Opstartproblemen in Windows 10 oplossen

Opstartproblemen kunnen héél divers van aard zijn, zowel soft- als hardwarematig. Al is het ook mogelijk dat er een verband is, denk bijvoorbeeld aan een defecte harde schijf waardoor Windows blijft hangen bij het opstarten. Of problemen met het interne geheugen waardoor u last heeft van BSOD’s, vastlopers of spontane reboots van de computer.

In dit artikel richten we ons vooral op softwarematige problemen en hoe u deze met herstelfuncties in Windows 10 kunt oplossen. Denk aan problemen die na het installeren van nieuwe apps (software), of na het installeren van updates zijn ontstaan. Wanneer u het vermoeden heeft dat uw computer geïnfecteerd is met malware volg dan ons infectie stappenplan op het forum.

Overigens kunt u dit stappenplan ook uitvoeren voor een algemene controle. De Farbar Recovery Scan Tool is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in de staat van de computer. Met een speciaal script is het mogelijk om het systeem te ontdoen van allerhande narigheid en problemen te fixen. Gebruik echter nooit scripts die voor een ander systeem zijn gemaakt, dit kan juist voor meer problemen zorgen.

Windows 10 blijft hangen bij het opstarten

Wanneer de computer weigert om in de normale modus van Windows op te starten, probeer dan als eerste of het wel mogelijk is om in de velige modus van Windows op te starten. Op deze manier start het systeem met zo min mogelijk services en achtergrondprogramma’s op. Als systeemherstel is ingeschakeld kunt u zo een systeemherstelpunt terugplaatsen.

Als het opstarten in de veilige modus niet lukt, dan is systeemherstel ook te bereiken via een opstartbare USB-stick of DVD met daarop de installatie-ISO van Windows 10. Of middels een systeemherstelschijf die u via het configuratiescherm kunt aanmaken (desnoods via een andere computer).

Via een installatieschijf (of herstelschijf) biedt Windows 10 de optie om uw computer te herstellen.

  • Klik in dit scherm op Uw computer herstellen.
  • Via de optie problemen oplossen > geavanceerde opties kunt u Systeemherstel openen.
Uw computer herstellen via de WIndows ISO

Windows 10 opstartherstel

Als systeemherstel niet werkt, of als er geen systeemherstelpunten aanwezig zijn kan opstartherstel uitkomst bieden. Deze functie voert diverse controles uit bij opstartproblemen en repareert automatisch (bekende) of veelvoorkomende problemen.

Het voornaamste verschil met systeemherstel is dat opstartherstel enkel problemen in de Windows installatie repareert. Deze functie zet uw computer dus niet terug naar een eerdere datum waarbij mogelijk bestandsverlies kan plaatsvinden.

Als Windows verkeerd is afgesloten of niet goed is opgestart kan Windows Zelf ook een Automatic Rapair (opstartherstel) uitvoeren. Als het automatisch herstellen is mislukt verschijnt de melding: “De pc is niet goed opgestart”.

Via de knop geavanceerde opties kunt u het systeem herstellen met een installatiekopie (indien aanwezig). Let wel, deze optie werkt alleen als u eerder in Windows een back-up / installatiekopie hebt aangemaakt.

Automatisch herstellen - De PC is niet goed opgestart

Windows 10 start niet op na update(s)

In een eerder artikel hebben we al geschreven dat optionele updates in sommige gevallen voor problemen kunnen zorgen. Indien u na het updaten last hebt van opstartproblemen zoals een zwart scherm, wat vaak voorkomt, kunt u het volgende doen.

Herstart als eerste de computer en kijk of Windows dan wel (normaal) opstart en/of het installeren van de beschikbare updates hervat. Werkt dit niet, dan rest er niets anders dan de laatst geïnstalleerde updates te verwijderen. Dit kan op meerdere manieren.

Als de computer nog wel in veilige modus opstart kunt u via deze handleiding de laatst geïnstalleerde updates verwijderen. Indien dit niet lukt kan dit eveneens via de eerder aangedragen optie, namelijk; via een systeemherstelschijf of USB-stick met de ISO van Windows 10.

Windows 10 start niet op (zwart scherm)

Dit probleem hebben we hierboven al kort beschreven. Dit probleem treedt voornamelijk op als Windows het installeren van updates niet kan voltooien. Voornamelijk bij de halfjaarlijkse feature-updates komt dit probleem vaak voor. Meestal is een (handmatige) herstart voldoende, zodat Windows weer als vanouds opstart. Echter is dit probleem soms ook hardwarematig van aard.

Een zwart scherm kan namelijk ook duiden op een hardware-gerelateerd probleem. Of een probleem met een nieuw geïnstalleerde driver van de GPU, of een fysiek defect van de grafische kaart. Omdat dit soort problemen die zowel software- als hardwaregerelateerd kunnen zijn verwijzen wij u graag door naar ons forum. Op het forum kunnen wij u van het gepaste advies voorzien.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →