Microsoft stopt tijdelijk met optionele updates

Microsoft heeft aangekondigd dat er vanaf mei aanstaande (tijdelijk) geen optionele updates worden uitgebracht. Dit in verband met de wereldwijde coronacrisis. Beveiligingsupdates die maandelijks op Patch Tuesday verschijnen brengt Microsoft nog wel gewoon uit.

Voorlopig zal KB4541335 voor Windows 10 1909 de laatste cumulatieve update zijn die Microsoft optioneel uitbrengt.

OPtionele update Windows 10 (KB4541335)

Optionele updates verschijnen normaliter in de derde en vierde week van de maand. Deze “C” en “D” updates zullen Windows 10-gebruikers vanaf mei niet meer ontvangen. Dit soort updates zijn doorgaans bugfixes, maar (vaak) nog niet breed getest. Vandaar dat deze optioneel zijn. Deze updates verschijnen uiteindelijk ook in de Patch Tuesday-release van de volgende maand.

Hoe lang de optionele updates door Microsoft on hold zijn gezet is verder niet bekend gemaakt. In het statement laat Microsoft wel weten dat gezien de gezondheidssituatie de focus momenteel licht op het uitbrengen van beveiligingsupdates.

In principe betekent dit dat bugsfixes geen hoge prioriteit meer hebben. Door het stopzetten van de optionele updates kan het dus ook langer duren voordat er updates voor bepaalde bugs verschijnen.

“We have been evaluating the public health situation, and we understand this is impacting our customers. In response to these challenges we are prioritizing our focus on security updates. Starting in May 2020, we are pausing all optional non-security releases (C and D updates) for all supported versions of Windows client and server products (Windows 10, version 1909 down through Windows Server 2008 SP2).”

Microsoft laat verder weten dat als er een kritieke kwetsbaarheid is ontdekt, er ook out-of-band (OOB) beveiligingsupdates zullen verschijnen buitenom de maandelijkse patchronde.

Dit is niet de enige maatregel die Microsoft neemt in tijden van de coronacrisis. Zo is de ondersteuning voor Windows 10 1709 met zes maanden verlengd. Ook ligt de ontwikkeling rondom Microsoft Edge Chromium ligt momenteel nagenoeg stil.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →