Avast! 8 uitgebracht

Hier vindt u informatie over malwareproblemen, preventie, beveiliging en privacy.
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42568
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Contacteer:

Alwil Software heeft Avast! versie 8.0 van zijn beveiligingsprogramma's uitgebracht en hiermee is er naast de gratis versie en de betaalde Pro Antivirus en Internet Security-uitvoeringen een nieuwe variant bijgekomen namelijk Avast Premier 8.0. Deze versie gaat nog een stap verder dan het al zo uitgebreide "Internet Security pakket" en biedt extra beheersfuncties zoals onder andere een nieuwe Gegevensvernietiger om gevoelige gegevens permanent van een harde schijf te kunnen verwijderen.
Er zijn verschillende verbeteringen aangebracht in de functie "Hulp op afstand" waarmee op verzoek van gebruikers automatische een verbinding met de betreffence computer tot stand kan worden gebracht.
Verder is er een nieuwe updatefunctie voor software aanwezig waarmee proactief al uw geïnstalleerde software die verouderd is en of een beveiligingsupdate benodigd heeft snel kan worden bijgewerkt.
Softwareupdater.
Nieuw in versie 8 van Avast is de functie Softwareupdater die het systeem controleert of u wel de laatste versie van uw browser, Adobe Flash en Java gebruikt. Inmiddels is het algemeen bekend dat het up-to-date houden van uw software erg belangrijk is en dat verouderde software lekken c.q. kwetsbaarheden kunnen bevatten die door middel van een exploit misbruikt kunnen worden waardoor er zonder enige interactie van de gebruiker malware op het systeem kan worden geinstalleerd.
Met een programma zoals bijvoorbeeld Secunia PSI was het al mogelijk om uw computer real-time te controleren op updates en geïnstalleerde versies van bijvoorbeeld eerder genoemde software, maar in een beveiligingspakket en zeker niet in de gratis beschikbare pakketten is deze functie ooit beschikbaar geweest. Deze nieuwe functie kunnen we dus dan ook wel als een erg waardevolle toevoeging beschouwen, en hiermee komt Avast zeker de minder gevorderde gebruiker tegemoet in het gemak waarop de veiligheid van de computer gewaarborgd kan blijven.

De onderstaande afbeelding is verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

Image Avast Browser Cleanup.
Browser Cleanup is eveneens een nieuwe optie in Avast versie 8, middels deze functie worden de geïnstalleerde browsers gecontroleerd op aanwezigheid van dubieuze toolbars die al dan niet onder de categorie "Potentieel ongewenst programma's" vallen.
Avast Browser Cleanup is standaard vanaf de gratis versie in het beveiligingspakket aanwezig om de geïnstalleerde browsers op de computer te controleren op aanwezigheid van dubieuze toolbars, of Browser Cleanup ook als stand-alone utility beschikbaar zal komen is nog niet bekend.
Deze functie werkt geheel volgens het cloud pricipe waarbij er gebruik wordt gemaakt van gegevens die via de Avast servers worden verkregen, de gegevens uit uw browser worden worden gecontroleerd en wanneer er sprake is van dubieuze toolbars in Internet Explorer, Firefox en Google Chrome zal Avast dit aangeven zoals u kunt zien op de onderstaande afbeelding.

De onderstaande afbeelding is verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

Image Beschermingsfuncties.
Standaard wordt de gratis versie van Avast geinstalleerd met acht schilden die uw computer bescherming biedt tegen kwaadaardige invloeden, het bestandssysteemschild en Gedragsschild zijn eigenlijk de belangrijkste basis van Avast aangezien deze voor de primaire beveiliging van uw systeem zorgen en real-time processen, bestanden en programma's controleert. Hieronder ziet u een overzicht van de beschikbare beschermingsschilden met daarbij een beknopte omschrijving over de functionaliteit.
  • Bestandssysteemschild – Scant geopende/uitgevoerde bestanden in real time.
  • Webschild – Scant alle bezochte webpagina’s, gedownloade bestanden en javascripts. Dankzij de intelligente streamscanfunctie vertraagt het webschild uw webbrowser niet.
  • Mailschild – Scant alle binnenkomende/uitgaande e-mail op kwaadaardige software (voor MS Outlook wordt een speciale invoegtoepassing gebruikt).
  • Netwerkschild – Beschermt tegen op het netwerk gebaseerde virussen met twee hoofdcomponenten: een URL-blokker voor kwaadaardige URL’s, en een lichtgewicht detectiesysteem tegen indringers.
  • P2P-schild – Controleert bestanden die zijn gedownload met P2P-programma’s.
  • IM Schild -Controleert bestanden die zijn gedownload met IM- of ‘chat’-programma’s.
  • Gedragsschild – Stopt ‘zero-day’-bedreigingen en onbekende kwaadaardige software voordat er virusdefinities beschikbaar zijn.
  • Scriptschild – Detecteert kwaadaardige scripts die zijn verborgen in webpagina’s en voorkomt dat ze uw computer kapen en mogelijkerwijs beschadigen.
Naast deze acht beschermingsschilden is Avast natuurlijk ook standaard uitgerust met Webrep & Antiphishing waarmee de avast-browserplugin die betrouwbaarheids- en reputatiebeoordelingen voor websites op basis van informatie van onder andere de Avast gebruikers zal tonen.
Naast deze functie is ook Sitecorrect aanwezig die het mogelijk maakt om automatisch spelfouten die u in de adresbalk van de browser intypt te herstellen, u kunt hier zelfs voor instellen dat deze automatisch hersteld worden door Avast en zal het beveiligingspakket vragen wat u wenst te doen wanneer er een foutieve URL bij het invoeren wordt gedetecteerd.

Vragen en problemen
Mocht u vragen hebben omtrent de installatie van Avast! 8 of tegen problemen aanlopen dan kunt u voor hulp terecht op ons forum in de sectie Beveiliging & Privacy
Plaats reactie

Terug naar “Security artikelen & handleidingen”