Opstart-apps uitschakelen in Windows 10

Veel programma’s starten automatisch met Windows op, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Het voornaamste nadeel is dat ze het opstartproces van Windows vertragen. Ook gebruiken dit soort apps die automatisch opstarten onnodig geheugencapaciteit en processorkracht. Vooral bij oudere computers kan het uitschakelen van (ongebruikte) opstart-apps een positief effect hebben op de performance.

In voorgaande versies kon u via MSConfig de automatisch opstartende programma’s beheren. In Windows 10 is dat niet meer mogelijk, maar alleen (nog) via het taakbeheer of het instellingenscherm. Wat trouwens wel een stuk makkelijker en overzichtelijker is. Windows 10 geeft nu immers aan hoeveel invloed bepaalde apps hebben op de systeembelasting. Namelijk: weinig, normaal of veel invloed.

Opstart-apps in Windows 10 beheren

Opstart-apps uitschakelen in Windows-instellingen

Redelijk wat programma’s zijn zo geprogrammeerd dat deze automatisch opstarten na het aanmelden bij Windows. Voor beveiligingssoftware is dit natuurlijk een noodzakelijk iets, maar voor andere software is dat (vaak) helemaal niet nodig. Ondanks dat dit soort apps geminimaliseerd en op de achtergrond actief zijn, gebruiken deze wel resources van de computer. En kunnen daardoor een vertragende factor zijn.

Om opstart-apps in Windows 10 te beheren gaat u via het startmenu – (tandwieltje) naar instellingen. In dit scherm klikt u vervolgens op Apps en links in dit venster op opstarten.

Afhankelijk van de geïnstalleerde software ziet u hier een lijst van apps en programma’s die automatisch opstarten. Op de bovenstaande afbeelding is bijvoorbeeld te zien dat er negen programma’s automatisch met Windows opstarten. Bij elk programma staat aangegeven hoeveel invloed deze heeft.

Om een app uit te schakelen zet u eenvoudigweg het schuifje op uit. En herstart de computer.

Opstart-apps uitschakelen

Schakel apps uit via het taakbeheer van Windows

Een andere manier om automatisch opstartende programma’s uit te schakelen is via het taakbeheer van Windows. In principe is deze methode nagenoeg identiek aan MSConfig in oudere versies van Windows. U selecteert een programma in de lijst en klikt vervolgens op de knop uitschakelen.

Programma's uitschakelen via Taakbeheer

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →