1
Sinds Windows XP zijn er twee versies van het besturingssysteem voor thuisgebruik, namelijk 32 bits (x86) en 64 bits (x64).
Van Windows XP is er alleen een Engelse versie van de 64 bits versie verschenen, van Windows Vista en Windows 7 zijn er wel Nederlandse 64 bit versies.

Sinds de komst van de 64 bit processoren en de hoeveelheden van het interne geheugen worden de 64 bit versies van Windows steeds vaker gebruikt en geleverd bij nieuwe computersystemen.


Basis informatie.

Als u een bestaand systeem heeft en u wilt bijvoorbeeld uw besturingssysteem vervangen of upgraden, welke versie kunt u dan het beste kiezen.
  • 32 bit als de computer minder dan 4GB geheugen heeft en toch een 64 bit processor.
  • 64 bit als de computer 4GB of meer geheugen heeft.
De keuze van een 32 bit of een 64 bit besturingssysteem is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de gebruikte (interne) hardware, maar ook van de gebruikte (externe) hardware uw 'randapparatuur' en natuurlijk de gebruikte software.


32 bit of 64 bit hardware & software informatie.

De keuze tussen deze versies is zowel hardware afhankelijk als gebruikers afhankelijk.
Om een 64 bits besturingssysteem goed te kunnen gebruiken dient uw gebruikte (interne & externe) hardware compatibel te zijn, en moeten er 'gecertificeerde hardwarestuurprogramma’s' beschikbaar zijn.

Net zoals de hardware moet ook de software (programma's) die u gebruikt compatibel zijn met het 64 bit besturingssysteem.
De meeste software is tegenwoordig wel 32 bit en zal over het algemeen probleemloos werken op een 64 bit besturingssysteem, maar toch dient u dit goed na te gaan voordat u een keuzen maakt welke versie u gaat gebruiken.
Want stel dat u nog een 16 bit programma heeft wat feilloos werkte op b.v. Windows XP, zal niet meer werken op de huidige 64 bit besturingssystemen.

Bovendien is 32 bit software niet geoptimaliseerd voor 64 bit besturingssystemen, dus als u alleen 32 bit software gebruikt heeft het overstappen naar een 64 bit besturingssysteem in principe weinig nut afgezien het feit dat een 64 bit versie 4GB geheugen of meer kan adresseren.

Naast gewone software zijn er ook een hoop games die niet compatibel zijn met een 64 bit besturingssysteem.

Dus voordat u de keuze tussen 32 bit en 64 bit maakt, is het belangrijk om na te gaan waar u de computer vooral voor gebruikt en of alle software en de gebruikte hardware wel compatibel is met de 64 bit versie.


De voordelen van een 64 bit besturingssysteem.

Het voordeel van een 64 bit besturingssysteem in combinatie met de juiste hardware is de snelheid, performance en stabiliteit van het systeem.
Maar ook de veiligheid vanwege de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen is beter ten aanzien van een 32 bit besturingssysteem.


De nadelen van een 64 bit besturingssysteem.

Zoals eerder gemeld is het belangrijkste nadeel de beschikbaarheid van 64 bit drivers voor oudere hardware, veel fabrikanten bieden nu eenmaal geen 64 bit 'gecertificeerde hardwarestuurprogramma’s' voor verouderde hardware.
Ook oudere software en games zijn veelal niet compatibel met een 64 bit besturingssysteem.


Upgrade opties.

Het upgraden van een 32 bit besturingssysteem naar een 64 bit besturingssysteem is niet mogelijk, u zult altijd een schone installatie moeten uitvoeren als u van 32 bit naar 64 bit wilt overstappen.
Een upgrade van bijvoorbeeld een 64 bit Windows Vista naar een 64 bit Windows 7 is echter wel mogelijk.
Meer informatie over de upgrade opties ziet u in deze tabel.


32 bit en 4GB geheugen

Een 32 bit systeem kan maximaal 4GB geheugen adresseren en zal in werkelijkheid maar 3,5GB geheugen weergeven, terwijl het voltallige geheugen tot 4GB echter wel gebruikt wordt.
Afbeelding

Terug naar “Diversen”

ComputerComputer