Multiboot USB-stick maken met Ventoy

Om een bootable USB-stick te maken zijn er verscheidene tools beschikbaar zoals Rufus. Maar hiermee kunt u maar één ISO van een besturingssysteem, antivirustool of andere live-omgeving op een USB-stick te plaatsen. Als u meerdere van dit soort omgevingen gebruikt, heeft u op een gegeven moment een hele collectie USB-sticks. Of u moet steeds de stick formatteren en er een andere ISO op plaatsen.

In dat geval is een Multiboot USB-stick veel handiger. Met de open source tool Ventoy kunt u eenvoudig een Multiboot USB-stick maken. Het fijne van dit programma is dat het simpel werkt. Dus geen complexe scripts of commando’s om de USB-stick te configureren. In dit artikel leggen we uit hoe Ventoy werkt en welke mogelijkheden deze tool verder biedt.

Ventoy installeren op een USB-Stick

Ventoy is te downloaden via Github, voor alle overige informatie kunt u de website zelf raadplegen. Hier treft u onder andere een lijst van alle compatibele ISO’s en een overzicht van plugins en aanpassingen om de USB-stick optimaal te configureren.

Op het moment van schrijven is 1.0.35 de meest recente versie, indien er een update verschijnt hoeft u de USB-stick niet opnieuw aan te maken. U kunt de USB-stick namelijk via de nieuwe versie updaten.

 • Download het Windows-installatiepakket van Ventoy bij Github via de link hierboven.
 • Pak het ZIP-bestand uit en dubbelklik op Ventoy2Disk.exe om de tool te openen.
 • Via het menu > Language kunt u desgewenst de Nederlandse taal instellen.

Via het menu bij Opties kunt u Secure Boot activeren. Schakel deze optie in als u de USB-Stick gebruikt op een UEFI-systeem waarop de beveiligingsfunctie secure boot actief is. Bij Partitietabel is de USB-Stick als legacy-MBR in te stellen of met de GPT-indeling. Bij UEFI-systemen wil een MBR-indeling soms niet goed werken, kies daarom een GPT-indeling. Al werkt de MBR-indeling in de meeste gevallen prima.

 • Selecteer de USB-Stick onder Apparaat (device) en klik op de knop Installeren.
 • U krijgt nu tweemaal de waarschuwing of zeker weet dat u de USB-stick wilt formatteren.
Multiboot USB-stick maken met Ventoy

Ventoy multiboot USB-stick configureren

Nadat Ventoy is geïnstalleerd op de USB-stick ziet u in de verkenner een geheel lege USB-stick. Maar niets is minder waar, Ventoy zelf is namelijk op een verborgen EFI-systeempartitie die geen schrijfletter bevat geïnstalleerd. De partitie die via de verkenner zichtbaar is is namelijk enkel de gegevenspartitie.

Op deze partitie plaats u de ISO-bestanden of andere compatibele image-files (WIM/IMG/VHD en EFI-bestanden). Wanneer u de computer van de USB-stick opstart krijgt u automatisch een bootmenu te zien met de aanwezige ISO-bestanden om vanaf door te starten. Hieronder ziet u daar een voorbeeld van, en de indeling van de USB-stick zoals deze in schijfbeheer van Windows wordt weergegeven.

Ventoy multiboot USB-stick met meerdere ISO-bestanden

Bootmenu van Ventoy aanpassen

Bij het gebruik van een grote USB-stick met veel ISO-bestanden is het handig om één en ander in mappen in te delen. Bijvoorbeeld een map met distributies van Linux, een map met recovery systemen en noem maar op.

 • Om een aangepast menu aan te maken maakt u eerst de map ventoy aan op de USB-stick.
 • Maak in deze map het bestand ventoy.json aan, gebruik hiervoor de onderstaande code.
 • Maak dit bestand bij voorkeur aan via Notepad++ met de karakterset UTF-8 (zonder BOM).

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Via “image” verwijst u direct naar een image (ISO-bestand) op de partitie of een aparte map op de USB-stick. Middels “dir” creëert u een nieuwe sectie in het menu met daarin allerlei andere ISO-bestanden.

Zie het onderstaande voorbeeld en daaronder de screenshot met de mappenstructuur. Op deze manier kunt u de multiboot USB-stick geheel naar wens indelen zodat alles netjes geordend is. Heeft u vragen of loopt u tegen problemen aan? Dan kunt u altijd terecht op ons forum voor advies en/of advies.

{
   "menu_alias": [
     {
       "image": "/Windows_10_Pro.iso",
       "alias": "Windows 10 Pro"
     },
     {
       "image": "/Linux_distros/Linux_Mint_20 _Cinnamon_64bit.iso",
       "alias": "Linux Mint 20 - Cinnamin [64 Bit]"
     },    
     {
       "dir": "/Kaspersky_Rescue_CD.iso",
       "alias": "Kasperksy Rescue CD"
     },
     {
       "dir": "//Recovery_WinPE",
       "alias": "Recovery - WinPE en AV-Toolkits"
     }
   ]
 }
Aangepast bootmenu instellen voor Ventoy

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →