Pagina 1 van 1

Koeling videokaart vervangen.

Geplaatst: 02 apr 2011 15:15
door Forza
Vandaag weer even gebruik gemaakt van een oude truc om een vastzittend (gelijmd) koelelement van een GPU (Graphics Processing Unit) van een videokaart te verwijderen.
Soms zitten de koelblokken voor de GPU van een videokaart gelijmd of zitten deze door de gebruikte koelpasta behoorlijk aan de chip vast gekleefd, met behulp van de huis tuin en keuken vriezer is het verwijderen van een vastzittend koel element zo gepiept.

Waarschuwing!!!!!
Voer deze truc / tweak op eigen risico uit, want geheel zonder risico is het niet.

Aandachtspunten.
Voordat u zomaar de videokaart is de diepvriezer gooit moet u wel even letten op het volgende.
1. Verpak de videokaart in een stevige anti-statische zak van b.v. een moederbord en seal / tape deze goed dicht zodat er zo min mogelijk vocht bij kan komen.
2. Het beste is om wat kleine vochtvreters in de zak te doen en de videokaart tussen schuimrubber in de diepvries te leggen, b.v. die matjes die onder moederborden zitten in de verpakking.
3. Leg de videokaart niet in één keer in de vriezer maar eerst in de koelkast zodat de videokaart langzaam aan de temperatuurwisseling kan wennen (een te snelle temperatuurdaling kan de hardware schade aanbrengen).
4. Laat de videokaart c.a. 2/3 uur in de koelkast liggen, waarna je hem 5/8 uur in de diepvries legt, hierna weer 2/3 uur in de koelkast.
5. Na het bevriezen van de lijm of de pasta is het koelelement er gemakkelijker af te halen.
6. Laat de videokaart nadat je deze uit de koelkast hebt gehaald natuurlijk ook even wennen aan de omgevingstemperatuur voordat je hem weer in de PC plaatst.

Deze truc heb ik vandaag toegepast op de videokaart van mijn broer en is geheel probleemloos gegaan. :D