1
Met regelmaat wordt de vraag "Hoe kan ik een malware- virusinfectie in de toekomst voorkomen?" gesteld nadat een computer geïnfecteerd is geweest met adware, spyware of andere malware. Het gebruik van een reguliere virusscanner volstaat eigenlijk niet meer voor een optimale beveiliging van uw computer. De kans dat u geïnfecteerd raakt of opnieuw geïnfecteerd raakt wanneer u alleen een standaard virusscanner gebruikt is zeer groot. In de basis heeft dit voornamelijk te maken met de manier waarop de standaard virusscanners het systeem beveiligen, en daarbij is de manier van verspreiding van malware en de werkwijze waarop een computer uiteindelijk wordt geïnfecteerd onlosmakelijk verbonden.

Hoe is de malware- virusinfectie op mijn computer gekomen?
Eén van de meest gebruikte methoden om malware te verspreiden is de implementatie van kwaadaardige code op websites die kwetsbaarheden in de browser en bijbehorende software zoals “add-ons”, “plug-ins” en “extensies” misbruiken om computersystemen te infecteren.
Zo’n kwaadaardige code ook wel script genoemd controleert bijvoorbeeld bij het bezoeken van een gecompromitteerde website of de gebruiker verouderde software op het systeem heeft waarna de malware op de betreffende computer wordt geïnstalleerd, hiervoor zijn in de meeste gevallen geen interacties van de gebruiker zelf benodigd waardoor de malware onopgemerkt het systeem kan infecteren.

Cybercriminelen maken vaak gecombineerd gebruik van de mogelijke technieken om de verspreiding van de malware te vergroten met “social engineerings” technieken wordt vaak de aandacht van de gebruiker getrokken, waarbij de andere technieken zorgen voor de verdere verspreiding en daadwerkelijke infectie.
Social media netwerken zijn dan ook een gewild doelwit bij de cybercriminelen, op deze manier is het eenvoudig om in korte tijd veel malware te verspreiden via bijvoorbeeld gehackte (gecompromitteerde) accounts.

Downloadsites, P2P netwerken en Usenet is voor cybercriminelen eveneens een veel gebruikte methode voor het verspreiden van malware, vooral illegale software en de daartoe behorende cracks, patches en keygens bevatten in de meeste gevallen malware.

Spam, phishing en andere kwaadaardige e-mailberichten zoals bijvoorbeeld acquisitiefraude worden veel gebruikt om malware te verspreiden, dit soort e-mailberichten kunnen een bijlage bevatten met een zogenaamde rekening, rapport of HTML pagina met aanvullende informatie. Vaak worden uitvoerbare bestanden zo samengesteld dat deze lijken op bijvoorbeeld een Word of PDF bestand maar in werkelijkheid een dubbele extensie bevatten, maar ook HTML bestanden die een redirect naar een kwaadaardige website bevatten is een veelgebruikte methode om gebruikers te infecteren met malware.

Hoe kan ik een malware- virusinfectie in de toekomst voorkomen?
Het is eigenlijk onmogelijk om een systeem geheel voor de 100% te beschermen, en het geheel voorkomen van een malware- virusinfectie is met alleen de beste beveiligingssoftware zelfs niet mogelijk want de uiteindelijke beveiliging ligt toch bij de gebruiker zelf. Maar met de juiste beveiligingssoftware kunt u de kans op een malware- virusinfectie wel zo klein mogelijk maken.

Het installeren en combineren van de juiste beveiligingssoftware is daarom erg belangrijk, en het installeren van alleen een standaard virusscanner is dus niet afdoende om een malware- virusinfectie in de toekomst voorkomen. Het installeren van meerdere virusscanners is zoals algemeen bekend geheel af te raden, maar tegenwoordig zijn er wel bepaalde beveiligingspakketten die prima naast een standaard virusscanner gebruikt kunnen worden om daarmee de beveiliging van de computer te optimaliseren zie daarvoor het onderstaande artikel. Naast het installeren van beveiligingssoftware is het up-to-date houden van uw besturingssysteem en software eveneens erg belangrijk, gezien de meeste malware misbruik maakt van kwetsbaarheden in verouderde software.
Windows Updates
Beveiligingsupdates voor Windows bieden bescherming bieden tegen nieuwe en doorlopende bedreigingen van uw privacy en uw computer. De beste manier om beveiligingsupdates te krijgen is het inschakelen van automatische updates van Windows en op de hoogte te blijven van actuele zaken op het gebied van beveiliging. Op de onderstaande link leest u hoe u de automatische updates kunt instellen en hoe u kunt controleren of er updates voor Windows beschikbaar zijn.
Software Updates
Naast het installeren van de beschikbare updates voor Windows is het ook heel belangrijk om uw overige software up-to-date te houden, verouderde software kunnen namelijk kwetsbaarheden bevatten die misbruikt kunnen worden door kwaadaardige programma's zoals virussen en malware. Op de onderstaande links kunt u nalezen hoe u uw software up-to-date kunt houden.
Veilig gebruik van het internet
Wees altijd alert op het internet, zowel bij het bezoeken van websites als het downloaden van software. Hieronder een aantal informatieve artikelen.
Vragen en problemen
Mocht u vragen hebben omtrent het voorkomen van een malware- virusinfectie of het gebruik van beveiligingssoftware dan kunt u voor hulp en advies terecht op ons forum in de sectie Hulp na malware-problemen (Preventie en PC Beveiliging)
Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Antivirus- en beveiligingssoftware”

ComputerComputer