Computer Forum voor al uw vragen en problemen.

Register een gratis account om van alle functies op het forum gebruik te kunnen maken.

Problemen met uw computer, of heeft u advies nodig? PC Web Plus helpt u graag verder.

Welkom op PC Web Plus, op dit computerforum kunt u terecht voor gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen over software, hardware en computerbeveiliging.

Als gast kunt u alleen het forum bekijken en meelezen met de verschillende discussies. U kunt echter geen reacties of commentaar geven op bestaande discussies, of nieuwe onderwerpen op het forum starten met uw vraag of probleem.

Klik op de onderstaande link om geheel gratis een gebruikersaccount op ons forum te registreren. Vanaf dat moment kunt u deelnemen aan de diverse discussies op het forum.

Klik hier om een gratis account te registreren! - of lees onze Welkomstgids door voor meer informatie over het gebruik van het forum.

 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41274
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Social media en privacy?

ma 18 apr, 2011 18:35:45

Zoals gekend zijn de 'social media' websites geen bevordering gezien uw privacy wat toch wel heel erg geapprecieerd wordt op het internet door iedereen, "maar waarom gebruiken we het dan"? dit laatste is heel simpel het is eenvoudige en snelle manier van communiceren, want je hebt binnen no-time een 'tweet' hier en een 'krabbel' daar geplaatst, heel simpel gezegd is het door de opkomst van 'social media' er niet veiliger op geworden maar het wordt wel massaal gebruikt als een openbaar communicatiemiddel.

De gevaren van 'social media' hebben niet alleen met de online 'cyber' criminaliteit te maken maar ook met 'real-life' criminaliteit want bijvoorbeeld 'inbrekers' maken ook massaal gebruik van de 'social-media' op het internet.
Laten we gelijk maar de nieuwste 'hype' erbij pakken genaamd Foursquare hiermee kan je bijna exact je 'geolocatie' doorgeven en direct 'tweeten', 'twieten', 'krabbelen' etc dus je kan je hele route via de 'social media' bekend maken.
Maar als je 'digitale profiel' nu aan je eigen identiteit wordt gekoppeld in combinatie met een locatie!!! wat niet onmogelijk is geef je 'cyber' / 'real-life' criminelen heel veel informatie en dit kan met betrekking tot 'accountfraude', 'phishing', 'stalking' en 'inbraak' behoorlijke gevolgen hebben.

Laten we eens wat 'schetsen'
1. Facebook vraagt wat je bezighoudt,
2. Twitter wil weten wat je aan het doen bent.
3. Hyves krabbelt even de hele dag bij en de komende planning van onze 'LEES!' persoonlijke agenda.
4. Geolocatie-diensten plaatsen ons 'real life' leven even 'digitaal' omdat er GPS-data wordt verstuurd via add-ins naar websites als Facebook, Google, Four Square, Twitter.

Deze vier punten laten aan je relaties / contacten / followers etc. bij de sociale netwerken zien waar je bent en wat je doet en of wat je gaat doen en in het slechtste geval waar je wat gaat doen.
Maar niet alleen de geregistreerde relaties / contacten / followers kunnen deze informatie zien want vaak zijn de 'profielen' niet beschermd dus openbaar toegankelijk voor iedereen en daar kleven nadelen aan als iedereen weet waar je je bevindt waardoor de consumentenveiligheid steeds meer onder druk komt te staan.

