Pas op voor Phishing berichten

Hier vindt u informatie over malwareproblemen, preventie, beveiliging en privacy.
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Berichten: 42315
Lid geworden op: 27 sep 2008 10:18
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Anti-Malware
Contacteer:

#1

Phishing is een vorm van internet oplichting (fraude), met valse e-mailberichten en websites die er vertrouwd uitzien wordt er getracht 'logingegevens' en andere persoonlijke informatie te achterhalen.
Dit gebeurt vaak op hele slinkse manieren, zoals bijvoorbeeld e-mailberichten waarin u gevraagd wordt uw inloggegevens te verifiëren, in deze gevallen wordt u vaak naar een valse (clone) website gestuurd, zodra u uw gegevens hier hebt ingevoerd zijn deze in de handen van de kwaadwillende met alle gevolgen van dien.

Geef dus nooit zomaar een antwoord op e-mailberichten waarin u gevraagd wordt vertouwelijke (persoonlijke) informatie te verstrekken.
Als u twijfels heeft over de betrouwbaarheid van een email kunt u beter eerst contact opnemen met het betreffende bedrijf of de dienst waarover de email gaat.

Naast het alert zijn bij reageren op dit soort berichten, is het ook van belang dat u oppast bij het klikken op links in deze berichten, bij 'Phishing' berichten worden vaak ook verkorte URL's gebruikt, waarbij u niet gelijk kunt zien waar de link u naar toe stuurt, Lees hier meer over de gevaren van verkorte URL's

Weetjes over 'Phishing'
  • Gerenommeerde banken, creditcardmaatschappijen en andere legitieme bedrijven vragen u nooit per e-mail om persoonlijke gegevens zoals creditcardnummer of wachtwoorden.
  • Phishing e-mails spelen vaak in op de gebruiker met belangrijk lijkende mededelingen, zoals het verifiëren van uw gegevens, het updaten van accounts of op een andere dringende redenen om zo snel mogelijk te reageren.
  • Phishing e-mails zijn meestal niet persoonlijk gericht, maar vaak in het algemeen als Beste Klant, Dear Custumor, maar ook bij wel persoonlijk gerichte e-mails moet u natuurlijk voorzichtig zijn.
  • Phishing e-mails en URL-Spoofing, hierbij wordt er gebruik gemaakt van look-a-like URL's die verdacht veel op de vertrouwde URL's lijken.
  • Phishing e-mails bevatten veelal spellings- of grammaticafouten, aan de hand hiervan moet er eigenlijk al een alarm bel gaan rinkelen dat er iets niet klopt.
Phishing & identiteitsfraude
Online identiteitsfraude kan een oorzaak zijn van 'Phishing', zodra u bijvoorbeeld uw inloggegevens op een Phishing website hebt ingevoerd zijn deze bekend bij de kwaadwillende zoals eerder als is gemeld.
Met deze gegevens kan uw online-identiteit dus heel eenvoudig misbruikt worden, met b.v. Paypal of andere online betaaldiensten kunnen de kwaadwillende eenvoudig op uw kosten producten bestellen.
Ook kan bijvoorbeeld uw e-mailaccount ge(mis)bruikt worden voor het versturen van spam.

Phishing voorbeelden Veilig internetbankieren
Plaats reactie

Terug naar “Security artikelen & handleidingen”