Windows 8.1 details onthuld

Hier vindt u interessante handleidingen en tips voor Windows 8
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 41933
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Gegeven likes: 4
Ontvangen likes: 5
Contacteer:

#1

01 jun 2013 16:13

Microsoft heeft in een blogpost de belangrijkste vernieuwingen van Windows 8.1 bekend gemaakt waarvan de previewversie 26 juni verschijnt, de officiële release-datum is nog niet bekend gemaakt maar volgens de geruchten zal de Windows 8.1 update voorheen bekend als "Windows Blue" dit jaar nog beschikbaar komen.

Er is reeds wel bekend dat de Windows 8.1 update gratis zal zijn voor de huidige Windows 8 gebruikers, dit is door Tami Reller cmo en cfo bij de Windows-afdeling van Microsoft, bekendgemaakt tijdens het JP Morgan's Technology, Media & Telecom Conference.

Windows 8.1 biedt onder andere nieuwe functionaliteiten en brengt tevens waarover al langer werd gespeculeerd, de alom bekende startknop terug maar echter zoals nu bekend is wel in een nieuw jasje. In dit artikel zullen we de belangrijkste wijzigingen en vernieuwingen van Windows 8.1 beschrijven.


Windows 8.1 Startknop
Eén van de meest ingrijpendste verandering inWindows 8.1 lijkt de terugkeer van de startknop te zijn. Het verdwijnen van de startknop was namelijk een van de grootste veranderingen al dan niet ergernis van Windows 8 ten opzichte van de voorgangers van Windows. De terugkeer van de Startknop wordt door Microsoft aangekondigd als 'Betere muis- en toetsenbordopties', en hiermee wordt de Start-tip vervangen voor door het startmenu en zal er tevens een mogelijkheid zijn om het startscherm te skippen zodat u Windows 8.1 direct met de desktop kunt opstarten.

Het startmenu c.q. Start-tip in Windows 8.1 zal niet vergelijkbaar zijn met het startmenu zoals wij deze gewend waren van Windows 7 en zijn voorgangers. De gebruikers zullen echter wel kunnen instellen wat de startknop doet als je erop klikt: of het ‘standaard’ start-scherm zal geopend worden, of het “All Apps” overzicht komt tevoorschijn. Dus let op: het is géén complete terugkeer van het startmenu, maar de knop zal dus één van beide schermen openen, net wat de gebruiker instelt.

Op een aantal uitgelekte screenshots is te zien hoe het startmenu c.q. Start-tip eruit zal komen te zien.

De onderstaande afbeeldingen zijn verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

ImageImageImage
Windows Store
Een belangrijk onderdeel sinds de komst van Windows 8 is natuurlijk de Windows Store, hier bevinden zich immers alle applicaties die u kunt installeren als een app. Met de komst van Windows 8.1 heeft de Windows Store dan ook een flinke update gekregen waarbij grotere tegels getoond worden en meer informatie per applicatie wordt weergegeven. Daarbij moet het tevens eenvoudiger worden om populaire applicaties te vinden door een simpele swype-beweging uit te voeren en daarbij heeft Microsoft eveneens een nieuw suggestie-algoritme ontwikkeld waarmee voor jou interessante apps getoond worden. Niet geheel onbelangrijk en eigenlijk van essentieel belang gezien de veiligheid is dat apps in het vervolg ook in de achtergrond geüpdatet kunnen worden.

Snap View
De huidige versie van Windows beschikt reeds over een zogenaamde Snap View functie waarmee je twee apps naast elkaar kunt weergeven, echter in de Windows 8.1 update is ook deze functie flink verbeterd qua ondersteuning en mogelijkheden. Zo is het met Windows 8.1 mogelijk om twee apps in een 50/50 verdeling weer te geven maar is ook aan te passen naar bijvoorbeeld een 20/80 verdeling, echter zal Windows 8.1 ook in eerste instantie zelf de ideale verhouding met betrekking tot de weergave van de apps bepalen die je wilt openen. Naast het aanpassen van de verdeling van de weergave van de apps is het eveneens mogelijk om meer dan twee apps c.q. vensters naast elkaar te openen, afhankelijk van de gebruikte resolutie kunnen er vier of meer apps op één scherm worden weergegeven. Bij multimonitor-configuraties en op monitoren met hoge resoluties is dit natuurlijk een flinke verbetering qua het gebruikersgemak.

Touch-interface en tegels
De touch-interface met de tegels ook bekend als het startscherm is in Windows 8.1 flink onder handen genomen en moet daarbij een stuk flexibeler zijn, gezien de mogelijkheden om het formaat van de tegels aan te passen. Zo kunt u bijvoorbeeld extra grote tegels gebruiken voor het weergeven van live notificaties of informatie die u prominenter wilt laten weergeven en kunt u extra kleine tegels gebruiken voor bijvoorbeeld een snelkoppeling naar een bestand of applicatie.In het onderstaande voorbeeld zie je bijvoorbeeld dat de Weather-app een dubbel formaat heeft, zodat het mogelijk is om naast temperatuur ook andere informatie weer te geven. Je kunt ook bovenaan in het midden de nieuwe minitegels zien, zodat je voortaan vier apps kwijt kan op de plek van één.
Afbeelding

Tevens worden apps die je downloadt niet meer direct op het beginscherm geplaatst maar verschijnen ze eerst in het app-overzicht. Middels deze aanpassing van het startscherm moet het overzicht bewaard blijven. Ook wordt het eenvoudiger apps te vinden in een app-menu dat middels een gesture (een ander woord voor een vingerbeweging) opgeroepen kan worden en waar apps gesorteerd kunnen worden op naam, categorie of installatiedatum. Meerdere applicaties kunnen tegelijkertijd geselecteerd worden en met dezelfde instellingen of als een groep op het beginscherm geplaatst worden terwijl je voorheen te maken kreeg met een lange alfabetische lijst.

Ook het verslepen / verplaatsten van tegels bij het startscherm van Windows 8.1 is aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. Je kunt nu immers elke tegel met de muis ingedrukt houden (of er met de rechtermuisknop op klikken) om in de bewerkmodus te komen. Vanuit hier kun je meerdere tegels tegelijk selecteren en verslepen, ontpinnen, of geheel verwijderen. Het is tevens ook mogelijk om groepen te hernoemen zonder te hoeven inzoomen en een verborgen commando in te hoeven voeren.

On-screen keyboard
E'en van de andere grotere wijzigingen vinden we terug in het on-screen keyboard. Zo is het met het nieuwe on-screen keyboard in Windows 8.1 mogelijk een toets langer ingedrukt te houden om extra functies, symbolen en letters op te roepen. Het kan echter ook sneller door vanuit een toets naar links- of rechtsboven (afhankelijk van waar het symbool verschijnt dat je wilt gebruiken) te swypen en zo snel een symbool toe te kunnen voegen. Daarbij biedt Microsoft met dit on-screen keyboard nu ook ondersteuning voor in totaal 109 talen, tevens worden er ook spellingsuggesties in de vorm van een pop-up getoond en moeten deze suggesties nauwkeuriger zijn dan voorheen.

Achtergrond en lockscreen
In Windows 8.1 zal het mogelijk zijn om de touch-interface en de desktopinterface beter op elkaar af te stemmen, in de eerste plaats zal het mogelijk zijn om zowel voor de touch-interface als de desktopinterface dezelfde persoonlijke achtergrond te kiezen. Wanneer je dan op de startknop drukt zit je niet gelijk in een compleet ander scherm met een geheel andere lay-out maar lijkt het erop dat de tegels gewoon op de normale desktopinterface worden weergegeven.

Wat betreft het lockscreen is het met Windows 8.1 mogelijk een slideshow te laten weergeven, bijvoorbeeld van foto’s die u lokaal heeft opgeslagen of die in SkyDrive te vinden zijn. In het lockscreen zijn ook meer functies toegevoegd, waaronder het opnemen van Skype-gesprekken en het maken van foto’s zonder eerst een wachtwoord te hoeven invoeren.

Afbeelding

Synchroniseren met SkyDrive
Ook de integratie van SkyDrive is in Windows 8.1 flink onder handen genomen, wanneer je de Windows 8.1 update installeert zal ook automatisch de oude syncsoftware van SkyDrive worden verwijdert en wordt deze vervangen door een diep binnenin het besturingssysteem geïntegreerde functionaliteit om te synchroniseren met SkyDrive. Standaard worden de bestanden in je SkyDrive niet automatisch gekopieerd naar je tablet of pc, waardoor je voorkomt dat een gigantische cloudcollectie in een klap de opslagruimte van een tablet of pc in beslag zal nemen. Echter kan je vervolgens zelf kiezen welke bestanden en mappen wel automatisch naar de tablet of pc worden gedownload, waarna de automatische synchronisatie wordt gestart.

Zoekfunctie
Ook de zoekfunctie in Windows 8.1 is flink aangepast. Waar je momenteel nog moet zoeken naar een specifieke app of een specifiek bestand door de categorie (een app, een website of een bestand) aan te tikken is dat in Windows 8.1 niet meer nodig. Het besturingssysteem geeft je (als het goed is) direct een link naar het betreffende bestand of de betreffende applicatie. Ook kan vanuit de zoekfunctie direct muziek afgespeeld worden die op het apparaat staat. Wanneer je zoekt naar iets dat zich op het internet bevindt krijg je (in sommige gevallen) een ‘Search Hero’ voorgeschoteld. Dit is een app met content gerelateerd aan datgene waar je op gezocht hebt.

Internet Explorer 11
Bij de Windows 8.1 update zal tevens direct Internet Explorer 11 geïntroduceerd worden die qua de gebruikersinterface an sich niet veel is veranderd maar wel een verbeterde ondersteuning heeft voor CSS3 alsook HTML5. Ook zal de desktopversie van Internet Explorer 11 ondersteuning bieden voor het gebruik van gestures (een ander woord voor een vingerbeweging) op touch-schermen.
Ook is er een nieuwe mogelijkheid toegevoegd om tabbladen te synchroniseren n zal waarschijnlijk samen werken met Windows Phone.

Windows 8.1 Geruchten
Vooralsnog gaan de geruchten dat Windows 8.1 in de herfst van 2013 officieel uitgebracht zal worden, tenminste alle hoop is daar in ieder geval op gevestigd want Windows 8.1 kent een hoop verbeteringen en dat deze update door Microsoft gratis beschikbaar wordt gesteld aan de huidige Windows 8 gebruikers spreekt natuurlijk helemaal aan.
De laatste weken en maanden is er een hoop omtrent Windows 8.1 bevestigd, echter zijn er ook nog talloze geruchten die gebaseerd zijn op uitgelekte versies zoals referenties naar SPDY en WebGL die zijn gevonden, maar ook G3 en G4 ondersteuning die met de komst van Windows 8.1 geïntroduceerd zullen gaan worden.

Ook de Charmsbar zou een grondige metamorfose ondergaan. Er zouden, naast de nu al toegevoegde functionaliteiten nog meer verbetering aan worden doorgevoerd waarbij de Charms-bar ook meer muis-vriendelijk zou moeten worden op desktopomgevingen.

Een laatste gerucht is misschien wel de interessantste op lange termijn want Microsoft zou ook plannen hebben om een Windows 8.2 uit te brengen of zelfs een Windows 8.5 waarbij de nummering van de bron van het ontstaan van Windows weer in ere zou worden hersteld gezien de vergelijking die je kan maken met Windows 1.0, 2.0, 2.1, 3.0, 3.1(1). Of de opvolgers van Windows 8.1 eveneens gratis beschikbaar zullen worden gesteld blijft natuurlijk speculeren, maar als Microsoft deze trend zou doorzetten dan is dit voor de eindgebruiker natuurlijk heel aantrekkelijk als je de basis dus Windows 8 met 8.1 kosteloos zou kunnen upgraden naar latere versies.

De geruchten die nu de ronde doen spreken over 2014 als het gaat om Windows 8.2. Maar ook omtrent de ontwikkeling van Windows 9 gaan al diverse geruchten en die zou al volop gestart moeten zijn sinds de officiële realease van Windows 8, als we deze geruchten moeten geloven zou Microsoft twee besturingssystemen parallel naast elkaar gaan ontwikkelen. Heel vreemd is dit op zich niet want Microsoft heeft al eerder aangegeven naar een snellere update cyclus te willen gaan waarbij ieder jaar een update beschikbaar komt en wellicht kunnen we hiermee Windows 8.1 wel koppelen aan het gerucht dat er ook een Windows 8.2 en misschien wel meer updates op deze manier zullen verschijnen zonder een geheel nieuw OS te lanceren.

Wat betreft datums is er al vrij veel af te leiden. Zeker is dat we op 26 juni de eerste en laatste publieke previewversie van Windows 8.1 zullen kunnen gebruiken. Naar alle waarschijnlijkheid zal het gaan om build 9450. Vervolgens zou de RTM uitgebracht worden medio eind augustus. De officiële release van Windows 8.1 kunnen we dus eigenlijk al later dit jaar verwachten, en met alle waarschijnlijkheid dan medio oktober rond de herfst.
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 41933
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Gegeven likes: 4
Ontvangen likes: 5
Contacteer:

#2

07 jun 2013 11:57

Microsoft geeft uitleg bij Startknop Windows 8.1
Microsoft demonstreerde op de Computex-beurs in Taiwan voor het eerst uitgebreid de werking van de nieuwe Start-knop in Windows 8.1.
De Start-knop is zoals eerder gemeld geen klassieke startknop die een popup-menu geeft van veelgebruikte programma's en toegang tot andere onderdelen van de computer.
Een klik op het Windows-logo brengt het startscherm omhoog zodat makkelijker gewisseld kan worden tussen de Modern-interface en de desktop-interface.
Plaats reactie

Terug naar “Windows 8”