Microsoft-account ontkoppelen in Windows 10

Het gebruik van een Microsoft-account biedt ten opzicht van een lokaal account enkele voordelen. Zo is het aanmelden bij andere internetdiensten van Microsoft eenvoudiger. En het koppelen van een licentie van Windows 10 aan dit account biedt o.a. uitkomst bij activatieproblemen. Ook bij het heractiveren van Windows na een hardware upgrade is een gekoppelde licentie aan een Microsoft-account handig.

Maar vanuit privacyoogpunt is het gebruik van een lokaal account een stuk privacyvriendelijker. Dit kan dan ook een reden zijn om uw Microsoft-account te ontkoppelen. Het is dan echter wel mogelijk om de licentie aan het Microsoft-account gekoppeld te laten om daar bij problemen op terug te kunnen vallen.

Microsoft-account ontkoppelen (lokaal account instellen)

Op de onderstaande wijze kunt u het Microsoft-account verwijderen en een lokaal instellen. Indien u het Microsoft-account inclusief een Hello pincode had ingesteld dient u deze later apart te verwijderen. Dit doet u door eerst met de pincode op het lokale account aan te melden. Via Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties kunt u vervolgens de Windows Hello pincode verwijderen.

  • Open het startmenu en ga naar Instellingen > Accounts > Uw info.
  • Klik op de optie: “In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account”.
  • Klik bij het scherm – overschakelen naar een lokaal account – op volgende.
  • Geef vervolgens het wachtwoord van het gebruikte Microsoft-account op.
  • In het volgende scherm geeft u de gebruikersnaam en wachtwoord voor het lokale account op.
  • Klik hierna op volgende en op Afmelden en voltooien.
Microsoft-account ontkoppelen in Windows 10

Licentie loskoppelen van een Microsoft-Account

Naast het ontkoppelen van het Microsoft-account is ook de licentie van Windows 10 los te koppelen. Dit is vooral aanbevolen als u bijvoorbeeld een computer of laptop verkoopt. Uiteraard is dan ook aan te raden om Windows opnieuw in te stellen zonder behoud van persoonlijke bestanden. Als volgt kunt u de licentie loskoppelen van uw Microsoft-account.

  • Navigeer naar deze pagina op de website van Microsoft.
  • Log hier in met uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw Microsoft-account.
  • Selecteer vervolgens het apparaat dat u wilt verwijderen.
  • Klik hierna op Beheren en kies de optie PC of Laptop verwijderen.
Windows 10 licentie loskoppelen van een Microsoft-Account

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →