RIVM gaat mensen niet via telecomdata volgen

Discussieforum voor vragen, mededelingen en waarschuwingen op het gebied van computerbeveiliging en privacy.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42437
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Contacteer:

#1

Ik kan het mis hebben, maar is het in kaart brengen van de verplaatsing van de bevolking valt in mijn optiek wel degelijk onder volgen. In het Wetsvoorstel wordt verder dan ook met geen woord gerept over welke locatie- en verkeersgegevens het RIVM gaat gebruiken. Het is misschien vergezocht maar zo bouwt het RIVM wel een 'mooie' database op voor een toekomstige app.....
Telecomgegevens die providers straks aan de overheid aanleveren zullen niet worden gebruikt om mensen te volgen of samenscholingen tegen te gaan, zo heeft minister De Jonge van Volksgezondheid laten weten. Om mobiele locatie- en verkeersgegevens tijdens een pandemie te kunnen delen zal de Telecommunicatiewet tijdelijk worden aangepast.

Het wetsvoorstel zal deze week voor advies aan de Raad van State worden aangeboden en mogelijk volgende week al in de Tweede Kamer worden behandeld, zo maakte De Jonge gisteren tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen bekend. Volgens de minister kan geaggregeerde data afkomstig van mobiele telecomnetwerken helpen bij het vroegtijdig signaleren van nieuwe oplevingen van het virus. Het RIVM zal deze data straks gaan gebruiken. "Het gaat het RIVM daarbij nadrukkelijk niet om het volgen van personen, maar om het verkrijgen van een geaggregeerd beeld van verplaatsingen op bevolkingsniveau", stelt De Jonge.
Citaat uit het Wetsvoorstel.
Dit wetsvoorstel beoogt de noodzakelijke wettelijke grondslag te scheppen voor het verwerken van locatie- en verkeersgegevens ten behoeve van het verstrekken van de gewenste statistische informatie aan het RIVM. Het gaat het RIVM daarbij nadrukkelijk niet om het volgen van personen, maar om het verkrijgen van een geaggregeerd beeld van verplaatsingen op bevolkingsniveau. Het wetsvoorstel zal zich dan ook uitsluitend richten op het verstrekken van tellingen van het aantal personen - afgeleid uit de aantallen in de gemeente aanwezige mobiele telefoons- dat per uur in een gemeente aanwezig is. Op basis van deze gegevens kan het RIVM dagelijks statistisch in beeld brengen hoe de mobiliteit zich de voorgaande dag heeft ontwikkeld. Zo kan het RIVM sneller inspelen op actuele ontwikkelingen dan nu het geval is.
Bronen:
Security.nl
Tweede Kamer
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42437
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Contacteer:

#2

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft advies gegeven over het conceptvoorstel, die de ambtenaren van het ministerie van VWS in het wetsvoorstel hebben verwerkt. In een persverklaring laat de AP weten streng te zullen controleren of de privacy goed bewaakt wordt. “De effectiviteit van de inzet van telecomdata moet in verhouding staan tot de inbreuk op de privacy. Het moet duidelijk zijn waarom alternatieven die minder ingrijpend zijn dan het delen van telecomdata niet volstaan om het virus te bestrijden”, aldus de toezichthouder.
Plaats reactie

Terug naar “Beveiliging & Privacy”