Overzicht gratis virusscanners

1
Hieronder ziet u een overzicht van gratis beschikbare virusscanners waarmee u in de basis uw computer kunt beveiligen, met uitzondering van Microsoft Security Essentials worden al deze gratis programma's aangeboden door fabrikanten die deze naast de betaalde beveiligingspakketten aanbieden. In de meeste gevallen worden de gratis beschikbaar gestelde virusscanners voorzien van enige reclame om de betaalde producten van de betreffende fabrikant te promoten en of aan te bevelen.
Afbeelding
Er zijn veel verschillende gratis virusscanners en allen beloven ze om uw pc zo goed mogelijk te beschermen, echter zit er in de kwaliteit van de geboden bescherming vaak wel verschil en dat is niet geheel onbelangrijk om te weten bij de keuze van een gratis virusscanner, voor de gemiddelde gebruiker is het namelijk nauwelijks te controleren en te bepalen of een bepaalde virusscanner nou goed of minder goed is. Op websites zoals AV-Test, AV-Comparatives en MRG Effitas worden met regelmaat 'onderzoeken' en 'tests' gepubliceerd die een goed beeld geven over de kwaliteit van een bepaald programma.
Als je deze tests op langere termijn volgt zal je zien dat bepaalde virusscanners en beveiligingspakketten met regelmaat goed scoren en vaak bovenaan in de resultaten verschijnen, virusscanners en beveiligingspakketten die consequent middelmatig of onder de maat scoren zullen ook in de praktijk minder bescherming bieden.

In dit overzicht staan de zes meest bekende en gebruikte gratis virusscanners waarvan de kwaliteit van de geboden bescherming totaal verschillend is, doordat de uiteindelijke keuze toch bij de eindgebruiker ligt hebben we zowel de goed scorende als minder goed scorende gratis virusscanners in dit overzicht geplaatst.

Voor vragen en of opmerking kunt u uw vraag stellen in dit forum, om toch enig advies te geven in de kwaliteit van de vermelde gratis virusscanners zijn deze genummerd waarbij nummer 1 met regelmaat erg goed scoort en nummer 6 met regelmaat de slechtste score heeft als het gaat om de uiteindelijke bescherming en detectie.

Meer informatie over gratis virusscanners en de verschillen met betaalde beveiligingspakketten leest u in het artikel Gratis of betaalde virusscanner en Antivirus & Antimalware software [Veelgestelde vragen]
  1. Avast! Antivirus
  2. Avira
  3. AVG
  4. Comodo Internet Security
  5. Panda Cloud Antivirus
  6. Microsoft Security Essentials
Aanvullende malwarescanner.
Om uw beveiliging te optimaliseren raden wij aan om naast het gebruikte gratis antiviruspakket een aanvullende malwarescanner te installeren, zoals bijvoorbeeld Malwarebytes AntiMalware of Emsisoft Anti-Malware. Beide programma's zijn ontworpen om te gebruiken als een aanvullende malwarescanner op uw regulieren virusscanner of beveiligingspakket. Beide beveiligingspakketten zijn gratis als on-demand malwarescanner te gebruiken als aanvulling op uw geïnstalleerde virusscanner of ander beveiligingspakket, de gratis versie bieden echter geen real-time bescherming.
De betaalde versies bieden beide echter wel real-time bescherming, waarbij Malwarebytes Anti-Malware puur ontwikkeld is om te gebruiken als aanvullende malwarescanner en Emsisoft Anti-Malware ook geschikt om als primair beveiligingspakket te gebruiken.

Vragen en problemen
Mocht u vragen hebben omtrent dit onderwerp of tegen problemen aanlopen dan kunt u voor hulp terecht op ons forum in de sectie Beveiliging & Privacy
Afbeelding

Terug naar “Antivirus- en beveiligingssoftware”

ComputerComputer
cron