Hoe maak ik een opstartbare USB-stick met Rufus?

Om eenvoudig een opstartbare USB-stick te maken is Rufus een zeer handig programma. Of het nu gaat om een ISO van Windows naar een USB-stick weg te schrijven of een ISO van een Boot-CD, herstelschijf of wat dan ook. Met dit tooltje is dat binnen een paar muisklikken te doen. In dit artikel beschrijven we stapsgewijs hoe Rufus werkt en waar u op moet letten qua instellingen.

Rufus is een afkorting van (Reliable USB Formatting Utility with Source), het is dus niet zomaar een naam die willekeurig is gekozen. Dit programma is ontwikkeld als – open source – alternatief voor de “HP USB Disk Storage Format Tool for Windows”. Ook deze tool is handig maar biedt wel minder opties.

Middels Rufus is het namelijk ook mogelijk om Windows 10 ISO-bestanden te downloaden en direct op een USB-stick te plaatsen. Zie daarvoor ook dit artikel op onze website.

Middels de image-optie is het ook mogelijk om zowel een USB-stick te maken om Windows te installeren, maar ook om een Windows To Go USB stick aan te maken. Hiermee kunt u Windows vanaf een USB-stick uitvoeren op een computer.

ISO-bestanden op een USB-stick plaatsen met Rufus

Rufus downloaden en gebruiken

Dit programma is als installatiebestand of portable versie via deze link te downloaden. Andere en oudere versies zijn op deze pagina te vinden. Hie staan onder andere de bèta, ARM, ARM64 en de app store versie van dit programma.

Alle opties van Rufus zijn in één venster samengevat in drie onderdelen. Eigenschappen van drive, opties voor formatteren en onderaan het gedeelte status waar u de voortgang van dit programma kan volgen.

  • Start Rufus en selecteer de USB-stick als er meerdere aangesloten zijn.
  • Klik op de knop selecteren om het ISO-bestand te laden.

Bij het onderdeel partitie-indeling kunt u kiezen voor de MBR of GPT modus. In het kort zit het verschil in de indeling, MBR (Master Boot Record) wordt gebruikt bij systemen met een klassieke BIOS. GPT (GUID Partition Tabel) is geschikt voor systemen met EFI/UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).

Vervolgens kunt u het gewenste bestandssysteem (FAT32 of NTFS) kiezen. FAT32 heeft als beperking dat het geen bestanden groter dan 4GB kan opslaan. Met een NTFS-bestandssysteem is dat wel mogelijk.

Als dit allemaal is ingesteld klikt u op de knop Starten om de bootable USB-stick aan te maken.

Opstartbare USB-stick maken met Rufus

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →