Computer Forum voor al uw vragen en problemen.

Register een gratis account om van alle functies op het forum gebruik te kunnen maken.

Problemen met uw computer, of heeft u advies nodig? PC Web Plus helpt u graag verder.

Welkom op PC Web Plus, op dit computerforum kunt u terecht voor gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen over software, hardware en computerbeveiliging.

Als gast kunt u alleen het forum bekijken en meelezen met de verschillende discussies. U kunt echter geen reacties of commentaar geven op bestaande discussies, of nieuwe onderwerpen op het forum starten met uw vraag of probleem.

Klik op de onderstaande link om geheel gratis een gebruikersaccount op ons forum te registreren. Vanaf dat moment kunt u deelnemen aan de diverse discussies op het forum.

Klik hier om een gratis account te registreren! - of lees onze Welkomstgids door voor meer informatie over het gebruik van het forum.

 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41271
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Last van een trage computer? volg dan deze handleiding

di 08 jan, 2013 16:06:59

Een veel gehoorde klacht is een trage computer, aangezien dit probleem vele oorzaken kan hebben besteden we in dit artikel c.q. handleiding aandacht aan de (mogelijke) oorzaken van een traag werkende computer, ook zullen we stap voor stap aangeven wat u zelf kunt doen en wat u zeker niet moet doen.

Vaak wordt er namelijk al snel gedacht aan een virus en of malware gerelateerd probleem en gaat men aan de slag met allerlei anti-virus, anti-malware software en of in het slechtste geval met 'register cleaners, boosters, optimizers en andere zogenaamde speed-up tools en programma's en in het slechtste geval kunnen deze juist voor meer problemen zorgen.

Om de oorzaak van de traagheid te kunnen zoeken wanneer u hulp op het forum vraagt is zoveel mogelijk informatie gewenst, want is bijvoorbeeld alleen het opstarten van de computer traag, of het browsen op het internet? Of zijn het de programma's zelf die traag opstarten of is de computer in zijn geheel bij het uitvoeren van willekeurige taken er traag?


Hulp bij een trage computer
Wanneer u van mening bent dat de traagheid van uw computer te wijten is aan bijvoorbeeld een virus en of malware infectie dant kunt u hiervoor het onderstaande stappenplan volgen.
Is uw probleem niet gerelateerd aan een virus en of malware en de onderstaande tips en adviezen hebben geen soelaas geboden vraag dan advies op het forum.

Wat moet u zeker niet doen!
 1. Grijp niet direct naar “Systeemherstel” want zodra de oorzaak van de trage computer malware gerelateerd is zal hiermee het probleem niet opgelost worden aangezien de malware gerelateerde bestanden in de meeste gevallen niet verwijderd zullen worden maar echter alleen bijvoorbeeld de laadpunten in het register.
 2. Gebruik bij voorkeur geen "register cleaners, boosters, optimizers en andere zogenaamde speed-up tools en programma's" die beloven het systeem sneller te maken. Vaak zorgen dit soort programma's alleen maar voor meer problemen. Zie daarvoor ook het onderstaande artikel.
 3. Registercleaners: informatie over het gebruik en de gevolgen

Mogelijke oorzaken
 • Naar mate u de computer langer gebruikt zal deze op den duur langzamer opstarten en eventueel werken, dit komt onder andere doordat er allerlei tijdelijke gegevens worden opgeslagen.
  Windows maakt namelijk allerlei tijdelijke bestanden aan, helaas worden deze niet automatisch van het systeem verwijderd indien deze niet meer gebruikt worden.
  Na verloop van tijd kunnen de tijdelijke bestanden van Windows een hoop schijfruimte innemen en de computer daardoor laten vertragen.
 • In Windows Vista en 7 is automatisch ingesteld dat de harde schijven worden geïndexeerd, dit kan het systeem enigszins en soms wel behoorlijk vertragen.
 • Indien er veel geïnstalleerde al dan niet overbodige software aanwezig is dat automatisch opstart kunnen deze de computer aanzienlijk vertragen.
 • Te veel geïnstalleerde beveiligingsprogramma's kunnen een computer drastisch vertragen aangezien deze real-time het systeem beschermen en controleren.
 • Niet goed functionerende beveiligingssoftware, het is namelijk gekend dat er problemen omtrent traagheid optreden wanneer beveiligingssoftware door welke oorzaak dan ook niet meer optimaal functioneert.
 • Het is een feit dat oudere computers nu eenmaal trager werken, dit kan onder andere hardware gerelateerd zijn doordat bijvoorbeeld de harde schijf niet meer optimaal is.
 • Tevens is het een gekend probleem dat recente software op oudere systemen trager werkt, de nieuwste versie van Windows zal bijvoorbeeld op een computer van 10 jaar oud trager werken dan op een gloednieuw systeem. Het is daarom ook niet geheel onbelangrijk om bij de keuze van software te letten op de zogenaamde vereiste systeemspecificaties.

Tips, adviezen en informatie
 1. Instellingen en configuratie van uw beveiligingspakket controleren.
 2. Verwijderen van overbodige software.
 3. Verwijderen van overbodige bestanden.
 4. Overbodige opstartitems uitschakelen.
 5. Indexering van Windows uitschakelen.
 6. Defragmenteren van de harde schijf.
Met vriendelijke groet,

Maxstar


Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)

 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41271
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Re: Last van een trage computer? volg dan deze handleiding

di 08 jan, 2013 16:07:17

1. Instellingen en configuratie van uw beveiligingspakket controleren.

Virusscanners en andere beveiligingspakketten kunnen eveneens de oorzaak zijn van een "trage computer", soms heeft het pakket zelf al een grote impact op het systeem maar ook de instellingen van het betreffende beveiligingspakket kunnen hierop van invloed zijn.
Als u namelijk gebruik maakt van verschillende beveiligingspakketten zoals bijvoorbeeld een virusscanner, firewall en of een aparte beveiliging in de browser zoals een website reputatie add-on of programma of een extra online beveiliging voor bijvoorbeeld het internetbankieren dat is het aan te raden om de beveiligingspakket zo in te stellen dat deze elkaar niet hoeven te controleren.

Zodra de beveiligingspakketten elkaar namelijk real-time controleren kan dit een aanzienlijke vertraging van de computer met zich meebrengen, aangezien het monnikenwerk is om voor alle programma's aan te geven hoe u deze het beste kunt instellen zodat deze optimaal functioneren verwijzen wij u voor advies en hulp naar het forum waar u specifieke hulp kunt krijgen bij het instellen van uw beveiligingssoftware.

Bij het installeren van een virusscanner of ander beveiligingspakket heeft u altijd de mogelijk om gebruik te maken van een zogenaamde standaard installatie en aangepaste installatie, over het algemeen kiest men hier voor de standaard installatie waarbij het programma met alle functies zal worden geinstalleerd, echter heeft u misschien al die functies wel niet nodig en zeker niet als deze kunnen conflicteren met andere software.

Voordat u een bepaald beveiligingspakket installeert is het dan ook raadzaam om na te gaan hoe u deze het beste kunt installeren en of deze wel geheel compatibel is met andere beveiligingssoftware die u reeds in gebruikt heeft.
In de sectie Security artikelen & handleidingen staan bijvoorbeeld installatiehandleidingen waarbij de aanwezige opties en mogelijkheden van een aangepaste installatie staan beschreven. Indien er voor uw vraag geen informatie beschikbaar is kunt u dit vragen in de sectie Beveiliging & Privacy.

Te veel beveiligingsprogramma’s
Bij virusscanners en andere beveiligingssoftware gaat "meer is beter" niet op, in het slechtste geval kan dit juist een nadelig effect hebben en de uiteindelijke beveiliging verslechteren.
Gebruik dus altijd maar één virusscanner, internet security pakket deze beveiligingspakketten dienen ervoor om het systeem te beschermen, deze zullen dus real-time uw computer controleren en vereist rekenkracht, wanneer u meerdere virusscanners en of internet security pakketten naast elkaar installeert die real-time bescherming bieden zal dit uw systeem drastisch vertragen aangezien deze pakketten elkaar zullen controleren en ook nog eens dubbel werk verrichten aangezien bestanden nu meerdere malen gescand zullen worden.

Een uitzondering op deze regel is echter wel dat u naast een virusscanners en of internet security pakket wel gebruik kunt maken van aanvullende malwarescanners, denk hierbij aan de onderstaande beveiligingsproducten.
Echter geldt hier wel dat je voor deze programma's wellicht wel de juiste uitzonderingen moet instellen aangezien ook deze programma's elkaar niet hoeven te controleren.
 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41271
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Re: Last van een trage computer? volg dan deze handleiding

di 08 jan, 2013 16:07:47

2. Verwijderen van overbodige software.
De meeste software die u op uw computer installeert maakt ook verwijzingen aan in het register zodat deze bij het opstarten van de computer automatisch geladen worden, wanneer u erg veel software op de computer heeft geinstalleerd wat automatisch met het systeem opstart zal dit aanzienlijk uw computer vertragen en niet alleen bij het opstarten van Windows maar ook tijdens het gebruik van Windows omdat deze programma's dan toch op de achtergrond actief zijn.

In het configuratiescherm bij software of programma's en onderdelen staan alle geïnstalleerde programma's vermeld, wanneer u een programma niet meer gebruikt dan verwijderd u deze het beste van de computer.
Wanneer u een bepaald programma maar zeer weinig gebruikt, is het wellicht een optie om te kijken of hier een portable versie van beschikbaar is.
Een portable versie hoef je namelijk niet op het systeem te installeren, op de onderstaande website ziet een overzicht van beschikbare portable software.

Toolbars en Potentieel ongewenst programma's
Het is een gekend probleem dat toolbars en Potentieel ongewenst programma's PUP die vaak bij gratis software zijn gebundeld het systeem of de gebruikte browser kunnen vertragen.
Let dus altijd goed op wat u installeert, en verwijder dubieuze toolbars en andere programma's van de computer.
 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41271
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Re: Last van een trage computer? volg dan deze handleiding

di 08 jan, 2013 16:08:06

3. Verwijderen van overbodige bestanden.

Naar mate u de computer langer gebruikt zal deze op den duur langzamer opstarten en eventueel werken, dit komt onder andere doordat er allerlei tijdelijke gegevens worden opgeslagen.
Windows maakt namelijk allerlei tijdelijke bestanden aan, helaas worden deze niet automatisch van het systeem verwijderd indien deze niet meer gebruikt worden. Na verloop van tijd kunnen de tijdelijke bestanden van Windows een hoop schijfruimte innemen en de computer daardoor laten vertragen.

Om de computer op te schonen kunt u gebruik maken van de schijfopruiming van Windows zelf.

Schijfopruiming XP
Om de schijfopruiming te starten in Windows XP gaat u naar start>uitvoeren en geeft u het commando “cleanmgr” op, of u gaat naar start>programma’s > bureau-accessoires > systeemwerkset en klikt u op schijfopruiming.

Windows Vista, 7 & 8
Om de schijfopruiming te starten in Windows Vista, 7 & 8 gaat u naar start>uitvoeren en geeft u het commando “cleanmgr” op, of u gaat naar start > alle programma’s > bureau-accessoires>systeemwerkset en klikt u op schijfopruiming.

U kunt ook gebruik maken van een aparte tool, en hierbij raden wij CCleaner aan aangezien dit programma zich in der loop der tijd al heeft bewezen dat deze veilig en goed functioneert.

Download Afbeelding CCleaner naar het bureaublad.

Installeer CCleaner en start CCleaner op.

 • Klik in de linkse kolom op Cleaner.
 • Klik achtereenvolgens op Analyseren en Opschonen.
 • Klik vervolgens in de linkse kolom op Register en klik op Scan naar problemen.
 • Als er fouten gevonden worden klik je op Herstel geselecteerde problemen en OK.
 • Dan krijg je de vraag om een back-up te maken, klik op JA. en kies dan Herstel alle geselecteerde fouten.
 • Sluit hierna CCleaner af.
Afbeelding
 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41271
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Re: Last van een trage computer? volg dan deze handleiding

di 08 jan, 2013 16:08:28

4. Overbodige opstartitems uitschakelen.

Zeer veel programma’s die geïnstalleerd worden starten vaak automatisch met Windows, van dit programma is dan vaak ook een pictogram terug te vinden in de taakbalk.
Doordat deze programma’s automatisch op de achtergrond worden gestart gebruiken deze onnodige processorkracht en geheugen en zorgen vaak voor het traag opstarten van Windows.

U kunt dit soort programma’s heel eenvoudig uitschakelen via MSconfig.
 • Ga naar start>uitvoeren of geef het commando msconfig op in het zoekvenster van het startmenu.
 • Onder het tabblad “opstarten” kunt u de automatisch startende programma’s uitschakelen.
Hoe weet u nu welke programma’s u wel en niet kunt uitschakelen?
Op het internet zijn diverse website’s met een database waarin u dit soort informatie kunt opzoeken zoals bijvoorbeeld de website www.systemlookup.com
 • Y = Normaal / veilig, mag blijven staan.
 • N = Niet vereist bij opstarten, kan uitgeschakeld worden.
 • U = Gebruikerskeuze, u bepaald zelf of u dit wel of niet gebruikt.
 • ? = Onbekend.
 • X = Malware, spyware, adware etc..
  In dit laatste geval kunt u beter extra advies vragen over het betreffende item.!!!

StartUpLite
Om onnodige opstartitems uit te schakelen kunt u ook gebruik maken van het programma "StartUpLite" van de makers van MalwareBytes Anti-Malware.
Sinds MalwareBytes Anti-Malware 1.70 is dit programma ook terug te vinden onder het tabblad "Gereedschap" in Malwarebytes Anti-Malware.
Wanneer u "StartUpLite" start krijgt u automatisch een overzicht te zien van alle programma's die niet noodzakelijk zijn om automatisch opgestart te worden.
Afbeelding

In dit scherm krijgt u bij elke item drie opties waarvan standaard de optie "Disable" staat aangevinkt.
Hier kunt u zelf aangeven welke items uit niet meer automatisch wilt laten opstarten.
Indien u niet zeker weet of u een bepaald item wel kunt uitschakelen vraag dan advies op het forum.
 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41271
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Re: Last van een trage computer? volg dan deze handleiding

di 08 jan, 2013 16:08:42

5. Indexering van Windows uitschakelen.

In Windows is automatisch ingesteld dat harde schijven worden geïndexeerd, dit kan het systeem enigszins en soms wel behoorlijk vertragen aangezien elk bestand dat wordt aangesproken en wordt gewijzigd wordt geïndexeerd. Windows controleert dus continu op proces en dat kost redelijk veel rekenkracht van de computer, als u deze zoekfunctie niet gebruikt kunt u deze optie beter uitschakelen.

Ga naar Deze Computer en klik met de rechtermuisknop op de gewenste schijf en kies “eigenschappen” haal hier het vinkje weg bij de regel “Dit station indexeren voor snellere zoekopdrachten” en klik daarna op Toepassen en OK.
Hierna zullen voor alle bestanden op deze schijf de vermelding voor het indexeren worden verwijderd.
Afbeelding
 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41271
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Re: Last van een trage computer? volg dan deze handleiding

di 08 jan, 2013 16:08:56

6. Defragmenteren van de harde schijf.

Aangezien de meningen over het nut van het defragmenteren van een harde schijf zijn verdeeld kan dit toch effectief de snelheid bevorderen. Naarmate u namelijk een computer langer gebruikt worden bestanden her en der over de harde schijf verspreid die noemt men het fragmenteren van een harde schijf. Doordat alles niet meer op een logische volgorde op de harde schijf staat kan dit een nadeling effect hebben op de snelheid en werking van de computer.
Door middel van het zogenaamde defragmenteren van een harde schijf wordt alles weer netjes op een rijtje gezet waardoor er een aanzienlijk snelheidswinst behaald kan worden.

Belangrijk: Heeft de computer een SSD schijf in plaats van een normale harde schijf is het niet aan te raden om de defragmentatie uit te voeren, dit is schadelijk voor de SSD schijf en zorgt voor onnodige slijtage.


Windows beschikt standaard over een mogelijkheid om harde schijven te defragmenteren, het defragmenteren kunt starten via het startmenu bij Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Schijfdefragmentatie. Selecteer hier de gewenste schijf en klik op Analyseren om te zien of het nodig is de betreffende schijf te defragmenteren. Klik vervolgens op Defragmenteren om de defragmentatie van de betreffende schijf te starten.

Defraggler
De makers van het programma CCleaner hebben een speciale tool "Defraggler" beschikbaar voor het defragmenteren van de harde schijven, die u bijvoorbeeld als alternatief kunt gebruiken.
Let op! tijdens de installatie staat standaard de optie "Vervang Windows schijfdefragmentatie" ingeschakeld, indien u dit niet wilt schakel deze optie dan uit.

Download Afbeelding Defraggler
Zorg er wel voor dat je tijdens de installatie het vinkje weg haalt bij "Install optional Yahoo! Toolbar"
Klik bij Schijf op de schijf waar je Windows op hebt geïnstalleerd.
Kies vervolgens voor Defragmenteer
Zeker de eerste keer zal dit proces enige tijd vergen!

Afbeelding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast