
In principe kunt u gewoon alle cookies laten blokkeren in de gebruikte browser, maar dit heeft natuurlijk ook nadelige gevolgen en in de praktijk neemt hierdoor het gebruikersgemak af. Bij elke nieuwe bezoek aan een website waarbij u gebruik dient te maken van een gebruikersnaam en of wachtwoord dient u deze telkens opnieuw op te geven.
Traceerbeveiliging
Een geruime tijd geleden zijn de ontwikkelaars van browser en het Digital Advertising Alliance (DAA) tot een convenant gekomen waar er een volg-mij-niet c.q. " Do Not Track" functionaliteit in browser beschikbaar is. Deze techniek moet er dus voor zorgen dat webapplicaties die "tracking cookies" genereren niet meer zomaar uitgevoerd kunnen worden. De gebruiker kan dan middels een opt-out aangeven dat hij niet meer gevolgd wenst te worden.
Wanneer deze functie wordt ingeschakeld wordt een zogenaamde DNT:1 record aan de HTTP-header toegevoegd, die verantwoordelijk is voor het volg-mij-niet c.q. " Do Not Track" verzoek. echter biedt dit geen 100% garantie dat u ook daadwerkelijk niet zal worden gevolgd door de betreffende website die u bezoekt.
De waarde 1 bij de DNT (Do Not Track) record geeft aan dat u niet gevolgd wenste te worden opt-out, de waarde 0 geeft aan dat u als gebruiker toestemming geeft om gevolgd te kunnen worden opt-in.


Vanaf versie 9 van Internet Explorer is er een volledige "traceerbeveiliging" aanwezig, wanneer deze functie is ingeschakeld wordt er automatisch een lijst opgesteld met onder andere advertentienetwerken van de websites die u bezoekt. U kunt dit tevens zelf voorgeprogrammeerde lijsten installeren, er zijn bij schrijven van dit bericht zeven TPL's (Tracking Protection Lists) beschikbaar als zogenaamde invoegtoepassing voor Internet Explorer.
- Ga in de taakbalk van Internet Explorer 9 naar “Extra” en klik in het dropdown-menu voor “Traceerbeveiliging”. Dan krijg je het scherm “Invoegtoepassingen beheren” te zien.
- In het scherm “Invoegtoepassingen beheren” selecteer je de rubriek “Traceerbeveiliging”. Om blokkeringen in te stellen dien je “Uw persoonlijke lijst” te activeren. Standaard staat deze niet ingeschakeld.
- Om de Do Not Track-optie te activeren klik je op “Uw persoonlijke lijst” en rechtsonder op “Inschakelen”.
Firefox - Do Not Track - Firefox

- In de taakbalk van Firefox, kies je voor “Extra” en “Opties” en selecteer je het tabblad “Privacy”.
- Op het tabblad “Privacy” zet je bij de optie “Websites laten weten dat ik niet gevolgd wil worden” een vinkje. Klik op OK om het “Opties”-venster af te sluiten en de instelling te bevestigen.

- Ga in de Chrome-taakbalk naar de rechterbovenhoek en open het menu via de drie horizontale streepjes. Klik op “Instellingen”.
- In het scherm “Instellingen” kies je voor “Geavanceerde instellingen weergeven...”
- Vink vervolgens onder “Privacy” de optie “Een verzoek voor niet bijhouden met uw browserverkeer verzenden” aan.
- Na aanvinken krijg je automatisch een scherm “Niet bijhouden”. Klik OK voor de bevestiging dat je het “verzoek” wil verzenden bij elk bezoek aan een website.
- Na dit scherm kan je de instelling controleren onder "Privacy". Het vinkje staat nu standaard aangevinkt.
Sitecom en beveiligingsbedrijf SurfRight hebben hun Cloud Security uitgebreid met een Do-not-track functie. Do-not-track is een privacy standaard waarmee je via je webbrowser websites kunt laten weten dat het surfgedrag niet bijgehouden mag worden. Gegevend omtrent Surfgedrag worden veelal aan derden verkocht en gebruikt voor bezoekanalyses en om gericht in te spelen op het vertonen van advertenties. Doordat Sitecom en Surfright de Do-not-track-functionaliteit in de router hebben geïntegreerd wordt het mogelijk om niet alleen de computer te voorzien van een "traceerbeveiliging" maar ook een smartphone of tablet zoals een iPad.
De Do-not-track-functionaliteit in de routers van Sitecom wordt overigens niet automatisch geactiveerd. Als eindgebruiker kun je de functie activeren via de gebruikersinterface, net zoals je dat met bijvoorbeeld de advertentieblokkering doet. Cloud Security moet je vanaf de router bescherming bieden tegen virussen en andere malware, phishing, schadelijke webpagina’s en misbruik van bugs en kwetsbaarheden in populaire software, maar kan ook reclames van advertentienetwerken blokkeren. Het proactief blokkeren van online advertenties van deze advertentienetwerken moet de beveiliging verhogen. Zie ook het artikel Malware-beveiliging in routers via cloud security

Begin 2012 heeft antivirusbedrijf AVG een “Do Not Track”-functie aan de eigen virusscanners toegevoegd om de privacy van internetgebruikers te beschermen. Met AVG “Do Not Track” – dat ook in de gratis versie aanwezig is - kan je websites identificeren die gegevens over je surfgedrag verzamelen. In een pictogram in je browser, worden de websites of adverteerders weergegeven die gegevens over je activiteiten verzamelen en word je de optie geboden om dit wel of niet toe te staan. De ondersteunde webbrowsers zijn Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome.
Door AVG “Do Not Track” worden drie typen activiteiten met betrekking tot het verzamelen van gegevens herkend:
- Diensten voor webanalyse: diensten die worden gebruikt om de prestaties van en ervaring op de website te verbeteren. Diensten voor webanalyse zijn standaard toegestaan.
- Buttons van sociale netwerken: elementen die zijn ontworpen om de ervaring op sociale netwerken te verbeteren. Deze elementen worden door de sociale netwerken weergegeven op de site die je bezoekt. Hiermee kunnen gegevens over je online activiteiten worden verzameld, terwijl je bent aangemeld. Deze trackers zijn standaard toegestaan.
- Advertentienetwerken: diensten die direct of indirect gegevens over je online activiteiten op meerdere sites verzamelen om je persoonlijke advertenties te kunnen aanbieden. Sommige advertentienetwerken worden standaard geblokkeerd.
Conclusie
Het is en blijft natuurlijk echter de vraag of een advertentienetwerk zich aan een (DNT) Do-not-track-verzoek zal houden, want zij zijn immers gebaat bij het verzamelen van gegevens van de gebruikers. Op het negeren van zo'n verzoek en het toch blijven volgen is geen strafbaar feit en hier staan verder ook geen sancties op.
Vragen en problemen
Mocht u vragen hebben omtrent de "traceerbeveiliging", volg-mij-niet c.q. " Do Not Track" functionaliteit of tegen problemen aanlopen dan kunt u voor hulp terecht op ons forum in de sectie Beveiliging & Privacy