Computer Forum voor al uw vragen en problemen.

Register een gratis account om van alle functies op het forum gebruik te kunnen maken.

Problemen met uw computer, of heeft u advies nodig? PC Web Plus helpt u graag verder.

Welkom op PC Web Plus, op dit computerforum kunt u terecht voor gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen over software, hardware en computerbeveiliging.

Als gast kunt u alleen het forum bekijken en meelezen met de verschillende discussies. U kunt echter geen reacties of commentaar geven op bestaande discussies, of nieuwe onderwerpen op het forum starten met uw vraag of probleem.

Klik op de onderstaande link om geheel gratis een gebruikersaccount op ons forum te registreren. Vanaf dat moment kunt u deelnemen aan de diverse discussies op het forum.

Klik hier om een gratis account te registreren! - of lees onze Welkomstgids door voor meer informatie over het gebruik van het forum.

 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41274
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Tips voor veilig computer gebruik op een openbare computer

vr 09 jul, 2010 17:02:17

Hieronder staan een aantal tips en adviezen voor het veilig gebruiken van openbare computers zoals in internetcafés, bibliotheken, werk op school etc.
Vaak worden de 'interacties' van de gebruiker gemonitoord door de beheerder van een netwerk-omgeving zodat er te zien is wie wat doet.

Allereerst moet je natuurlijk voorzichtig zijn op internet. Klik nooit zomaar ergens op "Ja" of "Yes" of "I agree" of "OK" of iets dergelijks aan, tenzij je echt voor 100% zeker weet dat de betreffende website e.d. te vertrouwen is.

1. Sla nooit uw aanmeldingsgegevens op.
Als u op een openbare computer ergens moet inloggen zorg er dan voor dat er geen gegevens worden opgeslagen zoals gebruikersnamen en wachtwoorden.
Bij het inloggen op websites en forums etc krijgt u vaak de onderstaande melding te zien, klik hier altijd op "Nee"
Afbeelding

Zorg er altijd voor dat u zich eerst bij de betreffende website e.d. afmeld voordat u de gebruikte browser afsluit, zodat u niet aangemeld blijft staan als de browser is gesloten.

Opmerking!
Gebruik indien mogelijk een onscreen toetsenbord om in te loggen op websites e.d. dit i.v.m key-loggers die de toets aanslagen registreren.

2. Laat de gebruikte computer niet onbewaakt achter.
Als u op een openbare computer bezig bent met vertrouwelijk gegevens sluit dan eerst alles af voordat u de computer verlaat, en meld u af met het gebruikte account op de computer.

3. Pas op voor meekijkers.
Let altijd goed op bij het gebruik van openbare computers dat er niet stiekem over uw schouder wordt meegekeken, zodat bijvoorbeeld inloggegevens en wachtwoorden in verkeerde handen terecht komen.
En zoals hierboven vermeld, als u onverhoopt de computer moet verlaten sluit alles af en meld u af met het gebruikte account zodat er onder uw naam geen misbruik en of diefstal van gegevens gepleegd kan worden.

4. Telebankieren en andere privé gegevens.
Gebruik het liefst geen openbare computers voor tele-bankieren en andere vertrouwelijke privé zaken.
Omdat een openbare computer niet eigen is, en u niet weet wat er allemaal geïnstalleerd is is het dus af te raden om deze computers te gebruiken voor tele-bankieren en andere vertrouwelijke informatie.
Wie weet staat er misschien wel een key-logger geïnstalleerd die al uw toets aanslagen registreert.

5. Wijzigen van gegevens.
Gebruik een openbare computer nooit voor het wijzigen van gegevens, doe dit altijd op computer waarvan u weet dat deze betrouwbaar is en geen 'interacties' van de betreffende gebruiker kan registreren.

6. Laat zo min mogelijk sporen achter en wis deze.
Als u een openbare computer gebruikt worden er gegevens 'lokaal' opgeslagen, dus zorg er altijd voor dat de gebruikte browser geen gebruikersnamen en wachtwoorden etc opslaat.
Wis bij het verlaten van de computer altijd de 'tijdelijke internetbestanden' en de 'geschiedenis' indien mogelijk.

7. Pas op met bijlagen.
Indien u op een openbare computer bijlagen vanuit email berichten opent is het goed mogelijk dat deze gegevens en of bestanden ook lokaal opgeslagen worden, pas dus altijd op met het openen van vetrouwelijke en privé informatie zoals documenten, foto's noem maar op op openbare computers.

8. Gebruik van wachtwoorden.
Als u regelmatig gebruik maakt van openbare computers is het aan te raden periodiek uw wachtwoorden te veranderen en gebruik te maken van sterke wachtwoorden.
Meer informatie over sterke wachtwoorden leest u hier.

9. Openbare (WiFi) netwerken.
Ook bij het gebruik van openbare (draadloze) netwerken moet u voorzichtig zijn met vertrouwelijke (privé) gegevens.
Zorg er altijd voor dat de gebruikte (eigen) computer is voorzien van een up-to-date virusscanner en firewall.
Zorg ervoor dat er geen openbare 'gedeelde mappen' en 'bestanden' op de computer staan, die voor iedereen zichtbaar zijn.
Lees bij openbare WiFi netwerken altijd de "privacy verklaring" en of de "disclaimer" om na te gaan welke beveiliging er gebruikt wordt.
Als er geen verdere informatie beschikbaar is kunt u dit netwerk beter niet gebruiken, zeker niet als het om vertrouwelijke gegevens gaat.

Schakel altijd de draadloze netwerkkaart uit als u geen gebruik maakt van openbare WiFi netwerken in de omgeving, dit om te voorkomen dat er automatisch verbinding met een openbaar (WiFi) netwerk gemaakt wordt.

10. Gebruikersnamen en wachtwoorden.
Als laatste nog wat tips qua gebruik van gebruikersnamen en wachtwoorden. Gebruik nooit overal dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord, en wijzig regelmatig uw wachtwoord. Het veranderen van wachtwoorden geldt niet alleen voor websites maar ook voor 'openbare' computers zoals op het werk als school etc.
Verder is natuurlijk van belang dat u uw persoonlijke inlog gegevens niet aan derden geeft en of bekend maakt bij wie dan ook om b.v. tijdelijk even gebruik van te maken.

Note:
Zoals eerder vermeld is is het gebruik van een 'on screen' toetsenbord een optie voor het invoeren van gebruikersnamen en wachtwoorden op een openbare computer, maar ook dit is geen waterdichte oplossing.
Bepaalde key-loggers zoals "keystrokeloggers" en "Screen loggers" kunnen alsnog de ingevoerde informatie achterhalen.
Het blijft dus van belang dat u zelf zorgvuldig met dit soort gegevens omgaat zowel op een openbare als een thuis-computer.

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen dan kunt u deze stellen op het forum.
Met vriendelijke groet,

Maxstar


Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten