Een systeemback-up (image) maken met Acronis True Image

Hier vindt u interessante handleidingen en tips voor diverse software
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42049
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Gegeven likes: 8
Ontvangen likes: 11
Contacteer:

#1

10 jun 2013 13:30

Acronis True Image is één uitstekend back-up programma, en het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat het gebruik van een goed back-up programma eigenlijk wel noodzakelijk is. Met Acronis True Image heeft u een prima pakket dat zowel voor de beginnende als de gevorderde gebruiker geschikt is.

Er zijn verschillende manieren waarop u een back-up kunt maken en die kunnen in twee groepen worden opgedeeld namelijk, een "volledige back-up" wat men ook wel een Image noemt en een back-up op "bestandsniveau". De "volledige back-ups" / "images" bieden vooral uitkomst bij bijvoorbeeld een falende harde-schijf zodat u deze image in zijn geheel terug kan plaatsen naar een nieuwe hardeschijf, in dit artikel zullen we beschrijven hoe u middels Acronis True Image een complete back-up van uw systeemschijf kunt maken. Meer informatie over de verschillende soort back-ups leest u in het artikel Back-up [Achtergrondinformatie]

Acronis True Image downloaden
Afbeelding

Acronis True Image installeren
 • Dubbelklik op het installatiebestand van Acronis True Image, voordat de installatie wordt uitgevoerd zal er eerste gecontroleerd worden of er een nieuwere versie beschikbaar is.
 • Klik vervolgens in het installatie scherm op "installeren" om de installatie procedure te starten.
  Afbeelding
 • Nu krijgt u het scherm met de licentieovereenkomst te zien, vink hier de optie "Ik aanvaard deze overeenkomst" aan en klik op de knop "Volgende".
 • Vervolgens krijgt u de vraag om deel te nemen aan "Acronis-gebruikerservaringsprogramma (AGEP)", standaard is deze optie niet ingeschakeld.
 • Als u besluit om aan het AGEP deel te nemen, begint Acronis automatisch informatie te verzamelen over de manier waarop u Acronis-producten gebruikt. De informatie die over u en andere deelnemers wordt verzameld, wordt volledig anoniem gebruikt, en wordt grondig gecontroleerd en geanalyseerd om ons in staat te stellen onze producten te verbeteren.
 • Wanneer u hier gebruik van wilt maken vinkt u de optie "Deelnemen aan dit programma" aan en klikt u op volgende, dit is echter niet verplicht.
 • Vervolgens dient u het serienummer van Acronis True Image op te geven, wanneer u de gratis 30 dagen probeer versie installeert heeft u deze per e-mail en op de website aangeboden gekregen.
 • Klik na het invoeren van het serienummer op volgende om door te gaan met de installatie.
 • Hierna krijgt u de mogelijkheid om de installatie locatie op te geven, standaard wordt Acronis True Image in de "Program Files" map geinstalleerd op de systeemschijf van Windows.
 • Klik vervolgens op "Volgende" en "Doorgaan".
 • De Installatie van Acronis True Image zal nu uitgevoerd worden.
 • Wanneer de installatie van Acronis True Image gereed is zal u gevraagd worden om de computer opnieuw op te starten, sta dit dan ook toe.
Acronis True Image - Back-up (image) maken
Wanneer u True Image 2013 voor het eerst opstart, wordt het startscherm geopend en het tabblad "Aan de slag" weergegeven. Het tabblad Aan de slag toont u een overzicht bij het eerste gebruik van de belangrijkste functies van True Image 2013: back-up, herstel en synchronisatie. Wanneer u Acronis True Image nog niet eerder heeft gebruikt raden wij u aan om uzelf met deze functies vertrouwd te maken door de stappen voor het maken en herstellen van back-ups en het synchroniseren van gegevens een keer te doorlopen. Wanneer u True Image 2013 reeds een keer hebt gebruikt, wordt het programma gestart met het tabblad dat was geselecteerd toen u het programma afsloot.
 • Klik in het hoofdvenster van Acronis True Image op het tabblad "Back-up and recovery".
 • Wanneer er geen back-ups aanwezig zijn wordt er de melding "No back-ups found on your computer" weergegeven.
  Afbeelding
 • Klik vervolgens in het menu op de knop "Disk and partition back-up / Back-up van schijven en partities maken.".
 • In het volgende kunt u de source selecteren waarvan u een back-up c.q.image wilt maken.
 • Vervolgens kiest u hier de destination waar de back-up c.q.image opgeslagen dient te worden.
 • Note: Gebruik hiervoor altijd een aparte schijf, geen partitie van dezelfde schijf.
  Afbeelding
 • Indien u handmatig de standaard instellingen voor de betreffende back-up wilt aanpassen klikt u op "Disk back-up options" onderaan dit scherm.
 • Wanneer alle instellingen correct staan klikt u op "back-up now / Nu een back-up maken"
Back-ups van gehele schijven en of partities verschillen daarin van back-ups van alleen bestanden en mappen. Acronis True Image maakt hiermee een back-up van een volledige schijf of partitie. Deze back-up bevat zowel het besturingssysteem, het register, de aanwezige stuurprogramma's, geïnstalleerde software, gegevensbestanden. Dit soort back-ups worden dan ook een image of clone genoemd waarin alle schijfsectoren van de schijf die gegevens bevatten zijn opgenomen. Van de bestanden "pagefile.sys" en "hiberfil.sys" waarin de inhoud van het interne geheugen wordt opgeslagen worden echter niet meegenomen in de back-up.
Daarnaast bevat deze image alle bestanden van de gekozen partitie en de Master Boot Record (MBR) van de harde schijf.

Acronis True Image - Back-up en herstel
Via het tabblad Back-up en herstel heeft u snel toegang tot alle programmafuncties die te maken hebben met gegevensback-up en -herstel.
Wanneer u nog geen back-ups hebt gemaakt, krijgt u in het programma de mogelijkheid om een nieuwe back-up te maken of een bestaande back-up bij te werken. Wanneer u al een of meerdere back-ups heeft dan worden deze in de lijst op het scherm getoond.

Het back-upgebied bevat uw bestaande back-ups. Vanuit hier heeft u toegang tot alle functies voor de bestaande back-ups en kunt u uw eerder gemaakte back-ups herstellen.
 • Nu een back-up maken- hiermee voegt u een nieuwe back-upversie toe aan de bestaande back-up of vervangt u de bestaande back-upversie, afhankelijk van het back-upschema dat wordt gebruikt.
 • Start (alleen beschikbaar voor non-stop back-ups)- hiermee start u de beveiliging met non-stop back-ups.
 • Stoppen (alleen beschikbaar voor een non-stop back-up) - hiermee wordt de non-stop back-upbescherming opgeschort.
 • Herstellen - klik hierop om gegevens te herstellen.
De werkbalk bij Back-up en herstel bevat de meest gebruikte opdrachten voor het maken van nieuwe back-ups, het beheren van de lijst met back-ups en het valideren van back-ups.
 • Back-up van schijven en partities - Middels deze functie kunt u back-ups maken van uw partities (inclusief de systeempartities) en gehele schijven in uw systeem.
 • Online back-up - Middels deze functie kunt u uw gegevens opslaan op de veilige Acronis Cloud die toegankelijk is via internet. Als de lijst met back-ups al een online back-up bevat, verandert dit menuonderdeel in Instellingen
  online back-up bewerken omdat u maar één online back-up tegelijkertijd kunt uitvoeren.
 • Overige back-ups - Met deze functie maakt u een back-up van bestanden, mappen, e-mail en instellingen.
 • Opstartmedia maken - Als uw computer niet meer start, kunt u gebruik maken van een opstartmedium om True Image 2013.
 • Bladeren naar een back-up - Als u hierop klikt, kunt u back-ups die op uw computer staan aan de back-up lijst toevoegen.
 • Herstellen - Klik op dit item om gegevens van uw back-ups te herstellen en selecteer vervolgens de back-up met de benodigde gegevens.
Vragen en problemen
Mocht u vragen hebben omtrent Acronis True Image of tegen problemen aanlopen dan kunt u voor hulp terecht op ons forum in de sectie Backup, Systeemkopieën (images) & Synchronisatie
Plaats reactie

Terug naar “Software”