei en iedere moderne windows versie heeft een backupfunctie, welke uitstekend voldoet voor thuisgebruik.

Ten 2e.
Geen paniek, echt hardware falen komt weinig voor en vaak kan de data nog gered worden.

Heel belangrijk!
Gebruik de te recoveren schijf zo min mogelijk. Iedere schrijfactie verkleint de kans op het terughalen van de data en bij hardware falen kan de schijf alleen maar verder beschadigd raken. Sluit daarom alleen de schijf aan als je daadwerkelijk gaat recoveren.

Deze beschrijving is toegespitst op een usb schijf die per ongeluk is gewist. In geval van per ongeluk formatteren of andere problemen is de beschrijving ook te gebruiken, maar zal je hier en daar wat andere keuzes moeten maken. Met een beetje logisch nadenken kom je vaak wel uit.

Zie je dit niet zitten of twijfel je aan jezelf, open dan gerust een nieuw topic en dan helpen we je verder.

Ok, download eerst het programma PC Inspector Klik.
Dit is een freeware recovery programma. Als je het hebt geïnstalleerd, koppel je harde schijf aan en start het programma. Je moet eerst een taal kiezen, zet deze gewoon op engels.
Afbeelding
Kies nu het tabje met Recover deleted files.
Afbeelding
Als het goed is zie je onder logical drives je usb schijf staan . Controleer dit door te kijken naar de drive letter in bv verkenner. Selecteer je schijf en klik dan op het groene vinkje. (In geval van een vaste harde schijf, kan je deze gewoon selecteren) De rest van de instellingen staan goed.
Afbeelding
Nu moet je de te scannen clusters aangeven. Je wilt je hele schijf afscannen, dus de standaard instellingen zijn goed en hoef je alleen maar op het groene vinkje te klikken.
Afbeelding
Het programma gaat nu alle verloren files opzoeken. Dit kan even duren afhankelijk hoe groot je schijf is.
Afbeelding
Uiteindelijk krijg je dit schermpje en zal je onder 'Deleted' je files terugvinden. Onder het tabje 'lost' vind je de files die al eerder had gewist of die bv na een format zijn verdwenen.

In geval van per ongeluk gewiste bestanden zal alles onder deleted staan en hoef je niet verder te zoeken.
In andere gevallen vind je de data onder lost.

Selecteer Deleted en selecteer de files die je wilt redden, in jouw geval waarschijnlijk alles en kan je door de Ctrl knop en A tegelijk in te drukken alles selecteren. Klik nu op de rechtermuisknop en kies 'Save to"
Afbeelding
Kies een locatie waar je alles wilt opslaat (iig niet op je externe harde schijf, anders gaat het fout) en klik op het groene vinkje.

En klaar is *Insert eigen naam*!

Het kan zijn dat er wat bestanden qua naam niet meer kloppen, maar je bestanden zijn gered.

In geval van een hardware falen zal het heel lang duren voordat het programma klaar is met lezen(Mijn record is 72 uur). Geen paniek, laat PC Inspector lekker zijn gang gaan.

Bedenk na de recovery goed wat er mis is gegaan. Als je ook maar iets van vermoeden hebt dat het hardwarematig falen is, gooi de harde schijf weg. Hier vind je inspiratie om je defecte schijf te slopen. ;)

Bij echt hardware falen (schijf spint niet meer op, print kapot) zijn er ook nog opties. Kijk hiervoor bij de HD goeroe van het internet. myharddrivedied.com Op deze site vind je allerlei trukjes om je schijf nog te kunnen uitlezen. (Niet voor beginners en redelijk risicovol). Deze site is ook een aanrader voor de techies onder ons, in zijn presentaties legt hij met humor uit hoe een hd werkt en wat je allemaal kan doen. Hij heeft dan ook veel commentaar gehad van zijn conculega's, dat hij hun werkmethodes op straat gooide :bow:.

De andere optie is een datarecovery bedrijf, maar dan mag je aan minimaal 1000 euro denken om je data te redden.

Slotwoord:
Als iedereen netjes een backup had gemaakt, had ik een extra uurtje gehad om nutteloos te verspillen. :D :-*
Honorary member of the Totally Ridiculously Outstanding League

They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work.

Terug naar “Diversen”

ComputerComputer