Internet Explorer 11 verwijderen in Windows 10

Microsoft is al geruime tijd gestopt met het ondersteunen van Internet Explorer, er verschijnen dus ook geen updates meer. Het is dus zeer onverstandig om deze browser nog te gebruiken. Microsoft geeft dit zelf ook aan, al is in menig installatie van Windows 10 deze browser nog aanwezig. Mocht dit zo zijn dan kunt u via deze how-to Internet Explorer 11 verwijderen, inclusief restanten.

Maar wellicht wilt u eerst nog het één en ander veilig stellen, zoals opgeslagen wachtwoorden, favorieten en/of bladwijzers. Om uw wachtwoorden in Internet Explorer in te zien gaat u in de menubalk naar Extra > Internetopties. Open nu het tabblad inhoud en klik bij automatisch aanvullen op Instellingen. Klik hierna op de knop Wachtwoordbeheer.

Vervolgens kunt u via referentiebeheer uw opgeslagen wachtwoorden inzien. Klik hiervoor op weergeven achter wachtwoord. Er zal nu gevraagd worden om het wachtwoord van Windows op te geven. Zo kunt u alle opgeslagen inloggegevens inzien en ergens noteren.

Webreferenties Internet Explorer Exporteren

Favorieten exporteren

Opgeslagen favorieten kunt u via Bestand > Importeren en exporteren wegschrijven naar een HTML-bestand. Kies hier voor naar een bestand exporteren en klik op volgende. Plaats een vinkje bij Favorieten en klik tweemaal op volgende. Selecteer nu de gewenste locatie waar u dit bestand wilt opslaan en klik op exporteren en voltooien.

Favorieten exporteren Internet Explorer

Tijdelijke internetbestanden verwijderen

Om alle gegevens die Internet Explorer in de loop der tijd heeft opgeslagen te verwijderen kunt gebruik maken van CCleaner. Zo voorkomt u er na het verwijderen van Internet Explorer nog allerlei restanten achterblijven zoals tijdelijke internetbestanden, uw browsergeschiedenis en cookies.

Schakel bij aangepast opschonen alle selectievakjes in onder Internet Explorer. Klik vervolgens op OK, bij de waarschuwing omtrent het verwijderen van alle opgeslagen wachtwoorden. Klik op analyseren voor een overzicht van de items die verwijderd zullen worden, en vervolgens op CCleaner uitvoeren.

Tijdelijke internetbestanden verwijderen met CCleaner

Internet Explorer 11 verwijderen

Nu Windows al aardig opgeschoond is het tijd om Internet Explorer 11 te verwijderen, in Windows 10 kan dat op meerdere manieren. We zullen deze methoden één voor één toelichten. De gemakkelijkste manier is via Start > Instellingen > Apps > Optionele onderdelen. Klik hier op Internet Explorer en vervolgens op verwijderen. Herstart nu handmatig de computer om het verwijderen te voltooien.

Internet Explorer 11 verwijderen via apps en onderdelen

Een andere methode om Internet Explorer te verwijderen is via het configuratiescherm. Open menu start en typ hier configuratiescherm of control in. Klik nu onder programma’s op een programma verwijderen en klik op Windows onderdelen in- of uitschakelen. Haal hier het vinkje weg bij Internet Explorer 11 en klik op OK, er verschijnt nu een waarschuwing, bevestig deze door op Ja te klikken.

Windows zal nu Internet Explorer direct deïnstalleren, als dit gereed is klikt u op nu opnieuw opstarten om het verwijderen te voltooien.

Windows onderdelen in- of uitschakelen

Internet Explorer verwijderen via PowerShell

Als het verwijderen via de bovenstaande twee mogelijkheden niet lukt kunt u Internet Explorer 11 ook verwijderen via PowerShell. Open het menu start en typ: PowerShell, en open deze als administrator. Geef achter PS C:\Windows\System32 > de onderstaande commandoregel op.

Disable-WindowsOptionalFeature -FeatureName Internet-Explorer-Optional-amd64 –Online

Druk na het opgeven van de commandoregel op enter. Er verschijnt nu een voortgangsbalk als dit gereed is drukt u op de toets Y (Yes) om het verwijderen te bevestigen. Hierna zal de computer automatisch herstart worden.

Disable Internet Explorer PowerShell

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →