Hoe herken ik optionele preview updates in Windows 11?

In Windows 11 hebben optionele updates niet meer het kenmerk preview. Hierdoor is de maandelijkse cumulatieve update die op Patch Tuesday verschijnt lastiger te onderscheiden van de preview versie. Het voornaamste verschil tussen optionele preview updates en de maandelijkse kwaliteitsupdates is dat die niet automatisch installeren. Een optionele update dient u altijd handmatig te downloaden.

In het artikel optionele updates wel of niet installeren zijn de verschillende updates al toegelicht. Dus is het niet noodzakelijk om te herhalen. Echter misschien wel dat het installeren van optionele updates geen prioriteit heeft. U kunt deze updates dus gewoon negeren. In bepaalde omstandigheden kunnen preview updates juist voor problemen zorgen. Deze updates bevinden zich namelijk nog in een testfase.

Een vraag die veel gesteld wordt, is of het mogelijk is om optionele preview updates te verbergen? Helaas is zo’n optie niet aanwezig.

Optionele preview update Windows 11

Cumulatieve preview updates

Zoals op de bovenstaande afbeelding is te zien biedt Microsoft in het venster van Windows Update de cumulatieve preview update aan. In Windows 10 werd er duidelijk onderscheid gemaakt tussen preview updates en de maandelijkse kwaliteitsupdates. In Windows 11 is dat ietwat onduidelijker.

Open in het venster van Windows Update > Geavanceerde opties > Optionele updates. Hier treft u de lijst met optionele updates. Zo kunt u controleren of een bepaalde update wel of niet optioneel is. Tevens kunt u deze pagina van Microsoft raadplegen.

De updategeschiedenis van Windows 11 bevat informatie over alle uitgebrachte cumulatieve updates. Al de builds zijn gerangschikt op datum, KB nummer en build-nummer.

Preview update verwijderen in Windows 11

Wanneer u een bepaalde preview update wilt verwijderen kunt u de volgende stappen volgen. Let wel, u kunt een preview update alleen verwijderen wanneer die nog niet is vervangen door een nieuwere update in de reeks cumulatieve updates. Om een update te verwijderen volgt u de volgende stappen.

  • Open het venster Instellingen en navigeer naar Windows Update.
  • Klik op de geschiedenis van updates en klik op installatie van updates ongedaan maken.
  • Selecteer vervolgens de updates en klik op installatie ongedaan maken.
  • Herstart indien nodig de computer om het verwijderproces te voltooien.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →