1
Voor de doorgewinterde gebruiker is het vaak een eenvoudige klus om zelf een computer samen te stellen en vervolgens zelf te bouwen, maar bij veel mensen bestaat er toch nog wat huivering om zelf een PC te bouwen. In dit artikel zullen we de basis bespreken over het zelf bouwen en samenstellen van een computer.

Inleiding
Het zelf samenstellen van een PC heeft veel voordelen boven het kopen van een standaardconfiguratie van een merk als HP, Packard Bell of Acer. Wanneer u zelf de processor, de videokaart en de verschillende andere onderdelen uitkiest, kunt u er dus voor zorgen dat je nieuwe systeem volledig aansluit bij uw eigen wensen je bent dus volledig vrij in de keuze welke componenten in uw PC komen te zitten. Een fanatiek gamer zal bijvoorbeeld meer investeren in een videokaart, dan iemand die zijn PC voornamelijk zakelijk gebruikt of voor simpele taken. Wie flink wil gaan overklokken zal een duurder en luxer moederbord kopen dan wie zijn PC op standaardinstellingen laat draaien. De keuze van de componenten is dus erg belangrijk, en gezien het ruime aanbod qua hardware kan het samenstellen van de perfecte computer niet altijd even eenvoudig zijn, voor hulp en advies kunt u terecht in het forum Aankoopadvies nieuwe computers & laptops.

Benodigde onderdelen
Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Allereerst moet je ervoor zorgen dat u alle benodigde componenten voor het bouwen van een nieuwe computer in huis hebt. Voor het bouwen van uw eigen computer heeft u minimaal de volgende onderdelen nodig.
  • Processor (CPU)
  • CPU-koeler + koelpasta
  • Moederbord
  • Geheugen
  • Videokaart (GPU)
  • Harddisk of SSD
  • Optische drive
  • Behuizing
  • Voeding (PSU)
Afbeelding

Wanneer u kiest voor een processor en moederbord met geïntegreerde videokaart is een los exemplaar natuurlijk niet meer speciaal nodig. Een losse videokaart is tegenwoordig dus eigenlijk alleen nog nodig voor gaming , beeldbewerking. Voor alleen lichte taken zoals mailen en internetten heeft u geen sterke videokaart nodig en kunt u prima een onboard videokaart gebruiken.

Naast de gebruikte hardware heeft u natuurlijk het juiste gereedschap nodig, en dat is een goede kruiskop schroevendraaier met spitse punt en een kleine dopschroevendraaier om de afstandsbusjes goed op de onderplaat voor het moederbord vast te kunnen schroeven.
Het is ook handig om een zakje tie-wraps voorhanden te hebben om aan het einde alle kabels netjes te kunnen opbinden voor een optimale air-flow in de computer.

Wanneer u daadwerkelijk gaat beginnen met het bouwen van de computers is het raadzaam om uzelf even te ontdoen van eventuele statische lading. Dat kunt u simpelweg doen door even de klemmetjes in een geaard stopcontact of een ongeverfd gedeelte van de centrale verwarming aan te raken. Wanneer u op vloerbedekking staat trek dan ook eventueel uw schoenen aan om niet opnieuw statische elektriciteit op te wekken.
U kunt natuurlijk ook gebruik maken van een anti-statisch polsbandje die u aan de behuizing bevestigd tijdens het bouwen van de computer.

De processor
Processoren worden op twee manieren verkocht, namelijk als boxed en als tray versie. Bij een boxed versie van een processor wordt er altijd een koeler meegeleverd, zowel bij Intel als AMD, bij een tray versie wordt alleen de processor (CPU) geleverd en dient u dus apart een CPU-koeler en koelpasta aan te kopen. Echter worden bij sommige CPU-koelers al een tube koelpasta meegeleverd of is de koelpasta standaard op de CPU-koeler aangebracht. Bij de boxed koelers van Intel en AMD is deze koelpasta standaard in een dun laagje aanwezig, in dit geval hoeft u dus niet extra koelpasta op de processor aan te brengen.

Voordat u het moederbord in de behuizing schroeft is het verstandig om de processor, de CPU-koeler en het interne geheugen te plaatsen terwijl het moederbord nog buiten de behuizing ligt. Op deze manier kan u nog gemakkelijk overal bij. Sommige CPU-koelers vereisen dat er een zogenaamde backplate aan de onderkant van het moederbord wordt geplaatst, vandaar het advies om buiten de behuizing de processor, de CPU-Koeler en het geheugen te monteren.

Moderne Intel processoren hebben geen pinnetjes meer aan de onderkant, die zitten immers in de socket waar de processor in wordt geplaatst. De processor wordt op deze manier in de socket c.q. processorvoet geklemd. Hiervoor dient u als eerste een plastic beschermkapje te verwijderen. Haal vervolgens het hendeltje van de socket naar boven, waarna u het metalen klepje omhoog kunt klappen.

Plaats nu zeer voorzichtig de processor in de socket. Let op: de pinnetjes zijn zeer kwetsbaar, dus doe dit met beleid. De processor past maar in één richting, vanwege twee inkepingen aan de zijkant. Bekijk waar de corresponderende nokjes in de socket zitten om te weten in welke richting de processor geplaatst moet worden. Klap daarna het klepje weer dicht. Zodra je de hendel weer naar onder beweegt en vastklemt, zit de processor muurvast.

Bij AMD zitten de pinnetjes aan de processor en niet in de socket. Deze processors plaats je simpelweg door de hendel naast de socket omhoog te zetten en de processor in de juiste richting in de socket te duwen. De juiste richting kun je herkennen doordat er zowel op één hoek van de processor als op één hoek van de socket een pijltje staat.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

CPU-koeler + koelpasta
Voordat u de processorkoeler plaatst dient de processor voorzien te worden van een dun laagje koelpasta, dit zorgt namelijk voor een goede connectie tussen de CPU-koeler en processor betreffende de warmtegeleiding en uiteindelijke koeling van de processor. De meeste boxed CPU-koelers zijn standaard voorzien van een dun laagje pasta, in dit geval hoeft u niet extra een laagje koelpasta op de CPU aan te brengen maar kunt u direct de CPU-Koeler op de processor en het meoderbord monteren.

Wanneer u zelf koelpasta aanbrengt doe dit dan in een zo dun mogelijk laagje, en breng dit alleen aan op de core van de processor. Sommige soorten koelpasta zoals de zilvere ook wel silver-grease genoemd is geleidend en wanneer deze bijvoorbeeld tussen de CPU en de socket zou komen kan dit sluiting veroorzaken.
Indien er op de koeler een laagje pasta aanwezig is dient u deze natuurlijk eerst te verwijderen, dit kan eenvoudig met een doekje en wat wasbenzine. Mocht er toevallig koelpasta op uw vingers terecht zijn gekomen, was dan goed uw handen, want koelpasta is immers nogal giftig.

Zodra de processor van koelpasta is voorzien, kan de CPU-koeler geplaatst worden. Simpelere Intel-koelers, waaronder de varianten die bij de processor worden meegeleverd, werken met een kliksysteem. Draai de vier pushpins van de koeler zo dat de inkepingen naar binnen wijzen. U kunt de koeler daarna in de vier gaten rond de socket klikken en vastzetten door de pushpins naar onder te drukken. Standaard AMD-koelers werken met een klemmetje, dat u aan twee kanten aan een bracket rond de socket moet vastklemmen. Door een hendel om te zetten wordt de koeler vast geklemd.

Luxere, zwaardere koelers worden in de regel geleverd met een zogenaamde backplate die aan de achterkant van het moederbord moet worden bevestigd, waarna de koeler daarop wordt vastgeschroefd. De exacte bevestigingswijze verschilt per type koeler. De handleiding biedt uitkomst.

Zodra u de koeler hebt geplaatst, dient u het kabeltje van de ventilator te verbinden met de CPU fan aansluiting van het moederbord. Meestal is dat de enige 4-pin FAN-aansluiting die in de buurt van de processorsocket zit. Als de CPU-koeler een erg lange kabel heeft kun je er een lus in leggen, zodat de kabel wat beter bij elkaar blijft.

Afbeelding Afbeelding

Geheugen
Nadat de processor en de CPU-koeler op het moederbord zijn geplaatst is het tijd om het interne geheugen te plaatsen. De meeste full-ATX moederborden hebben vier of zes geheugensloten, sommige micro-ATX moederborden hebben maar twee geheugensloten. In de regel werken de meeste moederborden met dual-channel geheugen, waarbij er dus twee modules gelijktijdig aangesproken worden. Voor de beste prestaties dient u dus ofwel twee ofwel vier modules te plaatsen. Borden met zes sloten werken met triple-channel geheugen. Daar moet u dus drie of zes modules plaatsen.

Wilt u twee modules plaatsen op een dual-channel bord, dan is het bij Intel borden meestal zo dat u gebruik moet maken van de geheugensloten 2 en 4, gerekend vanaf de processor. Bij AMD moederborden is het echter vaak zo dat u de modules in slot 1 en 2 moet plaatsen om gebruik te kunnen maken van dual-channel. Bij de triple-channel Intel borden moeten de geheugensloten 2, 4 en 6 gebruikt worden als er drie modules worden geplaatst. Het belangrijkste advies: pak de handleiding van het moederbord er even bij om te kijken welke sloten de juiste zijn. Als je de modules in de verkeerde sloten stopt zal het systeem trouwens wel gewoon probleemloos werken. Na installatie kunt u via het programma CPU-Z bij het tabblad Memory controleren of uw systeem daadwerkelijk dual-channel dan wel triple-channel gebruikt

Het plaatsen van de geheugenmodules is eigenlijk heel simpel. Klik eerst de klemmetjes van het geheugenslot naar buiten. Druk daarna de modules met enige kracht in het slot (niet forceren), waardoor de klemmetjes vanzelf weer dichtklikken. Let op: de modules passen slechts in één richting in de geheugensloten. Vergelijk vervolgens de positie van de inkeping in de module met die van het nokje in het geheugenslot om te weten in welke richting de geheugenmodules exact geplaatst moeten worden.

Afbeelding

Moederbord
Nu de processor, de CPU-koeler en het geheugen op het moederbord zijn geplaatst kan deze in de behuizing geschroefd worden. Maar voordat je dit doet is het zaak om op de juiste plaats de afstandsbusjes te plaatsen waarop het moederbord komt te rusten en waarop deze vervolgens wordt vastgeschroefd. Deze afstandsbusjes zorgen er immers voor dat het moederbord niet direct contact maakt met de behuizing, want dit zou immers kortsluiting veroorzaken.

De meeste behuizingen hebben veel mogelijkheden om de afstandsbusjes te plaatsen, die aangezien moederborden een verschillende vormfactor kunnen hebben. Om te bepalen waar de afstandsbusjes exact moeten worden geplaatst kan je het beste tijdelijke het moederbord even op de juiste plaats te houden zodat je precies kan zien waar de afstandsbusjes moeten komen. Een full-ATX moederbord heeft over het algemeen negen afstandsbusjes nodig, een micro-ATX meestal acht stuks. De afstandsbusjes kan je over het algemeen goed met de hand vastzetten, maar het is raadzaam om deze met een dop-schroevendraaier nog even na te lopen.

Wanneer de afstandsbusjes zijn geplaatst plaats dan vervolgens de geleverde I/O-bracket in de behuizing. Let erop dat je dat in de goede richting doet, met de uitsparingen van de connectors richting de zijwand.

Vervolgens kan je het moederbord iets zijwaarts plaatsen zodat de connectoren in de I/O-bracket schuiven en het moederbord precies op de afstandsbusjes komt te rusten waarna u deze met de bijgeleverde schroeven kunt vastzetten.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Voeding
Nu het moederbord is geplaatst is het tijd voor de voeding, mits de behuizing uiteraard niet standaard met voeding geleverd is. Alle behuizingen hebben een uitsparing waar de voeding geplaatst kan worden. Vanwege de plaatsing van de schroefgaten kan de voeding slechts in één richting gemonteerd worden. Schuif de voeding vanuit de binnenkant van de kast tegen de achterwand en zet hem daarna met vier bij de kast geleverde schroeven vanaf de achterkant vast. Bij sommige kasten is de voeding bovenin aanwezig maar in de meeste nieuwe kasten wordt deze ook onderin de behuizing geplaatst, op deze manier zuigt de voeding niet meer de warme lucht uit de kast aan maar via de onderzijde van de kast waardoor de warme lucht van de voeding gelijk weer naar buiten zal worden geplaatst.

Voedingen voor de computer zijn in twee type verkrijgbaar, niet modulair en modulair. Het verschil zit hem hierin in het kabel management waarbij de niet modulaire voeding voorzien is van een flinke bos kabels en waarbij u bij een modulaire voeding de kabels los kunt aansluiten. Het voordeel van de laatste voeding is het feit dat je alleen de kabels aansluit die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Zeker in kleinere behuizingen heeft een modulaire voeding voordelen ten opzichte van de uiteindelijke air-flow voor een optimale luchtstroom c.q. koeling van de computer.

Steeds meer behuizingen bieden de mogelijkheid om de kabels van de voeding achter de zijwand te laten lopen, zodat deze netjes weggewerkt zijn. Bij een dergelijke behuizing moet je ook even het tweede zijpaneel verwijderen, waarna je kabels kunt laten lopen door uitsparingen in de plaat waarop het moederbord rust.

Afbeelding

Videokaart
Nu is het tijd om de videokaart te plaatsen, hiervoor dient u eerst één of twee van de metalen afdekplaatjes bij de uitbreidingssloten van de behuizing te verwijderen. Bij sommige (low-budget) kasten moeten deze los gewrikt worden.

U kunt de videokaart nu vanaf de zijkant in het PCI-Express x16 slot duwen. Sommige moederborden hebben bij het PCI-Express x16 slot aan de achterkant een schuifje, dat u eerst open moet zetten en zodra de kaart is geplaatst weer moet sluiten. Bij de meeste borden zit er aan het eind van het slot gewoon een klemmetje waar de kaart vanzelf in vastklikt. Zodra de videokaart is geplaatst, dient u deze vast te schroeven op de plaats waar je eerder het afdekplaatje heeft verwijderd. Sommige kasten hebben hier een handig kliksysteem voor en komt er geen schroevendraaier aan te pas.

De laatste stap voor wat betreft de videokaart is het aansluiten van de eventuele stroomaansluitingen van zwaardere videokaarten. De eventuele 6-pin en 8-pin stroomconnectors komen natuurlijk vanuit de voeding.

Afbeelding Afbeelding

Harddisk of SSD & Optische drive
vervolgens kunnen de harde schijven en of SSD's (Solid State Drive) in de behuizing worden geplaatst, veel moderne behuizingen werken met losse brackets waarin de betreffende schijven kunnen worden geplaatst. Vaak is dit een kliksysteem maar soms moeten de brackets ook geschroefd worden. Met SSD's is het soms even anders, veel behuizingen hebben standaard geen bracket en/of plaats voor de kleinere 2,5" SSD's. Je moet dan een los 2,5"-naar-3,5" conversiebracket aanschaffen.

Zodra de schijven zijn geplaatst, dient u deze allereerst middels de platte stekkers vanuit de voeding van stroom te voorzien. Het maakt niet uit welke stroomconnector u gebruikt, op alle staat dezelfde spanning. Daarna moeten de schijven via een SATA-kabel met het moederbord verbonden worden. Zowel de stroom- als de SATA-connector passen slechts in één richting.

Verbind de SSD's en harde schijven met de primaire SATA-poorten van het moederbord, aangezien deze doorgaans direct in verbinding staan met de chipset en daardoor het snelst zijn. De eerste vier SATA-poorten heten meestal SATA0 t/m SATA3 of SATA1 t/m SATA4.