Identiteit en locatie
Als je gebruik maakt van geolocatie's op welke manier dan ook, moet je je wel afvragen of je bereid bent iedereen te laten weten waar je bent op dat moment en tijdstip, want via Foursquare, Gowalla en Brightkite kan je datagegevens via GPS sturen naar sociale netwerken maar bedenk wel hoe de kennis over jouw locatie kan worden misbruikt en neem voorzorgsmaatregelen die uitgaan van het slechtste scenario en dit is gewoonweg misbruik.
Hier wat 'tips' voor het gebruik van "geolocaties en identiteit"
 • 1. Aanwezigheid.
  • Het zou niet openbaar gemaakt moeten worden of je thuis bent of niet. Inbrekers of stalkers kunnen misbruik maken van deze informatie.
  • Het zou niet openbaar gemaakt moeten worden wanneer je op bezoek gaat bij mensen
  • Het zou niet openbaar gemaakt moeten worden wanneer je nog net thuis of op weg bent naar een bepaalde afspraak waarbij er een connectie mogelijk is aan uw 'real life' identiteit.
 • 2. Persoonlijke afspraken.
  • Maak nooit bekend wanneer je naar de bank gaat, Het aantal phishing-aanvallen groeit namelijk erg snel, als 'cyber' / 'real life' criminelen de locatie van je bank kennen hebben zij al veel gegevens in handen met alle gevolgen van dien.
  • Geef nooit 'persoonlijke' / 'privacy gevoelige' informatie vrij via social media ook al is dit goed bedoeld.
  • Ga nooit in op 'berichten' / 'emails' die vragen om uw gegevens te verifiëren.
 • 3. Vakanties en uitjes.
  • Helaas zijn er veel gevallen van inbraak bekend bij mensen die op internet hebben aangekondigd dat ze op reis zijn, en met de geolocatie's wordt dit gevaar alleen maar groter dus kijk hier erg mee uit.
  • Geef nooit aan waar u precies heen gaat en vanaf welke datum, tijd en locatie u vertrekt.
 • 4. Algemeen.
  • Plaats nooit zomaar 'algemene' afspraken zoals b.v. dokters bezoeken e.d. online , behalve als u met bekenden wilt delen waarom u daar was.
  • Plaats niet zomaar informatie als uw baas en collega’s willen weten wanneer u waar bent en weer vertrekt? want de concurrentie wil dat die informatie natuurlijk ook hebben over bijvoorbeeld de klanten die u bezoekt?

Gevaren
De Europese Commissie heeft onlangs geconstateerd dat een kwart van de jongeren een profiel heeft dat voor iedereen openbaar toegankelijk is, maar dat is niets nieuws, maar de commissie waarschuwt dus nu voor de gevaren. ''Deze jongeren lopen risico's en vormen een kwetsbare prooi'', aldus Europees Commissaris Neelie Kroes.
Maar niet alleen de jongeren gebruiken online profielen die openbaar toegankelijk zijn maar ook de oudere generatie, en ook daar schort het ook aan want het is gekend dat op 'social media' sites zonder pardon gegevens zoals 'telefoonnummers' en 'adressen' worden geplaatst en dat zijn niet alleen de jongeren die zoals bekend volgens de statistieken veelvuldig gebruik maken van "Facebook, Hyves, MySpace, Twitter" etc.

Jongeren leren veilig 'social-media' gebruiken met 'suske-en-wiske'
In een speciale uitgave van Suske en Wiske bezoekt het beroemde stripduo het hoofdkantoor van sociale netwerksite Hyves. In het album met de titel ‘Suske en Wiske De Sinistere Site’ staat veilig Internetten centraal en is ontwikkeld door verschillende publieke partijen. Het is de eerste keer dat Suske en Wiske bij een sociaal netwerk op bezoek komen. De eerste 150.000 exemplaren worden vandaag uitgeleverd aan voornamelijk het onderwijs en ouders en zijn niet in de winkel verkrijgbaar.

Naast het reguliere Suske en Wiske verhaal staan in de speciale uitgave meer dan tien pagina’s aan tips voor veilig internetten waaronder twee pagina’s met een exclusieve strip over Hyves.
Suske en Wiske komen er achter dat er een nepprofiel van Schanulleke is aangemaakt op Hyves. Ze worden vervolgens uitgenodigd door Nine Ludwig, hoofdredacteur bij Hyves, die het duo in de strip rondleidt op het kantoor van Hyves. Tot slot vertelt ze hoe Suske en Wiske en andere Hyvers in contact kunnen komen met de community managers en geeft tips over veilig hyven.

Afbeelding
Met vriendelijke groet,

Maxstar


Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast