1
Wanneer uw beveiligingspakket van G DATA een virusmelding geeft bevat het waarschuwingsvenster altijd een omschrijving van de gedetecteerde bedreiging, in principe hoeft u bij dergelijke meldingen niet direct actie te ondernemen aangezien deze melding enkel en alleen een visuele indicatie is voor de eindgebruiker dat er een potentiële bedreiging en of malware preventief is geblokkeerd door G DATA. Optioneel kunt u in het waarschuwingsvenster aangeven dat er verder geen meldingen van deze detectie moeten worden weergegeven.

Als deze meldingen gerelateerd zijn aan reeds actieve malware op uw computer vink dat nooit zomaar de optie "Geen verdere virusmeldingen weergeven" aan, om op deze manier verlost te raken van een frequente weergave van waarschuwingen. Dit soort virusmeldingen worden namelijk niet voor niets getoond, en zijn ervoor om de gebruiker te informeren over de gedetecteerde bedreiging en enkel en alleen het verbergen van de meldingen lost natuurlijk het achterliggende probleem niet op.

Klik ook nooit zomaar een virusmelding van G DATA weg, maar lees altijd even de gegeven informatie in het waarschuwingsvenster. Elke geblokkeerde bedreiging bevat een beknopte toelichting, waarin bijvoorbeeld het adres (URL) van een geblokkeerde websites staat vermeld en of het bijvoorbeeld een phishing pagina betreft. Bij malware en andere kwaadaardige software zal er een detectienaam aanwezig zijn gekoppeld aan één van de gebruikte engines betreffende de real-time bescherming van het beveiligingspakket. Onderstaand een zestal voorbeelden en drie screenshots van omschrijving die bij een virusmelding van G DATA worden getoond.
  • Phishing gevonden bij het laden van webinhoud.
  • Virus gevonden bij het inladen van internet-content.
  • Virus: Gen:Variant.Symmi.39776 (Engine A)
  • Virus: Trojan.Generic.KD.914347 (Engine A), Win32.Trojan.Agent.2JR7Y3 (Engine B)
  • Virus: Application.BitCoinMiner.EF (Engine A)
  • Virus: Trojan.Dropper.WMU (Engine A)
Afbeelding
Virusmelding van G DATA
Zoals reeds vermeld is het niet noodzakelijk om bij een virusmelding direct actie te ondernemen, echter worden er naast de bovenstaande voorbeelden ook waarschuwingsvensters van de gedragscontrole weergegeven wanneer er lokaal bedreigingen op uw computer worden gedetecteerd. Bij deze virusmeldingen is er echter wel interactie van de gebruiker benodigd afhankelijk van de instellingen bij de virusbewaker van het beveiligingspakket van G DATA. Op de onderstaande afbeeldingen zie u drie voorbeelden van dergelijke waarschuwingsvensters, waarbij u de mogelijkheid hebt tot de volgende opties.
  • Programma stoppen en in quarantaine plaatsen.
  • Altijd toestaan
  • Toestaan
  • Programma stoppen
Via de knop details kunt u meer informatie weergeven omtrent de gedetecteerde bedreiging van de gedragscontrole, waarbij de PID waarde van het proces wordt weergegeven en om welk bestand het gaat en vanaf welke locatie deze is gestart. Verder treft u onder het tabblad Acties een omschrijving van de acties die de schadelijke software probeert uit te voeren. En als laatste onder het tabblad quarantaine kunt u zien welke processen er zijn beëindigd en welke items er in quarantaine worden geplaatst.

Afbeelding
Bij de optie om gecompromitteerde bestanden te desinfecteren krijgt u tevens een extra venster met een waarschuwing dat het desinfecteren als gevolg kan hebben dat bestanden onbruikbaar worden. Wanneer essentiële componenten van het besturingssysteem geïnfecteerd zijn geraakt kan dit verstrekkende gevolgen hebben, en in dergelijke gevallen is er een diepere analyse benodigd met de mogelijkheid tot het vervangen van de geïnfecteerde bestanden. Bij systeembestanden die geïnfecteerd zijn geraakt is het namelijk in de meeste gevallen ook niet mogelijk om deze in quarantaine te plaatsen.

Computer scannen
Bij één van de eerder beschreven meldingen van een gedetecteerde bedreiging is het zeker geen overbodige luxe om een algehele systeemscan uit te voeren, hiervoor kunt u bij de viruscontrole een volledige scan uit voeren van alle schijven en of aanwezige partities. Voor een diepere analyse van uw computer kunt u gebruik maken van ons infectie stappenplan.

In het sub-forum "Hulp bij malware en virusinfectie problemen" kunt u terecht voor hulp bij virus & malware gerelateerde problemen, om u zo goed mogelijk te kunnen helpen vragen wij u het onderstaande uit te voeren indien uw computer is geïnfecteerd of u als u daar een vermoeden van heeft.
  1. Geef als eerste een zo goed mogelijke omschrijving van uw probleem.
  2. Wanneer uw beveiligingspakket melding geeft van een virus of malware, geef dan even aan om welke detectie dit gaat zoals de gegeven naam en locatie.
  3. Vertel eventueel wat u zelf al heeft geprobeerd om het probleem te kunnen oplossen.
  4. Voer vervolgens RSIT uit en plaats de verkregen log in een nieuw onderwerp als bijlage (Reageer a.u.b. niet op andermans topics, ook al heeft u een identiek probleem)
  5. Mocht u problemen ondervinden bij het uitvoeren van dit stappenplan maak dan gewoon een nieuw onderwerp aan op het forum en beschrijf uw problemen, zo kunnen we u een andere oplossing aanbieden.
  6. Wanneer het probleem opgelost lijkt na het uitvoeren van dit stappenplan plaats dan alsnog even de verkregen logbestanden zodat we uw computer verder kunnen controleren en kunnen zien wat er is verwijderd en gedetecteerd
Member of UNITE Unified Network of Instructors and Trained Eliminators (Unite Against Malware)

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan de discussie

Je moet lid zijn om een ​​reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen hun eigen onderwerpen starten en zich abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Terug naar “Security artikelen & handleidingen”