Computer Forum voor al uw vragen en problemen.

Register een gratis account om van alle functies op het forum gebruik te kunnen maken.

Problemen met uw computer, of heeft u advies nodig? PC Web Plus helpt u graag verder.

Welkom op PC Web Plus, op dit computerforum kunt u terecht voor gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen over software, hardware en computerbeveiliging.

Als gast kunt u alleen het forum bekijken en meelezen met de verschillende discussies. U kunt echter geen reacties of commentaar geven op bestaande discussies, of nieuwe onderwerpen op het forum starten met uw vraag of probleem.

Klik op de onderstaande link om geheel gratis een gebruikersaccount op ons forum te registreren. Vanaf dat moment kunt u deelnemen aan de diverse discussies op het forum.

Klik hier om een gratis account te registreren! - of lees onze Welkomstgids door voor meer informatie over het gebruik van het forum.

 
Gebruikersavatar
Maxstar
Administrator
Administrator
Onderwerp Auteur
Berichten: 41274
Lid geworden op: za 27 sep, 2008 10:18:07
Kennisniveau: (3) Expert
OS: Windows 10
AV: Emsisoft Internet Security
Contacteer:

Preventie tegen kwaadaardigheden zoals Malware e.d.

di 19 mei, 2009 15:25:41

Info: De informatie in topic artikel is verouderd, klik hier voor het meest recente artikel als het gaat om malwarepreventie.

Als uw computer niet voorzien is van de laatst beschikbare updates en de juiste beveiligingssoftware is de computer een geschikte prooi voor kwaadwillenden en om geïnfecteerd te raken met een malware infectie.

1.) Antivirus software.
Een antivirus programma is het belangrijkste stukje software op de computer voor de bescherming tegen allerlei soorten virussen.
Een betaalde versie van een virusscanner is per definitie niet beter dan de gratis te downloaden antivirusscanners.
Het enige verschil is vaak dat er bij betaalde versies vaak extra opties aanwezig zijn zoals een firewall, een spam-filter e.d.
Goede gratis virusscanners zijn bijvoorbeeld;

Gebruik altijd maar één virusscan op de PC, meerdere virusscanners hebben juist een nadelig effect en dit zal de bescherming van de computer niet ten goede komen.
Hiernaast zal de computer hierdoor ook aanzienlijk trager kunnen functioneren.


2.) Firewall.
Naast de antivirussoftware is de firewall ook een zeer belangrijk stukje software . vanaf Windows XP is er standaard een firewall in Windows aanwezig, maar het gebruik van een alternatieve firewall is veel veiliger, deze heeft veel meer opties en geeft een betere bescherming.
Er zijn veel goede gratis firewalls beschikbaar zoals;
Voor meer firewall software kijk hier>>>>> (http://www.pcwebplus.nl/downloads/firewall.htm" onclick="window.open(this.href);return false;)

Gebruik ook altijd maar één firewall, gebruikt u een alternatieve firewall schakel dan de standaard firewall van Windows uit.


3.) Installeer een spy, ad, malware scanner.
Er zijn zeer veel programma's waarmee u uw computer kunt scannen op malware en er uw computer mee kunt opschonen.
De meest gebruikte programma's zijn;


4.) Downloaden (P2P netwerken/Usenet)
Het grootste risico loopt u door het gebruiken van P2P programma's en torrentprogramma's want vaak bevatten deze programma's al vormen van Malware zoals spyware.

- Lijst met veilige en geïnfecteerde P2P programma's (http://www.malwareremoval.com/p2pindex.php" onclick="window.open(this.href);return false;)
- Risico's van het downloaden uit P2P netwerken en Usenet (http://www.malwareinfo.nl/artikelen/p2pnetwerken.html" onclick="window.open(this.href);return false;)

Maar ook de content die hiermee gedownload wordt is vaak niet veilig, zoals de bijgevoegde  cracks en keygens,  want deze bevatten haast altijd wel een vorm van Malware.
Maar ook gratis software wat u download kan Malware bevatten zoals spyware en adware, meestal wordt er in de gebruikersvoorwaarden wel vermeld dat dit aanwezig is maar wie leest eigenlijk deze hele lap tekst.

Verder kan het downloaden van een eenvoudige afbeelding al desastreuze gevolgen hebben onder bijvoorbeeld Windows Vista.
Standaard staan de extensies van bestanden verborgen, waardoor een kwaadwillende bestand wel heel erg gemakkelijk gecamoufleerd weergegeven wordt.
Want als u denkt dat u een afbeelding heeft gedownload met de extensie .JPG kan het makkelijk de extensie .EXE bevatten waardoor het een executable  (uitvoerbaar bestand) is die dan schade aan uw systeem kan toebrengen.
In Windows Vista ziet u het bestand als Afbeelding.jpg maar ik werkelijkheid ziet het bestand er zo uit Afbeelding.jpg.exe
De laatste extensie in dan verborgen en als het uitvoerbare bestand met een mooi icoontje van een .JPG bestand is gecamoufleerd val dit in eerste instantie niet op.


5.) Spam en hyperlinks.
Spam is ongevraagde e-mail en nog steeds een groot probleem, waar iedereen wel mee te maken heeft, vaak worden er in spam-mails hyperlinks opgenomen die vaak ook leiden naar duistere websites.
Open zeker geen e-mails met bijlagen die de volgende extensies bevatten, EXE, COM, PIF.


6.) Websites.
Ook via websites kan de computer geïnfecteerd raken met allerlei Malware, pas dus op met het bezoeken van duistere websites en websites waarvoor vreemde active X componenten voor benodigd zijn.
Ook bij het gebruik van websites met name voor het telebankieren is het belangrijk om de URL van de website te controleren of deze wel juist is en u niet beland bent op een schadelijke schaduwkopie die probeert uw gegevens te ontfutselen.
Over het algemeen gebruiken de websites voor het telebankieren HTTPS en geen HTTP let hier dus goed op.


7.) McAfee Siteadvisor of AVG linkscanner.
Door het gebruik van McAfee siteadvisor en de AVG linkscanner die standaard aanwezig is in het antivirus programma AVG kunt ziet u snel of een website wel of niet betrouwbaar is.

- McAfee siteadvisor downloaden. (http://www.siteadvisor.com/" onclick="window.open(this.href);return false;)

8.) Windows Update.
Update altijd uw versie van Windows als er updates beschikbaar zijn, en bezoek regelmatig de Windows update site om te kijken of er essentiële updates beschikbaar zijn.
Hiermee voorkomt u dat bijvoorbeeld bepaalde beveiligingslekken misbruikt worden.

Ga naar de Windows update site.
  • Sta toe als er gevraagd wordt een ActiveX-element te installeren. Ga hierna door met Windows Update.
  • Klik vervolgens op de optie Aangepast.
  • Windows Update zal je systeem nakijken op missende updates. Hierna zal het de resultaten presenteren.
  • Vink nu alle vakjes aan op de pagina die wordt weergegeven. Zorg ervoor dat je dit bij alle categorieën doet (links in het menu staan er drie categorieën: Essentieel, Software (optioneel) en Hardware (optioneel).
  • Klik vervolgens links in het menu op Updates installeren en dan op de knop Updates installeren.
  • Windows Update zal nu alle updates installeren. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren (afhankelijk van het aantal te installeren updates).
  • Windows Update zal het aangeven als alle updates geïnstalleerd zijn. Indien er een herstart van het systeem benodigd is, zal Windows Update dit ook aangeven. Indien een herstart nodig is, sta dit dan direct toe.


9.) Autorun Functie.
Standaard staat in Windows de autorun functie aan, die een keuze menu toont na het invoeren van een CD of DVD of het aansluiten van een USB stick, externe hardeschijf of andere verwijderbare opslagmedia.
Via de autorun functie wordt veel malware verspreid, zelfs Microsoft adviseert om de autorun functie uit te schakelen om zo de verspreiding van Malware te voorkomen.
Vanaf Windows 7 zal microsoft de autorun functie voor het gebruik van USB sticks en andere verwijderbare media gaan verwijderen of uitschakelen.

Windows XP Autorun functie uitschakelen
Windows Vista Autorun functie uitschakelen


10.) Software updates.
Naast het updaten van Windows is ook het updaten van de rest van uw software zeer belangrijk, want niet alleen bij Windows worden bijvoorbeeld lekken misbruikt maar dit gebeurt ook bij alle overige software.
Met software zoals Secunia en Updatechecker wordt alle software die op de computer geïnstalleerd nagekeken op beschikbare updates.

- Installeren van updates
- Secunia PSI (Personal Software Inspector)


11.) Aanpassen van het hosts bestand van Windows.
Malware en de diverse aanverwante varianten maken gebruik van het DNS systeem (Domain Name Systeem), dit systeem vertaalt de namen URL's van websites naar IP-adressen.
Dit proces wordt uitgevoerd in een aantal stappen, de belangrijkste is dat de computer verbinding gaat maken met de Name Server.
Maar voordat dit gebeurt kijkt uw PC eerst in de hosts-file waarin de namen van websites en ip-adressen zijn opgenomen.
Door het hosts bestand aan te passen of te vervangen voor het hosts bestand van MVPs wordt de toegang tot kwaadaardige en duistere websites geblokkeerd.

- Turorial hosts bestand aapassen ( http://www.pcwebplus.nl/iinfo/hosts.htm" onclick="window.open(this.href);return false;)
- MVPs hosts bestand downloaden (http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts2.htm" onclick="window.open(this.href);return false;)


12.) Autorun Functie.
Standaard staat in Windows de autorun functie aan, die een keuze menu toont na het invoeren van een CD of DVD of het aansluiten van een USB stick, externe hardeschijf of andere verwijderbare opslagmedia.
Via de autorun functie wordt veel malware verspreid, zelfs Microsoft adviseert om de autorun functie uit te schakelen om zo de verspreiding van Malware te voorkomen.
Vanaf Windows 7 zal microsoft de autorun functie voor het gebruik van USB sticks en andere verwijderbare media gaan verwijderen of uitschakelen.

Windows XP Autorun functie uitschakelen
Windows Vista Autorun functie uitschakelen


13.) Gebruik van een alternatieve browser.
Door het gebruik van een alternatieve browser zoals Firefox of Opera in plaats van Internet Explorer bent u beter beschermd tegen allerlei vormen van malware en browser hijackers (startpagina kapers) omdat deze browsers hiervoor veel minder gevoelig zijn.
Wilt u toch gebruik maken van Internet Explorer gebruik dan altijd de laatste versie, en installeer altijd de beschikbare updates, en controleer zelf ook regelmatig op essentiële updates.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast