Hoe installeer ik Windows 11 en upgrade ik Windows 10?

Wanneer uw computer voldoet aan de systeemeisen voor Windows 11 krijgt u deze versie automatisch via Windows update aangeboden. De uitrol van het nieuwe besturingssysteem vindt gefaseerd plaats. Het is dus mogelijk dat u Windows 11 pas over enkele weken of maanden krijgt aangeboden.

Via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update krijgt u een melding te zien als uw systeem voldoet aan de systeemeisen. Dit betekent echter nog niet dat Microsoft Windows 11 al beschikbaar heeft gesteld om te installeren.

Op deze PC kan Windows 11 worden uitgevoerd

Als u eerder wilt overstappen dan kan dat middels de Windows 11-installatieassistent, de Media Creation Tool of het ISO-bestand. Voor de upgrade is het raadzaam om eerst een systeemkopie te maken. Zo kunt u altijd makkelijk terug naar Windows 10. De optie om terug te keren naar de vorige versie van Windows zal maar kort beschikbaar blijven in Windows zelf.

Windows 11-installatieassistent uitvoeren

 • Download via deze link de Windows 11-installatieassistent.
 • Klik met de rechtermuisknop op dit programma en kies de optie Als administrator uitvoeren.
 • Vervolgens klikt u op de knop Accepteren en installeren.
 • Het programma zal nu de benodigde bestanden downloaden, verifiëren en installeren.
 • Als dit klaar is klikt u op de knop herstarten om de installatie van Windows 11 te voltooien.
Windows 11-installatieassistent uitvoeren

USB-stick of ISO maken met de Media Creation Tool

Met de Media Creation Tool kan je een USB-stick maken en de ISO downloaden. De optie om via deze tool direct het systeem te upgraden is (nog) niet beschikbaar zoals bij Windows 10. Wel is het mogelijk om via de USB-stick een in-place upgrade van Windows 10 naar 11 uit te voeren.

 • Download via deze link de Media Creation Tool voor Windows 11.
 • Voer nu MediaCreationToolW11.exe Als Administrator uit en klik op Akkoord.
 • Selecteer vervolgens de gewenste taal en versie en klik daarna op Volgende.
 • Kies nu het gewenste medium, een USB-stick of de optie om het ISO-bestand te downloaden.
 • Klik nu tweemaal op volgende waarna de tool de bestanden van Windows 11 zal downloaden.
 • Wanneer dit gereed is klikt u op Voltooien bij de melding: Het USB-flashstation is klaar.
Media Creation Tool voor Windows 11

ISO downloaden en Windows 11 handmatig installeren

Via de website van Microsoft is het ook mogelijk om het ISO-bestand te downloaden. Die kunt u dan met behulp van een programma als Rufus op een USB-stick plaatsen. ISO-bestanden van de Insider versies zijn via deze link te downloaden.

Als u Windows 11 via het ISO-bestand installeert, kan dit ook op computers die niet aan de systeemeisen voldoen. Echter heeft Microsoft al laten weten dat het systeem dan mogelijk geen updates meer ontvangt op de maandelijks patch Tuesday. Dan kunt u beter Windows 10 blijven gebruiken, die tot eind 2025 nog updates zal krijgen.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →