Microsoft Edge instellingen aanpassen en handige tips!

Sinds begin 2020 is Microsoft Edge op basis van het open source-project Chromium beschikbaar. Later is de browser ook via Windows Update aan alle gebruikers van Windows 10 aangeboden. Indien dat niet het geval is, dan kunt u het installatiepakket ook via deze pagina downloaden en handmatig installeren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste instellingen en configuratiemogelijkheden in Microsoft Edge.

Microsoft Edge instellingen en experimentele functies

Om het scherm met de instellingen in Microsoft Edge te openen klikt u rechts bovenin op de drie puntjes om het menu te openen. Dit kan ook middels de toetscombinatie ALT + F. Klik in het menu vervolgens op instellingen. Een andere methode is door de regel edge://settings in de adresbalk in te typen.

Alle instellingen zijn overzichtelijk ingedeeld per categorie. Verder is de zoekfunctie erg handig om snel een bepaalde functie op te zoeken. Naast de standaard instellingen kunt u ook experimentele functies in Edge uitproberen. Dit scherm kunt u openen door de regel edge://flags in de adresbalk in te typen.

Waarschuwing: Als u deze functies inschakelt, kunt u browsergegevens kwijtraken of kunnen de beveiliging of privacy in gevaar komen. Ingeschakelde functies worden toegepast op alle gebruikers van deze browser.

Profielen – Accounts, Synchronisatie en Voorkeuren

Bij profiel kunt u uw persoonlijke instellingen aanpassen en beheren. Zo kunt u voor meerdere gebruikers op de computer een eigen profiel in de browser aanmaken. Edge koppelen aan een Microsoft-account kan ook, op de wijze kunt u eenvoudig favorieten en andere gegevens synchroniseren met andere apparaten.

Verder kunt u wachtwoorden, betalingsgegevens, e-mail-adressen en meer opslaan in de browser. Echter kunt u hiervoor beter een wachtwoordbeheerder gebruiken. Indien de browser is gecrasht of niet meer is te openen heeft u immers ook geen toegang meer tot al uw persoonlijke gegevens.

In dit venster kunt u ook gegevens vanuit een andere browser (Firefox, Chrome) importeren. Voor andere browser kunt u via een HTML-bestand favorieten en bladwijzers importeren.

Privacy, zoeken en services

In dit venster kunt kunt u de privacy-instellingen aanpassen. De eerste optie is die u kunt instellen is het voorkomen van tracking. Standaard staat de traceringspreventie ingesteld op gebalanceerd. Dit onderdeel kunt u desgewenst strikter of minder strikt (basis) instellen of geheel uitschakelen – niet aanbevolen.

Verder kunt u de geblokkeerde trackers inzien en wissen. Hier kunt u ook uitzonderingen instellen om de traceerpreventie voor bepaalde sites uit te schakelen. Surft u regelmatig via de InPrivate-modus dan is de traceerpreventie voor deze modus apart op ‘Strikt’ in te stellen.

Privacy zoeken en services in Microsoft Edge
Privacy-instellingen (traceerpreventie) in Microsoft Edge

Beveiliging en services

Bij de beveiligingsinstellingen voor Microsoft Edge is Microsoft Defender Smartscreen het belangrijkste onderdeel die uw computer beschermt tegen schadelijke websites en malafide downloads. Aanvullend is de optie: “Mogelijk ongewenste apps blokkeren” aanwezig. Deze optie bepaalt op basis van reputatie of een App veilig is. De blokkering van mogelijk ongewenste apps is in Windows 10 zelf ook aanwezig.

Microsoft Edge gebruikt standaard de instellingen van uw internetprovider. Wenst u alternatieve DNS-providers te gebruiken kan dit bij dit onderdeel ingesteld worden. Voorgedefinieerd zijn de DNS-servers van OpenDNS, CloudFlare, Quad9, Google en die van CleanBrwosing.

DNS-instellingen kunt u ook direct in Windows zelf configureren, zie dit artikel voor meer informatie.

DNS-instellingen aanpassen in Microsoft Edge

Uiterlijk – de browser aanpassen met thema’s

Zonder extensie (add-on) is Microsoft Edge in een licht of donkere thema weer te geven. Middels de optie systeemstandaard neemt de Edge-browser automatisch de instelling van Windows over.

Verder kunt u de werkbalk van de browser in dit deelvenster aanpassen. Hier is onder ander de knop Start te activeren, via deze knop opent u vanuit het huidige venster snel een nieuw tabblad. De knop start is ook aan een specifieke website te koppelen, bijvoorbeeld uw startpagina of een alternatieve zoekmachine.

Een andere handige functie is het maken van een webopname, zo kunt u eenvoudig een screenshot of een gedeelte van een website opslaan als afbeelding. Standaard staat deze functie uit, maar is in het volgende scherm in te schakelen.

Werkbalk aanpassen in Microsoft Edge

Opstarten en nieuwe tabbladpagina

Bij het onderdeel opstarten kunt u aangeven hoe Edge opgestart dient te worden. Hier kunt u kiezen uit de opties: Een nieuw tabblad, Doorgaan waar u gebleven bent, Een specifieke of meerdere pagina’s.

Een nieuwe tabbladpagina is ook te customizen. De pagina-indeling van een nieuw tabblad is in te stellen op uitgelicht die de laatste (meest) bezochte websites weergeeft. De optie inspirerend voorziet Edge van een mooie achtergrond met informatie over de betreffende locatie en getoonde afbeelding.

De optie informatief toont het laatste nieuws via msn.com, een tegel met de actuele weersverwachting. Via de knop Aanpassen (Mijn Interesses) is deze pagina geheel naar wens in te stellen. Kiest u Aangepast dan kunt is ook een eigen achtergrondafbeelding in te stellen en de weergave aan te passen.

Werkbalk aanpassen in Microsoft Edge

Cookies en site machtigingen en standaardbrowser

Cookies en site machtigingen is de meest geavanceerde categorie van de Microsoft Edge instellingen. In dit gedeelte zijn heel veel specifieke voorkeuren per categorie in te stellen. Deze categorie is te uitgebreid om alle opties apart toe te lichten. Maar neem hier zeker eens een kijkje. Heeft u vragen of wilt u meer info plaats dan een berichtje op ons forum, dan kunnen we u daar verder helpen en (op maat) advies geven.

Via de optie standaardbrowser is Edge als standaard in te stellen, maar dit spreekt voor zich. Maar hier is ook (nog) de comptabiliteit met Internet Explorer in te schakelen. In dit scherm is aan te geven dat sites via Edge mogen openen of dat websites opnieuw worden geladen in de Internet Explorer-modus.

Standaardbrowser en Internet Explorer compabiliteit

Microsoft Edge instellingen opnieuw instellen

Uiteraard kent Microsoft Edge (Chromium) ook problemen. Daar hebben wij al eerder over geschreven om deze op te lossen. Deze artikelen zijn via de onderstaande links te raadplegen.

Indien middels de bovenstaande links uw probleem niet is opgelost, schroom dan niet om hulp te vragen op ons forum. Wij helpen u daar graag verder om het probleem op te lossen.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →