Hoe maak je een goede back-up van het Windows register

Met de ingebouwde registereditor (Regedit.exe) is het mogelijk om een back-up van het Windows register of bepaalde sub-sleutels te maken. Echter heeft deze methode een groot nadeel, want dit is geen volledige back-up. Dit omdat bepaalde hive’s van het register niet continu in regedit en het geheugen zijn geladen.

Twee belangrijke onderdelen van het register die niet continu zijn geladen, zijn de COMPONENTS hive en de DRIVERS hive. Pas bij het uitvoeren van Windows Update of het installeren van drivers zal Windows de benodigde hive’s in het register laden. Voor een goede back-up is het dus van belang dat dergelijke hive’s ook aanwezig zijn. In dit artikel beschrijven we onder andere twee gratis tool waarmee dat kan.

AceLogix RegBak

RegBak van AceLogix is wellicht niet de meest bekende tool, echter is het wel een aanrader om back-ups van het register mee te maken. AceLogix RegBak is via deze link te downloaden. Eenmaal geïnstalleerd is het programma eenvoudig in gebruik, maar alleen in de Engelse taal beschikbaar.

Zodra RegBak is gestart kunt u via Options enkele instellingen aanpassingen. Denk aan de locatie voor het maken van de back-ups, de datum en tijdsnotatie en de bewaartermijn van de gemaakte back-ups.

 • Om een nieuwe back-up van het register te maken klikt u simpelweg op New Backup.
 • Pas indien nodig de locatie voor de back-up aan geef een omschrijving voor de back-up op.
 • Klik vervolgens op Click here to view details of the hives in the back-up.
 • Plaats nu een vinkje bij de optie: Select hives not loaded by Windows en klik op OK.
 • Klik hierna op start om een complete back-up inclusief niet geladen hives te maken.
Back-up van het register maken met RegBak

Tweaking.com – Registry Backup

Registry Backup van Tweaking.com is als portable en installeerbare versie te downloaden. Qua functies en mogelijkheden is Registry Backup een stuk uitgebreider, dan de voorgaande tool. Zo is het mogelijk om via een taak een automatische back-up te plannen. Standaard wordt er dan bij iedere aanmelding bij Windows automatisch een nieuwe back-up gemaakt. Via de geavanceerde opties kunt u tevens aangeven dat er per dag maar één automatische back-up gemaakt dient te worden.

Verder is het mogelijk om de standaardlocatie voor de back-ups aan te passen, en de bewaartermijn voor de back-ups in te stellen. Zoals direct is het hoofdscherm te zien is zijn alle componenten van het register standaard geselecteerd. Ook de hives die niet standaard door Windows zijn geladen.

 • Pas eventueel de componenten van het register in het hoofdscherm aan die u wilt back-uppen.
 • Vervang de standaard naam “Manual back-up” door een passendere naam met b.v. de datum.
 • Om een nieuwe back-up te maken klikt u eenvoudig weg op Backup Now.
 • De gemaakt back-up is standaard terug te vinden op de systeemschijf: C:\RegBackup.
Tweaking.com Registry Backup

Back-up maken van het Windows register via Regedit.exe

Zoals in de inleiding al is aangegeven bevatten gemaakte back-ups met Regedit.exe niet de hives die door Windows niet zijn geladen. Dit zijn met name de COMPONENTS en DRIVERS hive. Echter is het mogelijk om deze hive handmatig in het register te laden om daarna een volledige back-up aan te maken.

Let op! De hives die niet standaard zijn geladen bevatten cruciale data, wanneer dergelijke hives corrupt raken kan dit voor allerlei problemen zorgen. Vandaar ook de noodzaak om een back-up hiervan te maken.

Om de COMPONENTS en DRIVERS hive in het register te laden gebruikt u de volgende commando’s.

 • Open het startmenu en typ CMD en klik op Als administrator uitvoeren.
 • Kopieer en plak nu de volgende commando’s in de opdrachtprompt en druk op enter.
reg load HKLM\COMPONENTS C:\Windows\System32\Config\COMPONENTS
reg load HKLM\DRIVERS C:\Windows\System32\Config\DRIVERS
 • Open het startmenu en typ hier het commando regedit en druk op enter.
 • Klik in het scherm van gebruikersaccountbeheer op ja om het register te openen.
 • Maak nu als eerste een back-up, zie de onderstaande video hoe u dat doet.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →