LAN-verbinding heeft geen geldige IP-configuratie

De foutmelding LAN-verbinding heeft geen geldige IP-configuratie is een veelvoorkomend probleem en vaak veroorzaakt door een conflict met ander apparaat dat hetzelfde IP-adres gebruikt. Maar ook een probleem met de netwerkadapter of de modem / router kan de oorzaak zijn. In sommige gevallen kan bijvoorbeeld de WiFi verbinding nog wel werken maar de LAN-verbinding bijvoorbeeld weer niet!

Controleer als eerste of alle kabels (nog) goed zijn aangesloten. Een UTP-kabel waarvan het lipje op de connector is afgebroken of lam is kan bijvoorbeeld al snel uit de netwerkadapter komen bij het rommelen aan kabels. Als u gebruik maakt van powerline-adapters controleer dan ook of deze nog wel een netwerk-signaal doorvoeren. Controleer eveneens of er aan de LAN-verbinding een IP-adres is toegewezen. Dit kan eenvoudig via de commandprompt van Windows.

Voor hulp bij dit probleem (of andere netwerkproblemen) kunt u ook terecht op ons forum!
Raadpleeg daarvoor: deze handleiding voor verdere instructies.

Informatie Voor hulp bij dit (of een vergelijkbaar probleem) kunt u ook terecht op ons forum.

Controleren of er een IP-adres is toegewezen

  • Open het startmenu en typ hier CMD en open de opdrachtprompt.
  • Geef vervolgens het commando: ipconfig /all op gevolg door enter.
  • Om een nieuw IP-adres toe te wijzen typt u het commando ipconfig /release in + enter.
  • Hierna kunt u met het commando ipconfig /renew een nieuw IP-adres laten toewijzen.
IPconfig Windows 10

Netwerkverbindingen controleren

Om uw netwerkverbinding te controleren opent u het startmenu en klikt u op het tandwieltje om de instellingen van Windows te openen. Klik vervolgens op Netwerk en Internet. In dit venster kunt u de status van de verbinding controleren en de netwerk-adapteropties wijzigen. Vanuit dit scherm kunt u ook uw netwerk opnieuw instellen. Hiermee zullen alle aangepaste instellingen ongedaan worden gemaakt.

Deze functie in Windows zal alle netwerkadapters verwijderen en vervolgens opnieuw installeren. Ook de instellingen in afzonderlijke netwerkonderdelen zullen gereset / hersteld worden. Als u gebruik maakt van VPN-software zal u deze wellicht opnieuw moeten installeren na het opnieuw instellen van uw netwerk.

Netwerk opnieuw instellen

NetAdapter Repair All In One

Een handig programma om zelf netwerkproblemen op te lossen is NetAdapter Repair All In One dat via Bleeping Computer is te downloaden. Met dit programma kunt u eenvoudig problemen met netwerk- en internetverbindingen oplossen door repair-functies te selecteren.

Voer dit programma altijd als administrator uit. Deze tool is portable te gebruiken, dus zonder installatie. Klik met de rechtermuisknop op dit programma en kies voor als administrator uitvoeren. Als u dit programma gebruikt, maak dan eerst even een herstelpunt aan, mocht er iets misgaan kunt u altijd weer het systeem herstellen middels een systeemherstelpunt in Windows.

NetAdapter Repair All In One

WiFi heeft geen geldige IP-configuratie

Voor de melding “WiFi heeft geen geldige IP-configuratie” geldt in principe dezelfde werkwijze als bij een LAN-verbinding met problemen. Echter is het bij problemen met de WiFi-verbinding het handigst om de computer of laptop eerst eens met een UTP-kabel aan te sluiten. Als er dan wel verbinding met internet is en er een IP-adres wordt toegewezen, dan werkt ogenschijnlijk uw draadloze netwerk niet goed.

Controleer zeker ook de connectie van WiFi-powerline adapters als deze in gebruik zijn. Haal deze eens 30 seconden uit het stopcontact en wacht even af of daarna weer verbinding met het internet gemaakt kan worden. Als dit niet werkt reset dan eens de modem en/of router.

Modem / Router resetten

Haal de stekker van het modem en/of de router voor c.a. 30 seconden uit het stopcontact. Dit is de meest makkelijke manier om de internetverbinding te resetten zonder de fabrieksinstellingen van de router terug te zetten. Wanneer u de reset-knop achterop het modem of de router gebruikt zal deze (afhankelijk van het type) opnieuw ingesteld worden. Dit betekent dat u uw draadloze netwerk, maar ook het modem of router opnieuw zal moeten instellen en beveiligen.

Probleem niet opgelost?

Als het probleem met de tips in dit artikel niet is opgelost! Schroom dan niet om hulp te vragen op ons forum. Wij helpen u graag verder, volg deze instructies waarna wij middels de analyse van MiniToolBox u verder van dienst kunnen zijn.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →