Voor thuisgebruik lanceerde het Russische antivirusbedrijf in 2017 Kaspersky Free. Sinds 2019 is deze gratis virusscanner beschikbaar onder de naam Kasperksy Security Cloud Free. In grote lijnen is dit pakket een uitgeklede variant van de (betaalde) personal of family versie. Dit betekent dat bepaalde onderdelen beperkt of niet beschikbaar zijn. Al doet dat in de basis niets af aan de bescherming tegen malware.
In deze review leest u op welke punten Kaspersky Security Cloud Free verschilt van de betaalde personal en family versie. En welke (belangrijke) functies, beschermingsmethoden dit pakket aan boord en hoe u ontbrekende functies kunt aanvullen met alternatieve beveiligingssoftware.
In Nederland is Kasperksy eerder in opspraak geraakt i.v.m. “spionage”. Als reactie hierop is de overheid gestopt met het gebruik van deze beveiligingssoftware. Kaspersky zelf heeft daarom besloten om de belangrijkste activiteiten niet meer vanuit Rusland maar vanuit Zwitserland te regelen. Meer informatie over dit statement leest u in dit artikel bij de NOS.
Voordelen | Nadelen |
Minimale systeemimpact | Beperkte (geen officiële) ondersteuning |
Uitstekende bescherming | |
Kaspersky Security Cloud Free, Personal en Family
De gratis versie van Kaspersky is alleen geschikt voor niet-commercieel thuisgebruik. Bij deze versie krijgt u verder geen officiële ondersteuning vanuit Kaspersky. Zoals in de inleiding al aangegeven is de gratis een uitgeklede versie. Dit betekent dat extra onderdelen beperkt of niet beschikbaar zijn.
De Password Manager is bijvoorbeeld beperkt tot het opslaan van 15 gebruikersaccounts. Maar dit geeft u wel de mogelijkheid om belangrijke en/of veelgebruikte accounts te beheren in de gratis versie. De VPN-dienst is gelimiteerd tot een dataverbruik van 300 MB per dag. Heeft u hier geen interesse in dan kunt u Kasperky VPN afzonderlijk van de virusscanner verwijderen via de softwarelijst in Windows.
Verder is de extra beveiliging met betrekking tot veilig bankieren, privacy, wifi-controle en de PC Cleaner alleen beschikbaar in de betaalde versies. Als alternatief voor de bescherming bij internetbankieren is de gratis versie van HitmanPro.Alert een goede aanvulling.
Op deze pagina kunt de virusscanner downloaden. Hier treft u verder enige informatie en een volledige vergelijking met de betaalde beveiligingspakketten van Kaspersky. Om gebruik te kunnen maken van de beveiligingssoftware van Kasperky dient u een account te registeren, dat kan via deze link. Maar dit kan ook na de installatie.
Installatie en controle op incompatibele software
Als u het installatiepakket heeft gedownload is de installatie verder een fluitje van een cent. Als eerste dient u de gebruikersovereenkomst te accepteren. Vervolgens krijgt u de vraag om de verklaring voor het Kaspersky Security Network en gegevensverwerking voor marketingdoeleinden te accepteren. Beide kunt u weigeren indien gewenst.
Zodra de installatie is gestart zal er een controle op incompatibele software uitgevoerd worden. Indien u bijvoorbeeld Malwarebytes gebruikt zal de volgende melding verschijnen. In combinatie met de betaalde versie kan Kaspersky namelijk conflicten, deze controle ziet namelijk niet of u de betaalde of gratis versie van Malwarebytes gebruikt.
Indien het de gratis versie betreft kunt u ook het vinkje weghalen en vervolgens direct doorgaan met de installatie. Als de installatie gereed is krijgt u de vraag om verbinding te maken met My Kaspersky, geef hier uw e-mailadres van uw account op of registreer via deze link een nieuw account bij Kaspersky.
Bescherming, Instellingen en Scanmethoden
De gebruikersinterface en het scherm met instellingen is overzichtelijk van opzet. Maar tegelijkertijd ook zeer uitgebreid, daarom bespreken we in deze review alleen de belangrijkste functies en instellingen.
De essentiële bescherming bestaat uit een standaard antivirus-module voor bestanden. Aanvullend is er een module die het internetverkeer, maar ook in- en uitgaande e-mailberichten scant. De Network Attack Blocker biedt bescherming tegen gevaarlijke netwerkactiviteit en aanvallen van buitenaf.
De Systeembewaking (Exploit-preventie) biedt bescherming tegen ransomware en cryptolockers. De zelfbescherming zorgt ervoor dat malware Kaspersky (of onderdelen) niet kan uitschakelen. Voor Mozilla Firefox en Thunderbird is er een optie om beveiligd verkeer te scannen. Ook is er ondersteuning voor DNS over HTTPS (DoH). Ook is het mogelijk om bepaalde netwerkpoorten extra te laten bewaken.
Scannen met Kasperksy Security Cloud Free
Om uw computer te scannen zijn de volgende zes opties beschikbaar in de gratis versie.
- Snelle scan (controleert alle locaties waar malware zich doorgaans nestelt)
- Volledige scan (controleert de volledige computer)
- Selectieve scan (hiermee kunt u zelf aangeven welke locatie u wilt scannen)
- Scan van verwisselbare schijven (hiermee kunt u externe schijven en USB-sticks scannen)
- Scannen vanuit het contextmenu (Hiermee kunt u bestanden via de rechtermuisknop scannen)
- Achtergrondscan (Scant automatisch het geheugen, de systeempartitie en opstartobjecten)
Als er bij een snelle scan schadelijke software (malware) is gevonden is het advies om daarna een volledige scan uit te voeren. De eerste keer kan een volledige scan veel tijd in beslag nemen, ook zal dit de computer mogelijk ietwat vertragen.
Privacybescherming en controle op onveilige instellingen
De privacybescherming is maar deels actief, alleen de accountcontrole is beschikbaar die controleert of er gegevens zijn gelekt. De webcambescherming en private browsing zijn beide gedeactiveerd.
Via het hoofdvenster en de optie meer tools kunt u uw computer controleren op onveilige instellingen. Dit kan gaan om PUA’s (Potentieel Ongewenste Aanpassingen). Zo adviseert Kaspersky na de eerste controle om de (standaard) instelling verborgen extensies te herstellen.
Via tools kunt u ook een Kasperksy Rescue Disk aanmaken. Hiermee kunt u bij een hardnekkige malware infectie de computer buiten Windows om scannen. Ook is er een bestandsversnipperaar beschikbaar om bestanden definitief te verwijderen. Verder is er ook een schermtoetsenbord, opruimprogramma voor tijdelijke bestanden en een activiteitenwisser aanwezig.
Conclusie
Als gratis virusscanner is Kaspersky Security Cloud Free een uitgebreid beveiligingspakket met goede testresultaten. De Consumentenbond heeft als oordeel “Goede gratis antivirus”, en bij AV Comparatives en AV-Test komt dit pakket ook goed uit de testen.
Als gratis virusscanner is dit pakket een zeer goed alternatief voor Windows Defender. Het biedt toch net iets meer opties qua bescherming en configuratie. Ook is het fijn dat reclame en nieuws vanuit Kaspersky eenvoudig is uit te schakelen om pop-ups en meldingen tot het minimum kunt beperken.
Indien u (nog) vragen heeft over de gratis virusscanner van Kaspersky, dan kunt u deze altijd op ons forum stellen. Wij helpen u daar graag verder met advies en/of tips.