Nadat de SSD of harde schijf is de optische drive aan de beurt. Deze krijgt over het algemeen een plekje bovenaan in de behuizing, aan de voorkant. Om de optische drive te plaatsen moet eerst een afdekplaatje uit het voorpaneel van de behuizing verwijderd te worden. Bij veel behuizingen kan het hele voorpaneel simpel losgemaakt worden door aan de onderkant te trekken. Het weghalen van een afdekplaatje is dan een stuk simpeler.

Afbeelding

Behuizing - connectors aansluiten
Nu de interne hardware allemaal is geplaatst is het tijd om de connectoren binnen de behuizing aan te sluiten op het moederbord, iedere behuizing heeft een bundeltje kabels voor onder andere de powerknop, resetknop, HD en powerled en voor een speaker.
Luxere behuizingen hebben vaak ook nog extra kabels, voor audio, USB en Firewire poorten die aan de voorkant van de behuizing aanwezig zijn. De aansluitingen voor deze stekkers zitten meestal rechts onderaan het moederbord. Om deze op de juiste manier aan te sluiten heeft u de handleiding van het moederbord nodig, hier staat precies in beschreven welke waar op het moederbord geplaatst dienen te worden.

Wat betreft de kabels voor de power en resetknop maakt het in de basis niet uit hoe deze worden geplaatst, voor de HD en powerled is dat wel van belang aangezien je hier op de + en - moet letten bij het aansluiten.
Alle connectoren hebben twee kabeltjes, een gekleurde en een witte. De gekleurde moet op de + aansluiting, de witte op de – aansluiting.

Verschillende moederbordfabrikanten maken het aansluiten van deze kabeltjes tegenwoordig een stuk gemakkelijker: ze leveren een klein blokje mee waarop u de kabeltjes overzichtelijk buiten de kast kunt aansluiten. Daarna kunt u dankzij het blokje alles in één keer op het moederbord aansluiten.

Naast deze kleine stekkertjes zijn er nog de (grotere) connectors voor de eventuele USB-, Firewire- en audio-aansluitingen van de behuizing. Die dient u allemaal met de daarvoor bestemde aansluitingen op het moederbord te verbinden. Wederom dient u hiervoor de handleiding van het moederbord te raadplegen, al zijn ze in de regel ook duidelijk aangeduid met teksten USB, Firewire of IEEE-1394 en FP audio (front panel audio).

Afbeelding Afbeelding

Kabels wegwerken
Tot slot als alles op de juiste plek is geplaatst en is aangesloten is het zaak om alle kabels netjes weg te werken en of op te binden met tie-wraps. Wanneer u een behuizing heeft waarbij de kabels achter de moederbordplaat lopen is het natuurlijk een eenvoudige klus om alles netjes weg te werken. Maar bij de behuizingen waarbij dit niet mogelijk is dan zult u deze op moeten binden en of op de juiste plaatsen moeten geleiden. De reden is dat de luchtverplaatsing binnen de behuizing dan een stuk beter is, waardoor de verschillende onderdelen beter gekoeld kunnen worden.

Afbeelding

Het wegwerken van kabels is grotendeels een kwestie van op verschillende plekken meerdere kabels bij elkaar pakken en met een tie-wrap bij elkaar binden. Zodra alle kabels netjes weggewerkt zijn, is het raadzaam om alles nog eens goed te controleren.
  1. Is de CPU-koeler aangesloten op het moederbord?
  2. Zijn alle benodigde kabels voor de stroomtoevoer van het moederbord en videokaart aangesloten?
  3. Zijn de harde schijven, SSD's en optische drive's correct aangesloten?
Vragen en problemen
Mocht u vragen hebben omtrent het bouwen van een computer of tegen problemen aanlopen dan kunt u voor hulp terecht op ons forum in de sectie Computerproblemen & vragen [hardware] › Hardware & Randapparatuur
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Hardware”