Hardware kopen bij een Chinese webwinkel? Let goed op!

Goedkoop is soms vaak duurkoop, of zelfs een miskoop. Online shoppen bij een Chinese webwinkel is daarom niet geheel zonder risico. Vooral met USB-sticks en SSD’s is vaak geknoeid, een leuke aanbieding is vaak pure oplichterij. Vooral via AliExpress en Wish verkopen malafide handelaren allerlei producten zoals hardware, die na inspectie nep en/of nagemaakt blijken te zijn.

Dat blijkt wel uit het voorbeeld van een 8 TB SSD die via Wish is aangekocht. In wekelijkheid blijkt het niets meer dan een printplaat te zijn met vier USB-sticks. Maar die vier USB-sticks van 2 TB per stuk zijn ook gemanipuleerd via een firmware hack. De werkelijke capaciteit is maar 32 GB per USB-stick.

Deze vorm van oplichting is niet nieuw, maar mensen worden hier nog wél steeds de dupe van. Niet alleen vanwege de miskoop, maar ook qua dataverlies van belangrijke bestanden. Op de website van Tweakers is eerder al een bericht verschenen over een truc om opslagcapaciteit na te bootsen.

Fake SSD Chinese webwinkel
Voorbeeld van een fake SSD (Solid State Drive) die via een Chinese webwinkel wordt verkocht.

Fake SSD van een Chinese webwinkel

In de inleiding van dit artikel schreven we al dat de opslagcapaciteit wordt gemanipuleerd. Maar dit zorgt er ook voor dat er geen foutmelding verschijnt als de werkelijke capaciteit is bereikt. Het geheugen wordt namelijk continu overschreven. In dit voorbeeld betreft het een 8 TB SSD in een USB 3.0 behuizing die via Wish is aangekocht. De werkelijke inhoud: vier gemanipuleerde USB-sticks van 32 GB.

Zo’n miskoop treft niet alleen uw portemonnee, want bij gebruik kunt u belangrijke bestanden voorgoed kwijt raken. U zal uw vakantiefoto’s maar vanaf een geheugenkaart naar zo’n apparaat kopiëren! Dan bent u alles wat reeds is overschreven definitief kwijt.

Description: [I:]USB-apparaat voor massaopslag(VendorCo ProductCode)
Device Type: Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.00
Current Speed: High Speed
Max Current: 100mA

USB Device ID: VID = 048D PID = 1234
Serial Number: 9773091087777166812

Device Vendor: USB
Device Name: Disk 2.0
Device Revision: 0200

Manufacturer: VendorCo
Product Model: ProductCode
Product Revision: 2.00

Controller Vendor: FirstChip
Controller Part-Number: FC1178BC
Flash ID code: 2CA40832A104 - Micron - 1CE/Single Channel [TLC] -> Total Capacity = 32GB
Zo ziet een fake SSD er vanbinnen uit

Fake SSD van 8TB nader bekeken door Smoorez

In de volgende video vanaf 6:02 wordt een fake SSD van een Chinese webwinkel nader bekeken. Naast de inhoud wordt ook de gebruikte hardware nader getest. Ook bij dit exemplaar is er gebruik gemaakt van 32 GB USB-sticks die middels aangepaste firmware een opslagcapaciteit van 2 TB weergeven.

Nep-SSD’s te koop (Consumentenbond)

Op onder andere Bol.com en Amazon.nl zijn spotgoedkope externe harde schijven en SSD’s te koop. De Consumentenbond heeft er een aantal getest. Echter de lage prijs is te mooi om waar te zijn. De goedkope SSD’s blijken veelal nep en onbetrouwbaar zoals eerder in dit artikel al is aangehaald.

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →