Windows 8.1 Secure Boot inschakelen UEFI

1
UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) is de vervanger van de welbekende BIOS, en net zoals de BIOS is UEFI een systeem dat controleert welke apparaten (hardware) er is aangesloten en welke vervolgens opgestart dienen te worden. UEFI is een heel stuk uitgebreider dan het oude BIOS, en is daarmee eigenlijk een lichtgewicht besturingssysteem geworden.

Computers die aan de UEFI versie 2.x specificaties voldoen kunnen gebruik maken van de Secure Boot functionaliteit. Secure Boot is geheel nieuw sinds de komst van Windows 8, en hiermee wordt voorkomen dat tijdens het opstarten schadelijke software kan opstarten bij het boot-proces van Windows. In de meeste gevallen staat UEFI uitgeschakeld in de BIOS en afhankelijk van de fabrikant van het moederbord kunt u deze zelf inschakelen. Let er wel op dat na het inschakelen van UEFI het besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd dient te worden. Eenmaal ingeschakeld kunt u het ook niet meer uitschakelen, want Windows zal dan niet meer kunnen opstarten.

Windows 8.1 Secure Boot inschakelen UEFI
Hieronder leest u hoe u UEFI kunt inschakelen op een voorgeïnstalleerde Windows 8 of Windows 8.1 installatie, het onderstaande is niet van toepassing op een Windows 8 installatie die geïnstalleerd is via een upgrade van Windows 7.
  • Druk op de Windows-toets + C op de Charms Bar te openen.
  • Klik vervolgens op instellingen en kies onderaan het scherm voor de optie PC instellingen wijzigen.
  • Klik vervolgens op Bijwerken en herstellen, en kies hier voor de optie Systeemherstel.
  • Klik vervolgens bij geavanceerde opstartopties op de knop Nu opnieuw opstarten.
  • Na de herstart kiest u in het keuzescherm voor Problemen oplossen en klikt u vervolgens op Geavanceerde opties.
  • Kies hier voor de optie “UEFI Firmware Settings” en herstart de computer.
Afbeelding
  • Nu kunt u de BIOS/UEFI openen en SecureBoot inschakelen.
  • Het inschakelen van Secure Boot is afhankelijk van de gebruikte hardware raadpleeg hiervoor de handleiding of vraag advies op het forum.
Windows 8.1 Secure Boot inschakelen UEFI - vraag en antwoord
Wanneer het middels de bovenstaande instructies niet is gelukt om Secure Boot in te schakelen kunt u voor vragen en hulp terecht bij het forum Computerproblemen & vragen [software] in het subforum Windows 8, 7, Vista & XP.
Afbeelding

Terug naar “Windows 8”

ComputerComputer