1
Gast Auteur
De gast auteur van deze editie van OUCH! is Kevin Johnson. Kevin is CEO van Secure Ideas, beheert MySecurityScanner.com en is een Senior Instructor bij het SANS Institute. Ga voor meer informatie naar http://www.secureideas.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Achtergrond
We willen allemaal het beste voor onze kinderen, inclusief de mogelijkheid om technologie te kunnen gebruiken. Aan het gebruik van technologie zijn echter ook risico’s verbonden. Kinderen zijn zich meestal niet bewust van deze risico’s en weten dus ook niet hoe ze hier mee om moeten gaan. Het is onze verantwoordelijkheid als ouders om onze kinderen te leren over deze risico’s en hoe er om er mee om te gaan. Omdat wij zelf niet op dezelfde manier met technologie opgeroeid zijn, kan dit echter nog wel eens lastig zijn. In deze nieuwsbrief leggen we uit wat de drie belangrijkste dreigingen zijn en hoe u uw kinderen kan helpen om veilig online te gaan.

Top drie bedreigingen
Om uw kinderen te beschermen is het belangrijk dat u de risico’s begrijpt die ze online tegen kunnen komen.
  1. Vreemden
    Dit is doorgaans het eerste waar ouders aan denken. In deze context denken we bij vreemden aan mensen (doorgaans volwassenen) die een online relatie aangaan met kinderen met het doel om misbruik te maken; bijvoorbeeld pedo-sexuelen. Vaak doen deze mensen zich zelf ook als kinderen voor.
  2. Vrienden
    Dit zijn mensen uit de kennissenkring van uw kinderen, bijvoorbeeld klasgenootjes. Ook vrienden brengen risico’s met zich mee, zoals bijvoorbeeld online pesten. Pesten is niet langer iets dat zich uitsluitend op het schoolplein voordoet.
    Sterker nog, door de opkomst van Internet wordt de invloed van pesten sterk vergroot, bijvoorbeeld door het posten van berichten die zichtbaar zijn voor de hele wereld, of door het overnemen van de online identiteit van uw kind. Bovendien kunnen pesters deze aanvallen doorgaans anoniem uitvoeren waardoor het moeilijker wordt ze te vinden, er op aan te spreken en te stoppen.
  3. Kinderen zelf
    Door het alom tegenwoordige gebruik van sociale media kunnen kinderen zelf hun grootste vijand worden. Alles dat online gepost wordt, is niet alleen zichtbaar voor de hele wereld, maar het kan ook moeilijk of zelfs onmogelijk zijn
    om deze informatie weer te verwijderen. Uw kinderen realiseren zich waarschijnlijk niet dat wat zij nu posten, ook in de toekomst invloed kan hebben. Zo begint het gemeengoed te worden voor scholen, universiteiten en werkgevers om de online identiteit en activiteiten van hun potentiele kandidaten te onderzoeken. Illegale en gênante berichten die door - of over uw kinderen gepost worden, kunnen dan een negatieve invloed hebben. Verder kan persoonlijke informatie
    gebruikt worden door vreemden (of zelfs vrienden) om hen of uw familie te beschadigen.
Bescherm uw kinderen
Nu de belangrijkste risico’s duidelijk zijn, volgen hier de stappen die u kan nemen om uw kinderen te beschermen.
  • Educatie
    Dit is de allerbelangrijkste stap. Zorg er voor dat uw kinderen op de hoogte zijn van deze dreigingen, dat u met ze praat over hun online activiteiten en dat u op de hoogte bent van waar ze mee bezig zijn. Probeer een omgeving te creëren waarin uw kinderen zich niet gehinderd voelen om u te benaderen met vragen en problemen die ze online tegen kunnen komen.
  • Aparte computer
    Zorg voor een aparte computer voor uw kinderen. Mochten zij er onverhoopt voor zorgen dat de computer geïnfecteerd raakt, dan loopt u geen risico’s met bijvoorbeeld uw online bank programma.
    Zet deze computer in een gedeelde ruimte, bijvoorbeeld de huiskamer, zodat u in de gaten kan houden wat ze uitvoeren. Zorg er voor dat uw kinderen ieder met hun eigen, persoonlijke, niet-administrator account inloggen. Hierdoor kan u volgen wat ieder kind individueel uitvoert op de computer en voorkomt u ongewilde veranderingen.
  • Mobiele apparaten
    Mobiele apparaten zijn uitdagender. U kan overwegen om ze alleen overdag beschikbaar te stellen en ze ’s nachts in te laten leveren (bijvoorbeeld door een centrale oplaadplek in het huis). Dit voorkomt ook dat ze ’s nachts online gaan terwijl ze eigenlijk moeten slapen.
  • Sociale netwerken
    Vol g wat uw kinderen doen door uw eigen account aan te maken op Facebook, Twitter, Hyves, Instagram, etc. en uw kinderen u te laten uitnodigen. Hierdoor kan u precies volgen wat zij publiceren.
  • Regels
    Stel een lijst met regels op. Bijvoorbeeld regels over hoe lang ze online mogen zijn, op welke manier (bijvoorbeeld computer of mobieltje), welke games of apps ze wel - en niet mogen gebruiken en welke informatie ze wel - en niet online mogen zetten. Bespreek deze regels met uw kinderen en plak ze op in de buurt van de computer, zodat het duidelijk is wat u verwacht en waar ze zich aan dienen te houden.
  • Technologie
    Tenslotte is mogelijk om technologie in te zetten om de online activiteiten van uw kinderen te filteren (blokkeren) en te volgen. De meeste besturingssystemen bieden de mogelijkheid om Ouderlijk Toezicht (Parental Controls) in te schakelen. Verder zijn er veel gratis en commerciële producten die u kan inzetten, bijvoorbeeld OpenDNS.
    Beveiligingsproducten hebben nut bij jonge kinderen maar naarmate ze ouder worden, worden ze minder effectief. Kinderen hebben bijvoorbeeld meer mogelijkheden nodig in verband met school of werk,
    maar ze kunnen ook op plekken online gaan waar u geen controle over heeft, zoals de bibliotheek, bij vrienden of familie of op school. Bovendien bieden veel mobiele apparaten, zoals iPhone en iPad, nog niet de mogelijkheid om ouderlijk toezicht in te stellen. Precies daarom is het dat educatie en de regels die u samen opstelt vele malen beter en effectiever zijn dan alleen vertrouwen op welke vorm van technologie dan ook.
Bronnen (Engels)
Sommige links zijn korter gemaakt met behulp van TinyURL. OUCH! maakt uitsluitend gebruik van de TinyURL Preview Service zodat je altijd eerst de volledige link te zien krijgt, voor je door kan klikken naar de uiteindelijke website. Lees meer
Bezoek ons op http://www.securingthehuman.org" onclick="window.open(this.href);return false; om je in te schijven voor de maandelijkse beveiligingsnieuwsbrief, toegang tot het OUCH! archief en voor meer informatie over SANS Security Awareness programma’s.

Dutch version
Jan - Adam Breukel, CISSP, is een onafhankelijke freelance ICT Security Consultant. Stuur hem email via "janadam @ breukeliis . com"
Martin Stellar is een freelance copywriter met een interesse voor technologie en vertalen als hobby. Voor meer informatie: http://www.martinstellar.com" onclick="window.open(this.href);return false;
OUCH! Is een publicatie van het SANS Securing The Human programma en wordt gedistribueerd onder de Creative Commons BY NC ND 3.0 license. Verdere verspreiding van deze nieuwsbrief is toegestaan mits er gerefereerd wordt naar de orginele bron, er geen wijzigingen worden aangebracht en het niet gebruikt wordt voor commerciele doeleinden. Neem contact op viaouch@securingthehuman.org voor vertalingen en meer informatie.
Redactie: Bill Wyman, Walt Scrivens, Phil Hoffman, Lance Spitzner, Carmen Ruyle Hardy
Vertaald door: Jan Adam Breukel en Martin Stell
... Meer lezen: http://www.securingthehuman.org/newslet ... 304_nl.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
... Origineel artikel (Engels): http://www.securingthehuman.org/newslet ... 304_en.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Volg me op Twitter: @bartblaze
Mijn persoonlijke blog: Blaze's Security Blog

Bent u blij met de geboden hulp? klik hier voor een vrijblijvende donatie Afbeelding

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Security artikelen & handleidingen”