1
De cloud-technologie van Panda Internet Security 2014 is een beschermingsmodel gebaseerd op de gebruikers van Panda Internet Security 2014, waarbij iedere gebruiker bijdraagt aan de uiteindelijke beveiliging. Het voordeel van deze cloud-technologie van Panda Internet Security 2014 is het feit dat u eigenlijk altijd real-time up-to-date bent en niet direct afhankelijk bent van de update-cyclus. Daarnaast wordt de detectie niet beperkt door uw pc omdat de gigantische virusdatabase van Panda geheel op de servers van Panda Internet Security opgeslagen staat (in de cloud).

Panda Internet Security 2014 biedt onder andere bescherming tegen alle vormen van malware en spyware, phishing (online fraude), rootkits, banking-trojanen en is uitgerust met een firewall om indringers en hackers te blokkeren, zelfs op uw draadloze netwerk. Verder bevat Panda Internet Security 2014 een nieuwe webfilter voor veilig surfen op het internet.

Panda Internet Security 2014 installatie
  • Download Panda Internet Security 2014 van de website van Panda Security.
  • Dubbelklik vervolgens op "PANDAIS14.exe" om de installatie te starten, wanneer een beveiligingsmelding krijgt of een melding van het gebruikersaccountbeheer staat u het uitvoeren toe.
  • De benodigde bestanden worden nu uitgepakt, klik vervolgens op de knop "Accepteren en installeren".
  • De installatiebestanden zullen nu automatisch gedownload worden, waarna de installatie wordt voorgezet.
  • Wanneer de installatie gereed is wordt er gevraagd om een account aan te maken, dit kunt u doen middels uw e-mail-adres.
  • Klik vervolgens op "Doorgaan" en activeer uw account via de ontvangen mail. (Vergeet niet uw gegevens zorgvuldig te controleren).
  • Na de installatie is er geen herstart benodigd en is uw computer direct beschermd.
Afbeelding
Panda Internet Security 2014 scan-functies
In het scherm met de scan opties ziet u een overzicht van de vier scan mogelijkheden, de snelle scan waarbij alleen het geheugen de lopende processen en cookies worden gescand. De volledige scan die de gehele systeemschijf en aanwezige partities en harde schijven zal controleren. Middels de Aangepaste scan kunt u zelf aangeven welke mappen, en locaties gecontroleerd moeten worden. De geavanceerde virusscan is gekoppeld aan de Panda Cloud Cleaner die los gebruikt kan worden van Panda Internet Security 2014 als aanvullende malwarescanner om de computer periodiek te controleren op de aanwezigheid van malware. Meer informatie over de werking en het gebruik van Panda Cloud Cleaner leest u bij de onderstaande link. Scans plannen
In het rechterdeel venster kunt u zelf scans plannen, standaard is hier al een scan voor het opstarten van Windows aanwezig. Maar hier kunt u zelf een nieuwe scan plannen via de assistent voor het aanmaken van een nieuwe scan job.

Reddingsschijf maken
Vanuit ditzelfde venster kunt u een reddingsschijf aanmaken, waarmee u de computer kunt opstarten wanneer deze bijvoorbeeld geblokkeerd is door ransomware of andere malware die het normaal opstarten van Windows belemmerd.
  • Klik bij het aanmaken van de reddingsschijf, bij het verschijnen van de melding van het gebruikersaccountbeheer (PSUASBoot.exe) op "Ja" om door te gaan.
  • In het volgende venster kunt u vervolgens op een USB-stick een reddingsschijf aanmaken.
  • Middels deze USB-stick kunt u uw computer opstarten, wanneer u problemen heeft met het opstarten van Windows of als het opstarten door malware beïnvloed wordt.
Afbeelding
PC veilig opstarten
Middels deze functie kunt u "Opstartherstel" activeren, die voor een veilige opstart van uw computer zorgt. Wanneer deze functie geactiveerd is zal u ook uw computer kunnen opstarten wanneer dit belemmerd wordt door bepaalde malware infecties zoals bijvoorbeeld ransomware.

Panda Internet Security 2014 scaninstellingen.
Bij de configuratie van vooraf gedefinieerde scans op aanvraag kunt u de scaninstellingen aanpassen, hier kunt u onder andere aangeven of gecomprimeerde en mail bestanden (PST) gecontroleerd moeten worden. Verder kunt u aangeven welke bedreigingen u wilt detecteren en welke bestanden en of mappen u wilt uitsluiten van de scans.
Standaard staat de optie "heuristische scan" ingeschakeld, middels deze functie kan Panda Internet Security 2014 onbekende en nieuwe malware detecteren. Onder het tabblad "Acties" kunt u aangeven welke actie Panda Internet Security 2014 dient te ondernemen wanneer er bedreigingen worden gevonden. Standaard staat deze optie op "Desinfecteer automatisch" ingesteld. Indien die niet mogelijk is wordt het betreffende bestand automatisch in quarantaine geplaatst.

Verder kunt u bij het tabblad "Waarschuwingen" een notificatie c.q. waarschuwing naar een bepaalde e-mail adres laten versturen als er bedreigingen zijn gedetecteerd door Panda Internet Security 2014.

De onderstaande afbeeldingen zijn verkleind, klik op de thumbnail voor een vergroting.

ImageImageImage
Rapporten en quarantaine
Bij het scherm "Rapporten en quarantaine" kunt u alle statistieken van Panda Internet Security 2014 bekijken, zoals de gebeurtenissen met betrekking tot de gedetecteerde bedreigingen en de geblokkeerde website behorende tot de oudercontrole. Via dit scherm kunt u tevens de quarantaine van Panda Internet Security 2014 beheren, mocht het bijvoorbeeld blijken dat een bestand ten onrechte als kwaadaardig is aangezien kunt u deze vanuit hier terug plaatsen. Aanvullend kunt u hier handmatig bestanden aan de quarantaine toevoegen, en of bestanden naar Panda verzenden,
Afbeelding
Back-ups
Met Panda Internet Security 2014 is het ook mogelijk om back-ups te maken, dit kan zowel via de cloud als lokaal. Gebruikers van Panda Internet Security 2014 krijgen gratis 2GB opslagruimte via Mozy. Bij de lokale back-ups kunt u via de wizzard eenvoudig een back-up maken van al uw belangrijke bestanden zoals foto's, documenten, e-mail en noem maar op. U kunt dit lokaal doen op bijvoorbeeld een externe schijf of bepaalde partitie maar ook op een CD of DVD, als raden wij het laatste eigenlijk wel af want dergelijke media heeft namelijk vaak maar een beperkte levensduur waarbij het mogelijk is dat bescrijfbare CD's en DVD's na verloop van tijd niet meer leesbaar zijn. De veiligste manier van back-uppenis het opslaan van de gegevens op een externe locatie, zoals een NAS-systeem een externe schijf of een cloud-dienst.
Afbeelding
Antivirus
Dit is wellicht het belangrijkste onderdeel van Panda Internet Security 2014, de antivirus-engine biedt namelijk bescherming tegen bekende bedreigingen zoals virussen, spyware, trojaanse paarden, rootkits en andere vormen van malware. Via dit scherm wat is ingedeeld in zes subcategorieën kunt u de antivirus-functionaliteit geheel naar wens instellen. De eerste categorie is "Bekende virussen" waar vier beschermingslagen vermeld staan; Werkstation/PC, E-mail, Expressberichten en Browsing.

Al deze vier opties staan standaard aangevinkt, waarbij u deze geheel onafhankelijk naar wens kunt instellen via de configuratie knoppen, waarbij u kunt aangeven welke scan-opties er gebruikt moeten worden, welke acties Panda Internet Security 2014 dient te nemen en op welke manier er waarschuwingen gegeven moeten worden. Via dit scherm kunt u tevens instellen welke bedreigingen u wilt detecteren en welke bestanden en of mappen u wilt uitsluiten van de scans.
Afbeelding
De optie "Onbekende virussen" beschermt uw computer tegen nieuwe nog niet geïdentificeerde virussen ook wel (zero-day) malware genoemd. TruPrevent is een van de beschermingfuncties, die geheel op basis van gedragsanalyse werkt en hiermee onbekende bedreigingen waar nog geen virusdefinities voor zijn kan detecteren. Deze optie kunt u inschakelen door een vinkje te plaatsen bij "Gedragsanalyse" inschakelen.

De tweede beschermingsfunctie is de heuristische scan, dit is een analyserende beschermingslaag die programmacodes controleert op mogelijk kwaadaardige invloeden, samen met de gedragsanalyse zijn deze functie erg belangrijk voor het detecteren van nieuwe c.q. onbekende malware.

Aanvullend biedt Panda Internet Security 2014 bescherming door mogelijk gevaarlijke bestanden preventief te blokkeren, deze pro-actieve bescherming is eigenlijk een onmisbare beveiligingsfunctionaliteit omdat bijvoorbeeld geïnfecteerde e-mailbijlagen, dubieuze bestanden die gedownload zijn een voornaamste oorzaak zijn van computerbesmettingen. Deze beveiliging kunt u inschakelen door een vinkje te plaatsen bij de optie "Verplaats mogelijk gevaarlijke bestanden naar quarantaine". De optie om het uitvoeren van scriptbestanden te blokkeren staat standaard ingeschakeld.
Afbeelding
Het onderdeel "Identiteitsbescherming" beschermt u tegen online fraude op het internet, denk hierbij aan bijvoorbeeld phishing en pharming wat tegenwoordig een veelgebruikte methode van cybercriminelen is. Deze functie biedt onder andere bescherming bij het uitwisselen van vertrouwelijke informatie, het bezoeken van mogelijk kwaadaardige website zoals phishing websites die bedoeld zijn voor het stelen van persoonlijke en vertrouwelijke informatie.
Afbeelding
Verder beschikt Panda Internet Security 2014 over een functionaliteit om kwetsbaarheden te detecteren, de functie is ontwikkelt om te controleren op bekende kwetsbaarheden die misbruikt kunnen worden door bepaalde dreigingen. Tevens heeft Panda Internet Security 2014 een Anti-spam functionaliteit om ongewenste e-mail / junk mail te filteren waarbij u zelf de vertrouwde e-mail adressen en domeinen kunt beheren.

Ook is Panda Internet Security 2014 uitgerust met "Ouder controle" waarbij u bepaalde gebruikersaccounts op de computer extra kunt beschermen. Denk hierbij aan het blokkeren van bepaalde websites en domeinen.

Firewall
De firewall in Panda Internet Security 2014 beschermt uw computer tegen ongeoorloofde indringing en optimaliseert uw online veiligheid. Vanuit dit scherm kunt u zelf aangeven welke programma's toegang mogen krijgen tot het internet of uw netwerk. Ook kunt u hier bepaalde Windows services in en uitschakelen zoals bijvoorbeeld de Remote Desktop functionaliteit.

Tevens kunt u in dit scherm een zwarte en witte lijst bijhouden van computers met toegang tot de draadloze (WiFi) netwerk. Wanneer de firewall van Panda Internet Security 2014 is ingeschakeld zal de ingebouwde firewall van Windows automatisch worden uitgeschakeld.
Afbeelding
Conclusie
Panda Internet Security 2014 is een uitgebreid beveiligingspakket voor uw computer, en ook voor de beginnende gebruikers eenvoudig te gebruiken door de overzichtelijk interface. De laatste test-resultaten van AV-Comparatives van juni dit jaar laten een indicatie zien van de geboden bescherming.
Afbeelding
Afbeelding

Terug naar “Security artikelen & handleidingen”

ComputerComputer