1
Steeds meer huishoudens maken gebruik van allerlei apparaten die verbonden zijn met het internet, naast een gewone computer en of laptop zijn dat natuurlijk Android-smartphones en -tablets en Macs. Kaspersky Lab heeft middels de beveiligingsoplossing onder de naam Kaspersky Internet Security Multi Device een alles-in-één oplossing ontwikkelt waarmee u zowel uw Windows computers, computers met Mac OS X en Smartphones en -tablets met het Android besturingssysteem real-time kunt beveiligen tegen alle online dreigingen en gevaren van het internet.

Het voornaamste voordeel van Kaspersky Internet Security Multi Device is dat u met één licentie drie, vijf of tien apparaten in een willekeurige combinatie kunt beveiligen en is ontworpen om apparaten te beveiligen die gebruik maken van onder meer Windows 7, 8, Vista, XP, Mac OS X 10.6, 10.7, 10.8, en zal tevens compatibel zijn met de aankomende Mac OS X 10.9 en Android 2.2 tot en met 4.2.

In deze review nemen we Kaspersky Internet Security Multi Device onder de loep, en kijken we voornamelijk naar de geboden functies gebruikersgemak en de uiteindelijke beveiliging die het programma biedt. Een goede beveiliging is heden ten dagen een must, en de tijden dat u voor een Mac OS X besturingssysteem geen virusscanner nodig had zijn eigenlijk wel voorbij, al verschillen daar echter nog wel enigszins de meningen over. Maar dergelijke beveiligingssoftware wordt niet voor niets ontwikkelt en waarom zou u het risico nemen om géén gebruik te maken van beveiligingssoftware voor Mac OS en natuurlijk ook Android systemen? Met het toenemende gebruik van het internet, neemt ook de cybercriminaliteit toe en dit gaat niet meer alleen gepaard met virussen.

Gehaaide social engineeringstechnieken en Phishing spelen naast malware en in het bijzonder de (bankingtrojanen) een belangrijke rol met betrekking tot internetfraude, en pogingen tot het verkrijgen van persoonlijke informatie zoals inloggegevens (wachtwoorden en gebruikersnamen) van financiële instellingen. Het maakt voor de cybercriminelen dan ook niet direct uit of u een Windows computer, een Mac of een tablet gebruikt! Een phishing website werkt immers op alle systemen, u staat dus eigenlijk altijd bloot aan dezelfde beveiligingsrisico's van internet. Het is daarom belangrijk dat al je apparaten met een internetverbinding, en de persoonlijke gegevens die daarop zijn opgeslagen, beschermd zijn tegen alle gevaren van het wereldwijde web.

Kaspersky Internet Security – Multi-Device voor Windows
Het beveiligingspakket voor Windows is natuurlijk het vertrouwde Kaspersky Internet Security, waarvan u hier de installatieprocedure kunt nalezen. Kaspersky Internet Security is een compleet beveiligingspakket waarbij het Russische beveiligingsbedrijf zich voornamelijk richt op gebruiksvriendelijkheid, en natuurlijk de beveiligingstechnologieën van Kaspersky die uw pc beschermt tegen alle typen malware en internetdreigingen, waaronder aanvallen door cybercriminelen die uw geld of identiteit willen buit maken.

Zodra we de installatie starten zien we in het beginscherm gelijk de optie om deel te nemen aan het Kaspersky Security Network (KSN). Deze optie staat standaard ingeschakeld en wordt ook aanbevolen om te gebruiken gezien dit invloed heeft op de algehele bescherming die Kaspersky Internet Security biedt. Het Kaspersky Security Network is het cloud-netwerk van Kaspersky waar een groot gedeelte van de malwaredatabase in aanwezig is en waar onbekende bestanden naar geüpload worden voor analyse om te kunnen bepalen of het bestand al dan niet kwaadaardig is. Door middel van deze techniek kunnen nieuwe bedreigingen snel gedetecteerd worden en er bescherming voor worden gegeven, op basis van reputatie wordt bepaald of een bestand wel of niet schadelijk is en of een website wel of niet betrouwbaar is en of kwaadaardige elementen bevat.

Als de installatie gereed is wordt Kaspersky Internet Security direct opgestart, het is dus zoals bij vele andere beveiligingspakketten niet noodzakelijk om eerst een herstart van het systeem uit te voeren alvorens u gebruik kunt maken van Kaspersky Internet Security zodat uw computer beveiligd is.
Afbeelding
 • Anti-malwarebeveiliging voor computer – tegen virussen, Trojaanse paarden, rootkits, Spyware, Adware, en alle andere vormen van malware.
 • Realtime bescherming met cloudondersteuning tegen nieuwe en opkomende malware- en internetdreigingen
 • Veilig internetbankieren – een extra beveiligingslaag bij het online bankieren en winkelen om uw financiële transacties te beschermen.
 • Webbeveiliging – inclusief anti-phishing- en anti-spambeveiliging, inclusief de Kaspersky URL-advisor voor extra bescherming bij kwaadaardige websites en domeinen.
 • Proactieve bescherming tegen beveiligingslekken voorkomt dat malware kan profiteren van beveiligingslekken in het besturingssysteem of applicaties.
 • De modus voor vertrouwde applicaties – biedt u de mogelijkheid om alleen applicaties uit te voeren die door Kaspersky zijn gecontroleerd en als 'vertrouwd' worden beschouwd.
 • Systeembewaking detecteert gevaarlijk gedrag op uw computer en biedt u de mogelijkheid om de meeste typen schadelijke acties terug te draaien.
 • Geavanceerde technologieën voor ouderlijk toezicht zorgen ervoor dat uw kinderen veilig kunnen internetten.
Kaspersky Internet Security – Multi-Device voor Mac
Voor Mac OS systemen gelden natuurlijk andere beveiligingseisen, maar gezien de basis komt Kaspersky Internet Security voor Mac OS overeen met het beveiligingspakket voor Windows al is de gebruikersinterface natuurlijk wel geheel anders. Maar net zoals bij Windows worden op een Mac alle applicaties en bestanden die u opent, opslaat of van internet downloadt worden meteen gescand op potentiële dreigingen, en worden realtime door Kaspersky Internet Security Multi Device doorgelicht en geanalyseerd, en gevaarlijke acties worden geblokeerd voordat ze schade kunnen aanrichten.

Omdat steeds meer mensen een Mac OS systeemgebruiken, richten ook de cybercriminelen zich steeds meer op Mac-gebruikers – om hun persoonlijke gegevens te stelen, identiteitsdiefstal trachten te plegen. En daardoor neemt de hoeveelheid malware voor de Mac voortdurend toe. Kaspersky biedt daarom middels het Multi Device pakket realtime bescherming tegen malware voor de Mac en beschermt het uw Mac tegen internetdreigingen en cybercriminaliteit.
Afbeelding
 • Anti-malwarebeveiliging voor Macs – tegen virussen, Trojaanse paarden, rootkits en alle andere vormen van malware.
 • Realtime bescherming met cloudondersteuning tegen nieuwe en opkomende malware- en internetdreigingen
 • Veilig internetbankieren – een extra beveiligingslaag bij het online bankieren en winkelen om uw financiële transacties te beschermen.
 • Webbeveiliging – inclusief anti-phishing- en anti-spambeveiliging, inclusief de Kaspersky URL-advisor voor extra bescherming bij kwaadaardige websites en domeinen.
 • Geavanceerde technologieën voor ouderlijk toezicht – zorgen ervoor dat kinderen veilig kunnen internetten
 • Anti-virusbescherming voor bestanden – controleert of er malware aanwezig is wanneer je een bestand opent, bewaart of uitvoert
 • Beveiliging van e-mail en downloads – scant bestanden die worden gedownload en de tekst van e-mails en bijlagen op http-webpagina's
Kaspersky Internet Security – Multi-Device voor Android
Bij het gebruik van een internetverbinding kan uw Android-smartphone en Android-tablet net zo kwetsbaar zijn als uw reguliere computer of Mac. Daarnaast kunt u uw telefoon of tablet gemakkelijk kwijtraken en of gestolen worden - en dus ook alle persoonlijke gegevens die u heeft opgeslagen. De nieuwste technologieën van Kaspersky voor de mobiele beveiliging van Android-smartphones en -tablets beschermen u tegen malware en internetdreigingen – en helpen om uw persoonlijke gegevens te beschermen bij verlies of diefstal van het betreffende apparaat.
Afbeelding
 • Anti-malwarebeveiliging voor Android-apparaten – tegen virussen, spyware, trojans, bots… en nog veel meer.
 • Realtime bescherming met cloudondersteuning tegen nieuwe en opkomende internetdreigingen.
 • Bescherming tegen diefstal – om je apparaat te blokkeren, je persoonlijke gegevens te wissen en je apparaat te lokaliseren.
 • Veilig internetgebruik – blokkeert gevaarlijke en frauduleuze links, inclusief phishingwebsites.
 • Controle van URL's in tekstberichten op je telefoon – om je te waarschuwen voor schadelijke links en phishing-aanvallen.
 • Automatische of handmatige virusscan van alle applicaties die je downloadt of installeert.
 • Bel- en sms-filter voor telefoons – om ervoor te zorgen dat je alleen de oproepen en sms'jes ontvangt die je wilt ontvangen.
 • Privacybescherming – om te voorkomen dat anderen op jouw telefoon gegevens van je persoonlijke communicatie kunnen zien.
 • Geoptimaliseerd om de prestaties van je Android-apparaten minimaal te beïnvloeden.
Kaspersky Internet Security – Multi-Device - conclusie
Wat betreft het gebruikersgemak is Kaspersky Internet Security – Multi-Device een gebruikersvriendelijke beveiligingssuite waarmee u middels één pakket uw computers, laptops, Mac systemen en Android-smartphones
Android-tablets kunt beschermen. Het iOS besturingssysteem van de iPhone en iPad wordt echter niet ondersteund. Dat is enigszins wel jammer, hoewel er amper malware voor dit besturingssysteem bestaat, zijn phishing-pogingen op bijvoorbeeld een iPad of een iPhone natuurlijk gewoon mogelijk. Maar hierin geldt weer dat de eindgebruiker natuurlijk de belangrijkste schakel is in de keten van computerbeveiliging.

De eerste indruk van Kaspersky Internet Security op een Mac OS systeem is wel dat het beveiligingspakket voor enige vertraging zorgt, en bij een eerste test bleken er spontaan USB-apparaten geblokkeerd te zijn zoals bij de iDevices: iPad, iPhone & iPod Touch. Wellicht waren dit nog enkele kinderziektes die echter maar sporadisch voor blijken te komen. Buiten deze problemen om is het programma zeker een aanrader voor mensen die één beveiligingspakket c.q. licentie willen gebruiken voor meerdere apparaten.

Over de Windows versie niets anders dan lof, het beveiligingspakket is gebruikersvriendelijk waardoor ook de minder gevorderde gebruikers snel hun weg zullen vinden in de mogelijkheden en configuratie van het beveiligingspakket. Qua detectie van Malware scoort het beveiligingspakket van Kaspersky altijd erg goed, op de onderstaande afbeelding ziet ik dan ook de test-resulaten van AV-Comparatives van dit jaar,
Afbeelding
Afbeelding

Terug naar “Security artikelen & handleidingen”

cron