Meer privacy in Windows 10 met Avira Privacy Pal

Met de standaardinstellingen is Windows 10 niet heel erg privacyvriendelijk. Microsoft traceert onder andere uw geografische locatie, toont gepersonaliseerde advertenties en biedt apps toegang tot uw e-mail, agenda en accountgegevens. Dit is natuurlijk helemaal niet wenselijk, voor meer privacy in Windows 10 is Avira Privacy Pal een handig hulpmiddel om uw privacyinstellingen te beheren.

Privacy Pal van Avira is gratis te downloaden en optimaliseert naar eigen zeggen meer dan 200 privacy-instellingen in Windows 10. Via het hoofdscherm kunt u via de knop starten het programma laten zoeken naar digitale sporen. Op deze manier kunt u snel de browsercache, geschiedenis, cookies, browsersessies, chatlogboeken en het applicatiegebruik laten opschonen.

Verder is er een bestandsvernietiger aanwezig waarmee u bestanden en mappen permanent kunt verwijderen. Dit onderdeel kent twee niveaus – basis en topgeheim – om gegevens definitief te wissen zonder dat deze nog hersteld kunnen worden.

Avira Privacy Pal - Bescherm uw digitale privacy

Avira Privacy Pal configureren

Standaard staat Privacy Pal ingesteld op het gepersonaliseerde profiel, maar zijn ook nog twee standaard-profielen aanwezig (basis en verbeterd). Maar bij deze kunt u niets aanpassen. Het gepersonaliseerde privacy-profiel is weer onderverdeeld in een eenvoudige- en expertweergave. via de eenvoudige weergave kunt u onder andere het volgende aanpassen.

  • Aangepaste advertenties blokkeren in het startmenu en de Microsoft Store.
  • Het delen van persoonlijke gegevens met Microsoft uitschakelen.
  • Automatisch synchroniseren met services van Microsoft uitschakelen.
  • Het delen van uw geografische locatie uitschakelen.
  • Delen van WiFi-wachtwoorden met contactpersonen uitschakelen.
  • Het opslaan van wachtwoorden uitschakelen.
  • Traceerbeveiliging voor websites en bedrijven inschakelen.
  • De virtuele assistent van Microsoft (Cortana) uitschakelen.
  • Automatische installatie voor aanbevolen apps blokkeren.

Ook is het mogelijk om de toegang van Windows Store-apps tot uw, camera, microfoon, e-mailberichten, agenda, accountgegevens en draadloze netwerkverbindingen te blokkeren.

Nog meer privacy in Windows 10 via de expertweergave

Via de expertweergave biedt Avira Privacy Pal een nog breder scala aan privacyinstellingen en tweaks om zo min mogelijke data en/of persoonlijke gegevens met Microsoft te delen. Gezien de hoeveelheid opties zou dit artikel een heel boekwerk worden als ik alles afzonderlijk toelicht. Voor vragen over niet besproken onderdelen kunt u natuurlijk altijd terecht op ons forum.

De expertweergave is onderverdeeld in vijf categorieën: besturingssysteem, netwerk, gebruikersprivacy, browser en apps. Zoals u ziet verzamelt Microsoft behoorlijk veel gegevens op de achtergrond zonder dat u daar erg in heeft. Zie bijvoorbeeld ook dit artikel op Bleeping Computer.

Avira Privacy Pal Expertweergave

Expertweergave van Avira Privacy Pal

Onder besturingssysteem kunt u het delen of synchroniseren van gegevens met Microsoft tot het minimum beperken. Een geel bolletje achter een optie geeft aan dat het inschakelen kan resulteren in het niet goed werken van bepaalde functies in Windows of apps. Schakel dus niet zomaar alle opties in, en lees ook de toelichting van Avira door met de muisaanwijzer op de betreffende optie te gaan staan.

Het delen van gegevens heeft ook zijn voordelen. Het delen van gegevens over malware en potentiële bedreigingen bijvoorbeeld. Het versturen van gegevensvoorbeelden naar Microsoft draagt immers bij aan het verbeteren en sneller kunnen detecteren van (nieuwe) bedreigingen. In mindere mate geldt dit ook voor het versturen van foutrapporten naar Microsoft.

Het onderdeel netwerk bevat eigenlijk meer beveiligingsinstellingen, zo staat de Remote registry-service standaard al uit. Verder kunt u het automatisch cachen van links naar netwerkmappen uitschakelen. Dit voorkomt dat netwerkshares zonder driveletter via de verkenner te achterhalen zijn.

Gebruik het uitschakelen van de UPNP-service en het beperken van anonieme netwerktoegang alleen als u weet wat u doet. Door deze optie(s) uit te schakelen kan het voorkomen dat apparaten in uw netwerk niet meer (met elkaar) kunnen communiceren. Verder kunt u het delen van WiFi-wachtwoorden uitschakelen en advertenties via Bluetooth blokkeren.

Gebruikersprivacy, browser en apps

Via deze drie tabbladen kunt u ontzettend veel gebruikersgerelateerde instellingen aanpassen om uw privacy in Windows 10 en op het internet te optimaliseren. Doordat dit programma zo uitgebreid is is het geven van een standaardadvies qua instellingen nagenoeg niet te doen. Ook is het natuurlijk een persoonlijke voorkeur welke opties u wel- of niet aanpast. Bij alle instellingen geeft Avira een duidelijke toelichting, dus zelfs voor de beginnende computergebruiker is de expertweergave prima te configureren.

Via zowel de eenvoudige- als expertweergave kunt u via wijzigingen naar snel van privacyniveau wisselen en gemaakte wijzigingen ongedaan maken. En het oorspronkelijke Windows-privacyniveau terugzetten. Bij sommige instellingen is het nodig om de computer te herstarten voordat gemaakte wijzigingen actief zullen zijn.

Conclusie

Om de privacyinstellingen van Windows 10 te optimaliseren is Avira Privacy Pal een uitermate handig hulpmiddel. Alle opties die dit programma biedt, handmatig in Windows 10 zelf configureren is natuurlijk niet te doen. Zelfs de doorgewinterde computergebruiker zou daar een dagtaak aan hebben.

Avira heeft als antivirusfabrikant meerdere handige tools, jammer genoeg zijn deze wel altijd gekoppeld aan Avira Connect. Dit onderdeel maakt onder andere reclame voor betaalde producten en diensten. Maar dit is niet heel storend, zeker niet als u meerdere gratis programma’s van Avira gebruikt. Bij gratis software moet je reclame immers ook een beetje voor lief nemen.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →