1
Begin februari is de publieke bèta van Avast 8 uitgebracht, de meest opvallende verandering is toch wel de vernieuwde GUI (Grafische User Interface), waarbij het beginscherm naast de beveiligingsstatus ook direct twee nieuwe opties binnen Avast free laat zien. De optie "Software Updater" & "Browser Cleanup" zien hierbij geheel nieuw, of deze laatste functie ook als stand-alone utility door Avast beschikbaar worden gesteld is nog niet bekend.
De gratis versie van Avast was al één van de meest uitgebreidste beveiligingspakketten onder de gratis virusscanners, maar met versie 8 worden de functionaliteiten en beschikbaarheid van handige utility's nog eens verder aangevuld.
In deze review van de bèta versie zullen we ons beperken tot de nieuwe functies en meest belangrijke functies, de instellingen die mogelijk zijn binnen Avast zullen echter niet worden besproken.

Installatie.
Net zoals de voorgaande versie is de installatie van Avast heel eenvoudig, in het begin van de setup krijgt u de keuze tussen de "Express installatie" of de "Aangepaste installatie" waarbij tevens wordt aangeboden om Google Chrome als standaard browser te installeren en de Google toolbar voor Internet Explorer, wanneer u hier geen gebruik van wilt maken vink dan deze twee opties tijdens de installatie uit.
Als de installatie gereed is krijgt u de mogelijkheid om de gratis versie van Avast middels Facebook of uw e-mail-adres te registeren, zodat u een jaarlicentie van de gratis versie kunt verkrijgen.

Beschermingsfuncties.
Standaard wordt de gratis versie van Avast geinstalleerd met acht schilden die uw computer bescherming biedt tegen kwaadaardige invloeden, het bestandssysteemschild en Gedragsschild zijn eigenlijk de belangrijkste basis van Avast aangezien deze voor de primaire beveiliging van uw systeem zorgen en real-time processen, bestanden en programma's controleert. Hieronder ziet u een overzicht van de beschikbare beschermingsschilden met daarbij een beknopte omschrijving over de functionaliteit.
  • Bestandssysteemschild – Scant geopende/uitgevoerde bestanden in real time.
  • Webschild – Scant alle bezochte webpagina’s, gedownloade bestanden en javascripts. Dankzij de intelligente streamscanfunctie vertraagt het webschild uw webbrowser niet.
  • Mailschild – Scant alle binnenkomende/uitgaande e-mail op kwaadaardige software (voor MS Outlook wordt een speciale invoegtoepassing gebruikt).
  • Netwerkschild – Beschermt tegen op het netwerk gebaseerde virussen met twee hoofdcomponenten: een URL-blokker voor kwaadaardige URL’s, en een lichtgewicht detectiesysteem tegen indringers.
  • P2P-schild – Controleert bestanden die zijn gedownload met P2P-programma’s.
  • IM Schild -Controleert bestanden die zijn gedownload met IM- of ‘chat’-programma’s.
  • Gedragsschild – Stopt ‘zero-day’-bedreigingen en onbekende kwaadaardige software voordat er virusdefinities beschikbaar zijn.
  • Scriptschild – Detecteert kwaadaardige scripts die zijn verborgen in webpagina’s en voorkomt dat ze uw computer kapen en mogelijkerwijs beschadigen.
Afbeelding
Naast deze acht beschermingsschilden is Avast natuurlijk ook standaard uitgerust met Webrep & Antiphishing waarmee de avast-browserplugin die betrouwbaarheids- en reputatiebeoordelingen voor websites op basis van informatie van onder andere de Avast gebruikers zal tonen.
Naast deze functie is ook Sitecorrect aanwezig die het mogelijk maakt om automatisch spelfouten die u in de adresbalk van de browser intypt te herstellen, u kunt hier zelfs voor instellen dat deze automatisch hersteld worden door Avast en zal het beveiligingspakket vragen wat u wenst te doen wanneer er een foutieve URL bij het invoeren wordt gedetecteerd.

Scantypen.
Avast 8 kent ten opzicht van de voorgaande versie vijf scanmogelijkheden, een Snelle scan waarbij de systeemschijf en automatisch opstartende programma's zullen worden gecontroleerd, tevens wordt er een snelle "rootkit-scan" uitvoerd. De volledige scan zal de gehele computer controleren, dus alle aanwezige partities en of hardeschijven zullen gecontroleerd worden, tevens wordt er gecontroleerd op rootkits en zullen automatisch opstartende programma's worden gecontroleerd. Met de Verwijderbare media scan zullen alle aangesloten externe schijven, USB-sticks en dergelijke worden gecontroleerd. Met de optie Kies map om te scannen kunt u zelf een bepaalde map inclusief inhoud door Avast laten controleren op aanwezigheid van malware.
De laatste en tevens nieuwe scanoptie is de Opstart scan wanneer deze optie wordt gekozen zal bij de eerst volgende herstart van de computer een scan worden uitgevoerd voordat Windows in zijn geheel is gestart, hierbij wordt er een snelle scan uitgevoerd van de systeemschijf en wordt deze tevens gecontroleerd op aanwezigheid van "Rootkits".

Softwareupdater.
Nieuw in versie 8 van Avast is de functie Softwareupdater die het systeem controleert of u wel de laatste versie van uw browser, Adobe Flash en Java gebruikt. Inmiddels is het algemeen bekend dat het up-to-date houden van uw software erg belangrijk is en dat verouderde software lekken c.q. kwetsbaarheden kunnen bevatten die door middel van een exploit misbruikt kunnen worden waardoor er zonder enige interactie van de gebruiker malware op het systeem kan worden geinstalleerd.
Met een programma zoals bijvoorbeeld Secunia PSI was het al mogelijk om uw computer real-time te controleren op updates en geïnstalleerde versies van bijvoorbeeld eerder genoemde software, maar in een beveiligingspakket en zeker niet in de gratis beschikbare pakketten is deze functie ooit beschikbaar geweest. Deze nieuwe functie kunnen we dus dan ook wel als een erg waardevolle toevoeging beschouwen, en hiermee komt Avast zeker de minder gevorderde gebruiker tegemoet in het gemak waarop de veiligheid van de computer gewaarborgd kan blijven.
Afbeelding
Avast Browser Cleanup.
Browser Cleanup is eveneens een nieuwe optie in Avast versie 8, middels deze functie worden de geïnstalleerde browsers gecontroleerd op aanwezigheid van dubieuze toolbars die al dan niet onder de categorie "Potentieel ongewenst programma's" vallen.
Avast Browser Cleanup is standaard vanaf de gratis versie in het beveiligingspakket aanwezig om de geïnstalleerde browsers op de computer te controleren op aanwezigheid van dubieuze toolbars, of Browser Cleanup ook als stand-alone utility beschikbaar zal komen is nog niet bekend.
Deze functie werkt geheel volgens het cloud pricipe waarbij er gebruik wordt gemaakt van gegevens die via de Avast servers worden verkregen, de gegevens uit uw browser worden worden gecontroleerd en wanneer er sprake is van dubieuze toolbars in Internet Explorer, Firefox en Google Chrome zal Avast dit aangeven zoals u kunt zien op de onderstaande afbeelding.
Afbeelding
Onderhoud.
Onder het tabblad Onderhoud binnen Avast vind u opties van Avast zelf, zo ziet u hier de informatie betreffende de huidige versie en kunt u deze hier tevens handmatig controleren op eventuele beschikbaarheid van updates. Avast haalt standaard op bepaalde tijden automatisch de beschikbare updates op, maar indien nodig kunt u dit ook handmatig uitvoeren.
Bij de optie "registratie"ziet u de status van het beveiligingspakket zoals de gebruikte licentie en de geldigheidsduur, bij de gratis versie kunt u hier tevens de gratis licentie verkrijgen en activeren. Ook is het mogelijk om vanuit hier te upgraden naar de betaalde versie van Avast.
Bij Scan logs treft u de rapporten en statistieken die automatisch worden opgeslagen waarin onder andere de scan resultaten in terug te zien zijn, ook de gedetecteerde items die door Avast zijn gedetecteerde zullen hier worden vermeld.
De Viruskluis is de quarantaine van Avast waar alle bedreigingen geheel beveiligd in zullen worden opgeslagen die zijn gedetecteerd, het is dus ook niet noodzakelijke om gedetecteerde bedreigingen uit de viruskluis te verwijderen. Mocht het namelijk later blijken dat het om een "False Positive" ging kunt u dit niet meer eenvoudig herstellen.

Conclusie & overige informatie.
De eerste indruk van de bèta versie van Avast 8 is erg goed, de mogelijkheden en beschikbare functies binnen de gratis versie zijn flink uitgebreid en dat maakt het een erg compleet beveiligingspakket.
De verschillende bèta versies zijn van de onderstaande links te downloaden. Bekende problemen.
- Windows 8 wordt nog niet ondersteund in build number is 8.0.1476 (Latere versies zullen wel ondersteund worden bij Windows 8 )
- Momenteel wordt er geadviseerd om de taal op English in te stellen, alle andere beschikbare talen zullen nog niet bijgewerkt zijn.
- In Windows 7 werkt de functie Automatic Profile detection nog niet correct wanneer er problemen zijn met de firewall.
- De popup met informatie wanneer er via avast! AccessAnywhere verbinding wordt gemaakt met een cliënt werkt nog niet geheel.
- Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Facebook registratie kan de installatie vastlopen, een herstart is benodigd om de avast! service te herstarten
- De Data shredder heeft problemen met bestanden en partities en heeft te maken met een (GUI bug)
- Er zijn stabiliteit problemen bekend met Outlook plugins
- De gebruikersinterface kan soms vastlopen bij het verbinding maken met het avast! account
- Sommige online informatie wordt nog niet goed weergegeven in de gebruikersinterface.

Vragen en problemen
Mocht u vragen hebben omtrent de installatie van Avast! 8 of tegen problemen aanlopen dan kunt u voor hulp terecht op ons forum in de sectie Beveiliging & Privacy
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Security artikelen & handleidingen”