Multitasken met virtuele bureaubladen in Windows 10

Thuiswerken betekent vaak ook multitasken. Om privétaken en zakelijke werkzaamheden te scheiden is het gebruik van virtuele bureaubladen erg handig en vooral overzichtelijk. Op deze wijze kunt u het eerste bureaublad inrichten met de programma’s die u voor uw werk nodig heeft. En op een ander bureaublad de programma’s – zoals bijvoorbeeld de e-mail-cliënt voor privémail – die u niet continu nodig heeft.

Een extra bureaublad is ook heel praktisch om bijvoorbeeld twee specifieke programma’s naast elkaar te rangschikken. Of om een externe verbinding via RDP-toegang (Extern Bureaublad) / Citrix met een andere computer weer te geven. Zo kunt u één en ander overzichtelijk ordenen en snel toegankelijk maken.

Op de onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van de taakweergave waar u nieuwe bureaubladen kunt aanmaken. In dit scherm kunt u geopende vensters eenvoudig naar een ander bureaublad slepen om uw werkomgeving geheel naar wens in te stellen.

Virtuele bureaubladen in Windows 10 instellen
Voorbeeld van twee virtuele bureaubladen in Windows 10 en de mogelijkheid hoe u vensters verplaatst.

Virtuele bureaubladen in Windows 10 instellen

Via het startmenu > Instellingen > Systeem > Multitasking kunt de weergave op de taakbalk en via Alt + Tab configureren. Indien de optie “Alleen het bureaublad dat ik gebruik” is geselecteerd is het niet mogelijk om middels de pictogrammen op de taakbalk of via Alt + Tab te schakelen tussen de bureaubladen.

Persoonlijk vind ik de optie “Alle bureaubladen” het prettigst werken. Wanneer ik op het pictogram van de FTP-Cliënt FileZilla klik opent meteen het bureaublad waarop dit programma is geopend.

Bij de optie Alt + Tab geef ik de voorkeur aan alleen het gebruikte bureaublad. In plaats van Alt + Tab kan het schakelen tussen tabbladen ook met de toetscombinatie Ctrl + Windowstoets en de pijltjestoetsen.

Multitasking bureaubladen

Werken met meerdere vensters

Om de werkruimte op het bureaublad optimaal te benutten biedt Windows de mogelijkheid om te werken met meerdere vensters. Op deze manier kunt u twee vensters verticaal weergeven, of vier in blokken.

Dit werkt als volgt: Sleep een venster naar de linker of rechter zijkant of naar één van de vier hoeken van het scherm. Zie deze pagina voor meer informatie over het vastmaken van vensters.

Via het startmenu > Instellingen > Systeem > Multitasking kunt u het uitlijnen van vensters geheel naar wens aanpassen.

Werken met meerdere vensters in Windows 10

Overzicht sneltoetsen en de knop taakweergave

Windows-toets + TabOpent de taakweergave
Windows-toets + Ctrl + DMaakt een nieuw virtueel bureaublad aan
Windows-toets + Ctrl + Pijltje rechtsOpent het volgende bureaublad
Windows-toets + Ctrl + Pijltje linksOpent het vorige bureaublad
Windows-toets + Ctrl + F4Sluit het huidige bureaublad*

* Wanneer u een of meerdere virtuele bureaubladen sluit, dan worden de openstaande programma’s zelf niet gesloten. Windows verplaatst deze programma’s dan naar het eerste onderliggende bureaublad.

De knop Taakweergave is normaliter aanwezig naast de knop om het Startmenu te openen. Als deze knop ontbreekt, klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en dan op Knop Taakweergave weergeven.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →