1
Nieuwe tactiek phishers: “Pas op, onregelmatigheden in uw account!”
Amsterdam, 13 januari 2010 – De security-specialisten van G Data hebben een nieuwe trend onder cybercriminelen ontdekt. Bij deze trend doen de criminelen zich voor als bezorgde financiële dienstverleners die waarschuwen voor fraudepogingen van cybercriminelen.
De strekking van deze zogenaamd bezorgde e-mails is: “Pas op, wij hebben onregelmatigheden in uw account aangetroffen. Om er zeker van te zijn dat de fraudepogingen niet slagen, dient u onmiddellijk uw wachtwoord te wijzigen. Klik daarvoor op onderstaande link”.

Mijn Postbank
De experts van G Data hebben de afgelopen week vooral veel van deze e-mails gezien die afkomstig leken van Postbank Internetbankieren. De e-mail heeft het over fraudepogingen met ‘Mijn Postbank’. Dit is opvallend, aangezien de Postbank reeds in februari 2009 door ING is ingelijfd en als merk niet meer bestaat. In de phishingmail wordt overigens wel aan ING gerefereerd middels een logo en de afzender.
Screenshot: Postbank-phishingmail
Afbeelding
Wanneer op de link geklikt wordt, komt men op een phishingsite terecht. Wanneer gebruikersgegevens op deze site worden ingevuld, kunnen de cybercriminelen vervolgens op de betreffende account inloggen en de bankrekening plunderen.
Screenshot: Mijn ING-phishingsite
Afbeelding
Social Engineering
Ralf Benzmüller, hoofd van het G Data SecurityLab, zegt over deze methode: “Dit is een klassiek voorbeeld van zogenaamde social engineering. De cybercriminelen proberen bij de ontvanger een gevoelige snaar te raken. Niemand wordt graag (bijna) bestolen, dus zal de reflex om hier een stokje voor te steken zó sterk zijn, dat men niet meer altijd rationeel nadenkt. De fraudepogingen-tactiek speelt hier slim op in en is erg succesvol. Wij verwachten dan ook dat dit het begin is van een trend die de komende periode alleen maar zal toenemen.”

Tips
“Ons advies voor internetters is even voor de hand liggend als doeltreffend: sta altijd sceptisch tegenover verzoeken om via een link in een e-mail ergens in te loggen. Typ in zo’n geval altijd zelf de naam van de website in de browser in. Met degelijke beveiligingssoftware met een http-scan is direct duidelijk wanneer een link niet legitiem is: de adresbalk kleurt dan rood en wordt een waarschuwing gegeven alvorens de website wordt weergegeven. De boodschap is dan heel duidelijk: wegwezen hier!”, aldus Ralf Benzmüller.

Over G Data
G Data Software AG is een security-specialist van Duitse origine. G Data ontwikkelde haar eerste antivirus-programma al in 1987 en was daarmee een pionier in Europa. Kwaliteit is een prioriteit voor de onderneming. Als resultaat hiervan heeft G Data in de afgelopen vijf jaar meer testoverwinningen in Europa behaald dan welke andere aanbieder ook. Tot de overwinningen behoort de titel ‘Beste Pakket’, die zowel de Nederlandse Consumentenbond als het Belgische Test Aankoop al drie jaar op rij aan G Data InternetSecurity hebben toegekend.
G Data biedt oplossingen voor consumenten en voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Het bedrijf is opgericht in 1985 en heeft wereldwijd ongeveer 250 medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op http://www.gdata.nl.

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Beveiliging & Privacy”