Windows opnieuw installeren.

Hier vindt u interessante handleidingen en tips voor diverse software die niet binnen een bepaalde categorie thuis horen.
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42039
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Gegeven likes: 8
Ontvangen likes: 11
Contacteer:

#1

12 mei 2010 18:36

Windows opnieuw installeren.

Windows installeren is niet één van de meest leuke taken, maar in sommige 'gevallen' ontkomt u er gewoonweg niet aan.
Als u Windows geheel opnieuw installeert zal uw schijf en of de gebruikte partitie compleet geformatteerd worden, hierdoor zullen alle opgeslagen bestanden na de herinstallatie niet meer beschikbaar zijn.
Vandaar dat het belangrijk is om voor een herinstallatie een 'backup' te maken van al uw belangrijke bestanden en gegevens.

Windows wil niet meer opstarten (Help wat nu!!!)

In dit geval kunt u proberen om Windows in de veilige modus te starten zodat u via de veilige modus uw belangrijke bestanden en gegevens veilig kunt stellen voordat u een herinstallatie van Windows uitvoert.
Maar wat als Windows helemaal niet meer wilt opstarten zowel in de gewone als de veilige modus.

In dit geval kunt u dan het beste via een 'Live CD' van bijvoorbeeld Ubuntu (linux) uw computer opstarten en vanuit hier uw belangrijke gegevens en bestanden veilig stellen op bijvoorbeeld een USB-stick of een aparte partitie die u tijdens de installatie van Windows ongemoeid laat.

Ubuntu kunt u hier downloaden.


Wat als ik mijn licentie-code van Windows niet meer heb.

In het geval dat u uw 'Licentie-code (sticker)' van Windows niet meer heeft en toch beschikt over een legitieme versie kunt u met het onderstaande programma uw 'Licentie code' van Windows achterhalen.

Download: Magical Jelly Bean Keyfinder

In het geval dat Windows niet meer wil starten kunt u de 'Licentie code' met behulp van een Boot-cd achterhalen.

Download: Hiren's BootCD


Veilig Windows installeren.
Windows installeren is een eenvoudige klus, maar hoe installeer je Windows nu op een veilige manier en waar moet je op letten, dit is na te lezen op de onderstaande link
Belangrijk::
Indien u geadviseerd word om Windows opnieuw te installeren omdat er een 'file infector' zoals bijvoorbeeld 'VIRUT' is gevonden kan u niet zomaar een backup maken.
In dit geval dient u niets te back-uppen van bestanden met de onderstaande extensies.
 • .exe, .scr, .htm, .html, php en .asp.
Hierbij geldt ook dat u al uw schijven en of partities moet formatteren, dus niet alleen uw systeemschijf waar Windows op geïnstalleerd staat.

hier en Hier meer info over een virut infectie (File infector).


Voorbereiding
 1. Maak een backup van al uw belangrijke bestanden en gegevens.
 2. Download voorafgaande aan de installatie het volgende.
  • De laatste drivers voor uw hardware.
  • Beveiligingssoftware zoals uw virusscanner en of firewall.
 3. Download indien nodig de manual (handleiding) van uw computer of de gebruikte hardware.

Let op!!!
Recovery (Disc to disc recovery) & herstel cd's
Steeds vaker leveren computer fabrikanten een Herstel CD/DVD mee, of maken gebruik van een aparte (onzichtbare) partitie waarop een fabrieks-image van het besturingssysteem op staat.
In dit geval dient u de meegeleverde handleiding of online beschikbare handleiding te raadplegen voor de juiste instructies.

Bij het gebruik van "Recovery (Disc to disc recovery) & herstel cd's word zonder pardon uw systeem hersteld naar de "fabrieks" instellingen, waardoor u gegarandeerd uw gegevens en data kwijt raakt, dus nogmaals is het maken van een backup zeer belangrijk.


Windows installeren
Het installeren van Windows (welke versie dan ook) komt op zich op hetzelfde neer, en is totaal niet moeilijk als u de instructies op het scherm volgt.
Indien u toch meer informatie wilt kunt u dit op de onderstaande links stap voor stap zien. - Omschrijving Windows installeren (opstarten van de Windows CD/DVD).
Als u Windows opnieuw wilt gaan installeren dient u dit te doen vanaf de CD/DVD van Windows.
(Recovery (Disc to disc recovery) & herstel cd's) uitgezonderd.

CD/DVD instellen als 'first boot device' in de BIOS.

Om te kunnen booten van een CD of DVD moet de CD/DVD-drive ingesteld zijn als eerste opstartmedium (first bootdevice). Deze opstartvolgorde kan je wijzigen / instellen in het BIOS.
Hoe je dit juist doet hangt af van de gebruikte BIOS.
 • Indien de pc niet start van de Windows CD/DVD, herstart je de computer.
 • Let op!!! tijdens het starten moet u wel op een 'willekeurige' toets drukken om de PC te starten van de CD/DVD.
 • Druk bij het starten van de computer onmiddellijk op de toets die nodig is om in het BIOS setup programma te komen. Meestal is dit F2, F10, F12 of de DEL toets. Op sommige computers kan het ook een andere toets zijn, maar dan zie je dit verschijnen in het opstartscherm wanneer je de computer opstart.
 • In het BIOS kan je via de tab-toets en de pijltjes-toetsen navigeren. Via de Enter-toets kan je de wijzigingen bevestigen.
 • Zoek waar je de opstartvolgorde kan wijzigen. Dit wordt aangeduid als Boot, Boot Order, Boot Options, Boot Sequence e.d.
 • Zorg dat de CD/DVD-drive als eerste ingesteld staat. (first bootdevice)
 • Wanneer dit gebeurd is ga je naar het menu Exit en kies je voor Exit and save changes.
 • De computer moet nu kunnen starten van de bootcd.

Windows installatie starten.
Zoals u hierboven heeft kunnen lezen komt er bij een Windows installatie of 'fabrieks' recovery nog wel het één en ander kijken.
Maar in de 'basis' is het installeren van Windows heel eenvoudig, en zodra u het bovengenoemde heeft doorgelezen hoeft dit geen probleem te zijn.

Belangrijk::
Voordat u de nieuwe Windows installatie gaat starten is het belangrijk om de computer geheel te ontkoppelen van het 'internet', dit kan eenvoudig door het verwijderen (ontkoppelen) van de Internet kabel (RJ45) plug in de netwerkkaart.

Hierna start u de installatie van Windows via de CD/DVD en volgt u de aanwijzingen op het scherm.

Indien u vragen heeft kunt u hier terecht voor extra informatie en of ondersteuning.
Plaats reactie

Terug naar “Diversen”