Nieuwe functies in Windows 10 21H1 (Update mei 2021)

De onderdelenupdate (20H2) van dit najaar zal identiek zijn aan de update van mei dit jaar. Mogelijk bevat de eerste grote update van 2021 wel nieuwe functies en wijzigingen. Echter gaat er het gerucht dat 21H1 pas in de tweede helft van volgend jaar zal arriveren, omdat Microsoft ook focust op de ontwikkelingen rondom Windows 10X, zo meldt Windows Latest.

Of de nieuwe functies die in een insider preview aanwezig zijn ook in de definitieve release verschijnen is nooit zeker. Volgens Microsoft zijn nieuwe functies die in preview-builds aanwezig zijn, niet specifiek aan deze release gebonden. Er is dus geen garantie dat deze functies ook in de 21H1-update verschijnen.

DNS via HTTPS configuratie in Windows 10 (21H1)

Het aanpassen van de DNS-instellingen kan nu rechtstreeks vanuit de app Instellingen. Deze functie was voorheen alleen toegankelijk via het configuratiescherm > netwerkcentrum.

Maar het is ook mogelijk om direct in Windows DNS via HTTPS in te stellen. Voorheen diende u DNS over HTTPS nog in de gebruikte browser te configureren.

DNS via HTTPS inschakelen in Windows 10 21H1

Aanbevelingen voor opschonen weergeven

Met de functies Opslaginzicht (Storage Sense) en schijfopruiming kunt u onnodige en tijdelijke bestanden verwijderen om de opslagruimte te optimaliseren en te beheren.

Met de Windows 10 21H1-update heeft Microsoft de functie “aanbevelingen voor opschonen weergeven” toegevoegd. Deze functie, als onderdeel van de opslaginstellingen en toont een lijst met ongebruikte apps, bestanden en persoonlijke gegevens die u niet vaak gebruikt.

U kunt de lijst op datum sorteren en gemakkelijk beslissen of u grote bestanden of apps nodig hebt of niet.

Aanbevelingen voor opschonen weergeven

Apps archiveren

Indien deze functie actief is worden apps die u niet vaak gebruikt automatisch gearchiveerd. Bestanden en andere gegevens en persoonlijke instellingen worden wel opgeslagen. Als u zo’n gearchiveerde app opent zal de volledige versie via internet worden opgehaald om de app te herstellen als deze nog beschikbaar is.

Apps archiveren in Windows 10

Schijven en volumes beheren

Als onderdeel van het moderniseringsplan van het configuratiescherm migreert Microsoft steeds meer onderdelen en functies naar Windows-instellingen.

Microsoft heeft een nieuw hulpprogramma ‘Schijven en volumes beheren’ geïntroduceerd dat beter is geïntegreerd met de opslagruimten en opslaginstellingen.

Met de nieuwe schijfbeheertool is het eenvoudig om snel schijfinformatie op te vragen. Verder kan hier de stationsletter gewijzigd worden, is de grootte van volumes aan te passen en te formatteren.

Microsoft heeft aangegeven dat de nieuw tool (nog) niet het schijfbeheer vervangt en dat Windows-gebruikers die nog steeds kunnen gebruiken indien gewenst.

Schijven en volumes en beheren in WIndows 10

Taakbeheer architectuur weergave

Het taakbeheer van Windows krijgt ook de mogelijkheid om de architectuur (x64 / x86) van processen weer te geven. Deze functie is als volgt in te schakelen.

Een standaard 64-bits proces op de 64-bits versie van Windows 10 geeft bijvoorbeeld “x64” weer. Dit is vooral handig voor Windows op ARM-systemen. Op deze manier is namelijk te zien welke applicaties native zijn voor ARM en welke door een emulatielaag worden uitgevoerd.

  • Open het taakbeheer door op Ctrl + Shift + Esc te drukken.
  • Klik op het tabblad Details.
  • Klik nu met de rechtermuisknop op een kolom en kies de optie Kolommen selecteren.
  • Vink in het scherm dat nu verschijnt de optie Architectuur aan en klik op OK.
Taakbeheer architectuur weergave (x64 / x86)

Overige aanpassingen en verbeteringen

Verbeterde grafische instellingen voor meerdere GPU’s

Als u een systeem heeft met meerdere krachtige GPU’s, biedt de pagina Grafische instellingen in de app Instellingen nu veel meer mogelijkheden. Op deze pagina kunt u nu een standaard high-performance GPU selecteren. U kunt ook voor elke toepassing een specifieke GPU kiezen.

Instellingen voor geluidsapparaten beheren

Microsoft verbetert ook de instellingen voor geluidsapparaten. Bij het tabblad Geluidsapparaat in de app Instellingen kunt u ook aangeven welk geluidsapparaat als standaard ingesteld dient te worden.

Linux – WSL-verbeteringen

WSL ondersteunt nu zowel NVIDIA CUDA (voor NVIDIA-hardware) als DirectML (voor AMD-, Intel- en NVIDIA-GPU’s). Microsoft voegt ook integratie van Linux-bestanden toe in de Windows Verkenner. Als u WSL gebruikt, ziet u een Linux-optie in de zijbalk van de Verkenner. Dit was al mogelijk maar dan een stuk omslachtiger.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →