Hoe werkt WiFi 6 en wat zijn de voordelen?

WiFi 6 (802.11ax) is een nieuwe standaard die in 2019 is geïntroduceerd. Ten opzichte van de vierde generatie (802.11n) en de vijfde generatie (802.11ac) bevat WiFi 6 een aantal verbetering op technisch vlak. Zo is de dekking beter, is het draadloze netwerk minder storingsgevoelig en zijn er hogere snelheden te behalen. Maar hoe werkt WiFi 6 nu precies en wat zijn de voordelen? In dit artikel leggen we dat uit.

Het is wetenswaardig om te vermelden dat de Wi-Fi Alliance heeft besloten om de naamgeving simpeler te maken. In plaats van het technische versie nummer zullen de verschillende standaarden in de toekomst met een niveaunummer aangeduid worden.

Om gebruikers te helpen bij het identificeren van apparaten die de nieuwste Wi-Fi-ervaring bieden, heeft Wi-Fi Alliance vereenvoudigde generatienamen geïntroduceerd die kunnen voorkomen in apparaatnamen en productbeschrijvingen.

  • WiFi 4 – 802.11n (in 2009 geïntroduceerd)
  • WiFi 5 – 802.11ac (in 2014 geïntroduceerd)
  • WiFi 6 – 802.11ax (2019, WiFi 6E in 2020)

Maar hoe werkt WiFi 6 nu precies?

Als eerste maakt WiFi 6 gebruik van een andere manier om gegevens te versturen. WiFi 5 (802.11ac) kan slechts met één apparaat op een netwerkkanaal communiceren. Voor de beschikbare bandbreedte is dat niet heel efficiënt.

Middels de OFDMA-technologie waar WiFi 6 gebruik van maakt zal elk kanaal in kleine subkanalen verdeelt worden. Deze technologie maakt het mogelijk om signalen van meerdere apparaten te bundelen en gelijktijdig te verzenden. Dit zorgt voor een lagere latentie en een efficiëntere WiFi-verbinding.

Daarnaast zorgt de 1024-QAM-modulatietechniek voor hogere snelheden. Hiermee zijn in theorie snelheden tot 11 Gbps te halen. Dit komt onder meer doordat deze technologie 25% meer informatie kan verpakken in het het signaal. Dit zou zelfs het streamen van 8K-video mogelijke moeten maken.

Om terug te komen op OFDMA-technologie zorgt dit ook voor een groter WiFi bereik en een betere dekking van het WiFi-signaal. Met andere woorden een snellere en betrouwbaardere WiFi-verbinding. Dit omdat de subkanalen efficiënter gebruik maken van de beschikbare bandbreedte.

Zijn oudere apparaten compatibel?

Ja, WiFi 6 is backwards compatibel, echter zullen oudere apparaten niet profiteren van bijvoorbeeld de hogere snelheden of het verbeterde bereik. Wel kan WiFi 6 bij oudere apparaten voor minder vertraging zorgen en meer stabiliteit. Een lage frequentie komt namelijk beter door muren en plafonds.

WiFi 6 werkt via de 2,4 GHz en 5 GHz frequentie, in de toekomst zal WiFi 6E daar de 6 GHz-frequentie aan toevoegen. Dit betekent dat zowel de router als WiFi-cliënt compatibel moeten zijn met deze nieuwe standaard. Meer informatie over de 6E generatie leest u onder ander bij Techzine.

Nieuwe generatie WiFi

Avatar

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →