Oude updates verwijderen en de WinSxS map opschonen

Na verloop van tijd kunnen de updates voor Windows veel schijfruimte in beslag nemen. Hierdoor kan de WinSxS map in omvang behoorlijk groot worden. Echter voert Windows periodiek ook een opruiming van de component store uit. Al duurt dit ten minste 30 dagen nadat een component voor het laatst een update heeft ontvangen. Hiervoor maakt Windows gebruik van de StartComponentCleanup task.

Bij kleinere schijven en het vrijmaken van extra schijfruimte kan het ‘handmatig’ verwijderen van de oude updates uitkomst bieden. Dit werkt niet exact hetzelfde als het verwijderen van de map Window.old die na een onderdelenupdate als back-up op de systeemschijf is opgeslagen. De component store (WinSxS) kan alleen via schijfopruiming of middels het gebruik van DISM opgeschoond worden.

Oude updates verwijderen met schijfopruiming

De makkelijkste manier om Windows Update op te schonen is het gebruik van schijfopruiming. Maar doe dit alleen wanneer het systeem probleemloos functioneert. Als er al problemen zijn met Windows Update kan het opruimen van oude updates juist nadelig uitpakken. Met als gevolg dat er ook essentiële verloren gaat, waardoor de logboeken met fouten niet meer beschikbaar zijn voor een verdere analyse.

  • Open het startmenu en typ het commando cleanmgr om schijfopruiming te openen.
  • Selecteer vervolgens het station waarop Windows is geïnstalleerd. Meestal is dat C:\
  • Wanneer schopruiming is gestart klikt u op Systeembestand opschonen en selecteer C:\
  • Selecteer vervolgens de optie Windows Update opschonen en klik op OK.
  • Vink desgewenst andere voorgedefinieerde opties uit voordat u verder gaat.
Oude updates verwijderen met schijfopruiming

De WinSxS map opschonen met DISM

Een andere manier om Windows Update te schonen is het gebruik van de Deployment Image Servicing and Management tool DISM. Hiermee kunt u de component store analyseren en vervolgens opschonen.

  • Open het startmenu en CMD en voer de opdrachtprompt als administrator uit.
  • Kopieer en plak nu het onderstaande commando in de opdrachtprompt en druk op enter.
DISM /online /cleanup-image /AnalyzeComponentStore

Er zal nu een analyse van component store (WinSxS map) uitgevoerd worden. Zodra dit proces gereed is zal er een overzicht getoond worden van de omvang en het aantal Reclaimable Packages. Dit zijn de oude updates die gemarkeerd zijn voor verwijdering en opgeruimd kunnen worden.

De WinSxS map opschonen met DISM

Het verschil tussen CheckHealth en ScanHealth

Voor het opschonen van de WinSxS map is het goed om er zeker van te zijn dat de component store geen corrupties bevat. Hiervoor bestaan er twee parameters voor DISM, /CheckHealth en /ScanHealth.

Het verschil is dat het eerste commando alleen basiscontroles uitvoert. Het tweede commando voert een volledige controle uit van de componentstore maar zonder reparaties, wat /RestoreHealth wel doet. Ons advies is dan ook om het volgende commando te gebruiken om de component store te controleren.

DISM /online /cleanup-image /ScanHealth

Wanneer de melding: “No component store corruption detected.” verschijnt zijn er geen problemen met de component store. Indien de melding: “The component store is repairable.” verschijnt zijn er problemen gevonden en dan kunt u die herstellen met het volgende commando.

DISM /online /cleanup-image /RestoreHealth

Zodra dit herstelproces is voltooid kunt u veilig de WinSxS map opschonen. Wanneer dit echter is mislukt met bijvoorbeeld de foutcodes: 0x800f081f, 0x800f0982 of 0x80073712 bij Windows Update dan kunt u deze handleidingen op ons forum raadplegen voor verdere hulp bij het oplossen van de problemen.

StartComponentCleanup en ResetBase

DISM /online /cleanup-image /StartComponentCleanup

Naast het bovenstaande commando, kunt u ook het volgende commando gebruiken om de WinSxS map op te schonen. Het verschil zit met name in het verwijderen van alle superseded componenten. Dit betekent dat u alle reeds geïnstalleerde updates niet meer kunt verwijderen middels deze methode.

DISM /online /cleanup-image /StartComponentCleanup /ResetBase

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →