Optionele stuurprogramma-updates in Windows 10

De belangrijkste reden om updates te installeren is om problemen te verhelpen, of beveiligingslekken te dichten. Maar geldt dit ook voor – optionele – stuurprogramma-updates in Windows 10? Nee in principe niet, optionele updates zijn er vooral om specifieke problemen op te lossen. Er is dus geen noodzaak om deze updates te installeren als er geen problemen zijn.

In het slechtste geval kunnen optionele updates voor stuurprogramma’s (drivers) juist voor problemen zorgen. Het is al vaker voorgekomen dat Microsoft verouderde stuurprogramma’s via Windows update verspreidt. Zodra u deze installeert voert u een downgrade van het stuurprogramma uit. Dit hoeft niet altijd problematisch zijn, maar wel als het om een instabiele of niet compatibele driver gaat.

Het devies is dan ook om stuurprogramma’s pas te updaten als deze via Patch Tuesday of via de fabrikant zelf worden aangeboden. Meer informatie over optionele updates leest u in dit artikel.

Optionele stuurprogramma-updates in Windows 10

Optionele stuurprogramma-updates installeren

Bij problemen, denk aan vastlopers of BSOD’s en als oorzaak instabiele drivers. Kunt u ervoor kiezen om de optionele stuurprogramma-updates die Windows aanbiedt installeren. Uit voorzorg is het wel handig om vooraf een systeemherstelpunt aan te maken.

Zoals op de bovenstaande afbeelding is te zien, is het een kwestie van het selecteren van de driver en op de knop downloaden en installeren te klikken. Vervolgens verschijnt het scherm naar updates zoeken. De betreffende update zal Windows nu op de achtergrond installeren.

Mocht de stuurprogramma-update het probleem niet oplossen kunt u deze via de geschiedenis van updates en installatie van updates ongedaan maken.

  • Open het startmenu en ga naar instellingen.
  • Klik op het onderdeel Bijwerken en beveiliging en links in het scherm op Windows Update.
  • Klik op geschiedenis van updates weergeven en installatie van updates ongedaan maken.
  • Nu opent het configuratiescherm met een overzicht van de geïnstalleerde updates.
  • Selecteer de stuurprogramma-update die uw wilt verwijderen en klik op de knop verwijderen.
  • Herstart na het verwijderen van een driver altijd de computer, ook voordat u een andere driver installeert.
Stuurprogramma-update verwijderen

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →