Harde schijf klonen naar een SSD

Als u een harde schijf wilt vervangen door een SSD, of nieuwe SSD wilt installeren is klonen de snelste manier om een complete Windows-installatie over te zetten. Windows opnieuw installeren is immers een tijdrovende klus, net als het installeren en configureren van alle software. Met Macrium Reflect kunt u eenvoudig een harde schijf klonen naar een SSD. In dit artikel leggen we dit stap voor stap uit.

Een andere manier om snel een complete Windows-installatie op een nieuwe SSD te plaatsen is middels en systeemimage. Deze optie zullen we in dit artikel ook verder toelichten. Om een harde schijf van een laptop te klonen naar een SSD heeft u een SATA/usb adapter nodig. De meeste laptops beschikken niet over ruimte voor een extra schijf of SSD. Zo’n adapter koopt u al voor een kleine € 15 bij Bol.com.

Harde schijf klonen met Macrium Reflect

Download Macrium Reflect Free en installeer deze software. Dit programma is voor persoonlijk gebruik geheel gratis te activeren. Als het programma is opgestart ziet u in het oranje kader de systeemschijf waarop Windows is geïnstalleerd. Met direct daaronder de optie Clone this disk.

Harde schijf klonen met Macrium Reflect

Om de (oude) harde schijf of SSD te klonen naar een nieuwe schijf dient deze reeds in het systeem geplaatst te zijn of met een SATA/usb adapter te zijn aangesloten. Klik vervolgens op Clone this disk en selecteer in het volgende scherm de systeempartities (1). Klik hierna op Select a disk to clone to (2) en op Next (3). Klik vervolgens op Finish om het klonen te starten.

Macrium Reflect clone this disk

Als het clonen gereed is kunt u de oude HDD of SSD vervangen door de nieuwe zojuist gekloonde SSD.

Systeemimage maken en terugplaatsen op een nieuwe SSD

Een andere methode om een complete Windows-installatie over te zetten naar een nieuwe SSD is het maken van een systeemimage. Met een opstartschijf van Macrium Reflect kunt u deze systeemimage dan later terugplaatsen op de nieuwe (lege) SSD. Bij deze optie heeft u geen SATA/usb adapter nodig. Wat u wel nodig heeft is een externe schijf of bijvoorbeeld een NAS om de systeemimage op te kunnen slaan, waarvandaan deze later wordt teruggeplaatst.

Maak als eerste een opstartschijf aan, klik hiervoor in de menubalk van Maccrium Reflect op Create Bootable Rescue Media. U kunt kiezen om de opstartschijf op een DVD te branden of als ISO-bestand op te slaan. Deze ISO kunt dan met een programma zoals Rufus op een USB-stick plaatsten om daar vanaf op te starten. Als uw systeem niet over een DVD-station beschikt kunt u een bootable USB-stick maken.

Om een systeemimage te maken klik in het hoofdscherm onder de systeemschijf op Image this disk. Selecteer de systeempartities en geef vervolgens de locatie op waar deze opgeslagen dient te worden. Klik hierna op Next en in het scherm voor planning nogmaals op Next. Nu verschijnt er een overzicht met welke taken er uitgevoerd gaan worden. Klik hier op Finish en vervolgens op OK.

Systeemimage maken met Macrium Reflect

Systeemimage terugplaatsen

Om de gemaakte syteemimage op de nieuwe SSD-schijf te plaatsen start u de computer vanaf de eerder gemaakte bootable DVD of USB-stick op. Als de rescue-omgeving van Macrium Reflect is geladen klik u op Browse for an image file. Selecteer nu de locatie waar de systeemimage is opgeslagen en klik op OK.

Macrium Reflect Systeemimage terugplaatsen

Vervolgens klikt u op Restore image. In het scherm wat nu verschijnt selecteert u de nieuwe SSD als (destination), klik hierna op Next. Er verschijnt nu een overzicht met de taken die Macrium Reflect zal uitvoeren. Klik hier op Finish om de systeemimage op de nieuwe SSD te plaatsen.

Macrium Reflect restore image

Over PC Web Plus

PC Web Plus biedt sinds 2008 gratis hulp bij computerproblemen en allerhande vragen omtrent computerbeveiliging. Het team van PC Web Plus helpt u op het forum op een professionele wijze verder om problemen zo snel mogelijk te verhelpen.

Bekijk alle berichten van PC Web Plus →