Je hebt een codec nodig om deze video af te spelen?

Via de e-mail ontvingen wij de vraag waarom bij sommige films de melding: “Je hebt een codec nodig om deze video af te spelen” verschijnt? Met vervolgens de melding: dat het afspelen niet mogelijk is, en dat het item is gecodeerd in een indeling die niet wordt ondersteund, (0xc00d5212). Dit inclusief een verwijzing naar de de Microsoft Store om een uitbreiding voor HEVC-video te downloaden tegen betaling.

Nu is een bedrag van € 0,99 eurocent natuurlijk niet duur. Maar er zijn ook gratis codec-packs om van deze melding verlost raken in de app Films en TV in Windows 10. In dit artikel omschrijven we twee opties, een codec-pack installeren, en een alternatieve Media Player installeren met meer mogelijkheden.

Afspelen niet mogelijk - 0xc00d5212
Met codecs kunnen verschillende bestanden worden gelezen en afgespeeld in de app. Download deze code in de Microsoft Store.

Afspelen niet mogelijk (0xc00d5212)

De app Films en TV in Windows 10 ondersteunt – standaard – niet alle videoformaten. Bij missende codecs linkt de app naar de Microsoft Store om die codec aan te kopen. Voor een klein bedrag weliswaar, maar er zijn ook gratis alternatieven. De K-Lite Codec Pack is daar één van, die in vier versies te downloaden is.

De Basic- of Standard-versie is al voldoende om te gebruiken. De standaard versie bevat een klassieke versie van Media Player en MediaInfo Lite om gegevens over media-bestanden op te vragen. In de Basis-versie ontbreken deze.

  • De K-Lite Codec Pack is via deze link te downloaden.
  • Installeer het pakket en herstart hierna de computer.

Installeer een alternatieve Media Player (VLC)

In plaats van het installeren van een codec-pack kunt u er ook voor kiezen om een andere Media Player te installeren. VLC Media Player van VideoLan is een populair alternatief. Dit pakket ondersteunt standaard: MPEG-2, MPEG-4, H.264, MKV, WebM, en vele andere video- en audioformaten.

VLC Media Player is qua overige mogelijkheden dan ook een geweldig alternatief voor de app Films en TV in Windows 10. Uiteraard is dit ook een gratis programma en geheel compatibel met Windows 10.

  • VLC Media Player is via deze link te downloaden.
  • Installeer het programma en herstart de computer.

Stel VLC Media Player als standaard app in

  • Open het startmenu en ga naar instellingen (tandwieltje).
  • Klik in dit venster op Apps en links in het menu op Standaard-apps.
  • Scroll naar Videospeler en selecteer hier de VLC Media Player.
VLC Media Player als alternatief voor de Films en TV app in Windows 10

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →