Let op: uw DigiD verloopt binnenkort! Valse e-mail of niet?

Mocht u een e-mail ontvangen dat uw DigiD over 30 dagen verloopt is het niet vreemd als u twijfelt of dit wel betrouwbaar is. Online oplichters versturen al jaren valse e-mailberichten – phishing – uit naam van de Rijksoverheid en/of andere publieke dienstverleners. Onlangs ontving ik van de DigiD Helpdesk een mail met de melding: “Uw DigiD verloopt binnenkort”. Omdat ik deze 3 jaar niet meer had gebruikt.

Dat een DigiD account kon verlopen was mij niet bekend. Daarom dacht ik direct aan DigiD-fraude, maar bleek niet het geval te zijn. In de eerste plaats bevat het e-mailbericht geen malafide link(s). Onderaan het bericht valt dan ook te lezen dat DigiD nooit berichten met links stuurt.

Let op! Indien u een andere e-mail heeft ontvangen dan het onderstaande voorbeeld. Of een e-mail die een hyperlink bevat en niet als afzender noreply@digid.nl heeft betreft het een valse e-mail.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Een reactie op dit bericht wordt niet gelezen of beantwoord. DigiD stuurt nooit een link naar de website. Ontvangt u toch een e-mail van DigiD met daarin een link, dan is dit een valse e-mail. Deze is verstuurd door iemand die zich voordoet als DigiD met als doel uw gegevens te achterhalen. Ga altijd zelf naar de website van DigiD via uw browser.

Let op: uw DigiD verloopt binnenkort
Voorbeeld van het e-mailbericht van de DigiD Helpdesk

Let op: uw DigiD verloopt binnenkort!

Geachte heer/mevrouw,

Over 30 dagen verloopt uw DigiD omdat u deze 3 jaar niet heeft gebruikt. Log daarom nu in bij Mijn DigiD via de website van DigiD. Daarna is uw DigiD weer 3 jaar geldig.

Heeft u in de afgelopen 3 jaar wel ingelogd met DigiD? Het kan zijn dat dit e-mailadres ook gebruikt wordt voor de DigiD van bijvoorbeeld een familielid. Wij adviseren u dit na te gaan. U hoeft geen contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

DigiD Helpdesk

Bereikbaar op werkdagen van 8:00 – 22:00 uur (Nederlandse tijd)
T 088 123 65 55

DigiD verlengen en geldigheid controleren

Om te controleren of uw DigiD daadwerkelijk verloopt logt u bij Mijn DigiD in met uw gebruikersnaam en wachtwoord, de DigiD app of uw identiteitskaart (mits geactiveerd). Op deze manier verlengt u direct uw DigiD, geheel onderaan de pagina kunt u dit controleren. Hier staat dan de datum tot wanneer uw DigiD weer geldig is. Na iedere inlogsessie is uw account weer drie jaar geldig.

Heeft u vragen dan kunt u deze altijd op ons forum stellen in het onderdeel Beveiliging & Privacy.

DigiD geldigheid controleren

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →