Let op: uw DigiD verloopt binnenkort! Valse e-mail of niet?

Mocht u een e-mail ontvangen dat uw DigiD over 30 dagen verloopt is het niet vreemd als u twijfelt of dit wel betrouwbaar is. Online oplichters versturen al jaren valse e-mailberichten – phishing – uit naam van de Rijksoverheid en/of andere publieke dienstverleners. Onlangs ontving ik van de DigiD Helpdesk een mail met de melding: “Uw DigiD verloopt binnenkort”. Omdat ik deze 3 jaar niet meer had gebruikt.

Dat een DigiD account kon verlopen was mij niet bekend. Daarom dacht ik direct aan DigiD-fraude, maar bleek niet het geval te zijn. In de eerste plaats bevat het e-mailbericht geen malafide link(s). Onderaan het bericht valt dan ook te lezen dat DigiD nooit berichten met links stuurt.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Een reactie op dit bericht wordt niet gelezen of beantwoord. DigiD stuurt nooit een link naar de website. Ontvangt u toch een e-mail van DigiD met daarin een link, dan is dit een valse e-mail. Deze is verstuurd door iemand die zich voordoet als DigiD met als doel uw gegevens te achterhalen. Ga altijd zelf naar de website van DigiD via uw browser.

Let op: uw DigiD verloopt binnenkort
Voorbeeld van het e-mailbericht van de DigiD Helpdesk

Let op: uw DigiD verloopt binnenkort!

Geachte heer/mevrouw,

Over 30 dagen verloopt uw DigiD omdat u deze 3 jaar niet heeft gebruikt. Log daarom nu in bij Mijn DigiD via de website van DigiD. Daarna is uw DigiD weer 3 jaar geldig.

Heeft u in de afgelopen 3 jaar wel ingelogd met DigiD? Het kan zijn dat dit e-mailadres ook gebruikt wordt voor de DigiD van bijvoorbeeld een familielid. Wij adviseren u dit na te gaan. U hoeft geen contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

DigiD Helpdesk

Bereikbaar op werkdagen van 8:00 – 22:00 uur (Nederlandse tijd)
T 088 123 65 55

DigiD verlengen en geldigheid controleren

Om te controleren of uw DigiD daadwerkelijk verloopt logt u bij Mijn DigiD in met uw gebruikersnaam en wachtwoord, de DigiD app of uw identiteitskaart (mits geactiveerd). Op deze manier verlengt u direct uw DigiD, geheel onderaan de pagina kunt u dit controleren. Hier staat dan de datum tot wanneer uw DigiD weer geldig is. Na iedere inlogsessie is uw account weer drie jaar geldig.

Heeft u vragen dan kunt u deze altijd op ons forum stellen in het onderdeel Beveiliging & Privacy.

DigiD geldigheid controleren
Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →