1
De meeste computeronderdelen beschikken over een ingebouwde sensor. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw processor niet oververhit raakt en daardoor beschadigt. Uw systeem leest de temperatuur met behulp van die sensor uit, en stuurt met deze gegevens de koeling aan. De meeste computeronderdelen hebben ook een oververhittingsbeveiliging die bij een bepaalde temperatuur het systeem helemaal uitschakelen.

De elektrische componenten in een pc produceren warmte en de ventilatoren in de pc verplaatsen de lucht om de componenten te koelen tot normale bedrijfstemperaturen. Onvoldoende koeling kan overmatige warmte veroorzaken waardoor de ventilator continu moet werken, de componenten beschadigd kunnen raken en de snelheid van de CPU kan worden beperkt. Al deze problemen met een hoog energieverbruik en overmatige warmte hebben als gevolg dat toepassingen langzamer werken dan normaal.
Het geluid van de ventilator die continu aan is, kan de eerste aanwijzing zijn dat uw pc niet zo efficiënt mogelijk werkt en dat er een probleem kan zijn met opgehoopt stof dat ventilatieopeningen blokkeert.

Open Hardware Monitor
Open Hardware Monitor is een gratis programma dat de sensoren in je systeem uitleest, zoals bijvoorbeeld die in je processor of grafische kaart. Het toont een overzicht van de actuele gegevens: temperatuur, ventilator snelheid, voltage, kloksnelheid, enzovoort.
De meeste hardware op de huidige moederborden worden ondersteund zoals de ITE, Winbond en Fintek families. CPU temperatuur monitoring gaat via sensoren op de Intel of AMD processors, videokaarten van ATI en Nvidia en harde schijven met SMART. Je kunt het programma gebruiken op 32-bit en 64-bit Microsoft Windows systemen.
Download: http://open-hardware-monitor.googlecode ... 5-beta.zip" onclick="window.open(this.href);return false; Afbeelding CPUID HWMonitor
Behalve temperaturen laat HWMonitor ook de waarden van de diverse spanningen in uw pc zien. Zo kunt u vaststellen of de voeding wel sterk genoeg is als uw computer vreemd gedrag vertoont. Helaas geldt voor de spanningen hetzelfde als voor de temperaturen: de chipset in uw pc moet ondersteund worden.
Download: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html" onclick="window.open(this.href);return false;

GPU Temp
GPU Temp is een gratis GPU temperatuur monitor die GPU kerntemperatuur en de belasting kan worden weergegeven. De temperatuur gegevens wordt weergegeven in het systeemvak, en zal real-time bijgewerkt.
Download: http://www.gputemp.com/gputemp_setup.exe" onclick="window.open(this.href);return false; Afbeelding Bij te hoge temperaturen ligt dat meestal aan de computer zelf. Schroef de PC open en haal al het stof weg, bijvoorbeeld met perslucht of een zachte kwast.
Grote schoonmaak van de computer [intern] - http://www.pcwebplus.nl/phpbb/viewtopic.php?f=5&t=3484" onclick="window.open(this.href);return false;
----- Certa stant omnia lege ----
--------I'm not a Geek------

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Hardware”